Tuin

Plant in de kijker: Brandende liefde

Een plant met zo’n naam moesten we gewoon toevoegen aan ons lijstje van planten die een plaatsje verdienen in onze tuin.

Brandende liefde of Lychnis chalcedonica is een bijzondere plant met een ronkende naam. De plantennaam Lychnis is afkomstig van het Griekse woord lychnos dat lamp betekent. En waarom de plant daar nu naar vernoemd is, daar zijn diverse verklaringen voor. Volgens één verklaring slaat de naam op de heldere kleur van de bloemen, volgens een andere verklaart de naam het gebruik van de wollige bladeren als lampenpitten.

Het is een kortlevende, middelgrote bladverliezende vaste plant met een polvormende habitus en grijsgroene, ruwbehaarde, ovale bladeren. Soms hoor je ook de namen koekoeksbloem, Maltezerkruis en Jeruzalemkruis vanwege de typische vorm.

De plant bloeit in juni en juli met kleine vurig rode bloempjes gegroepeerd in opvallende bloemhoofden (soms wel tot 50 bloempjes per hoofd). De plant houdt van een standplaats in de volle zon of in de halfschaduw en een goed doorlaatbare bodem, die bij voorkeur goed vochtig wordt gehouden. Nochtans is brandende liefde niet al te kieskeurig wat de grond betreft en zelfs in een drogere bodem en in een zeeklimaat voelt de plant zich thuis (ze tolereert de zeewind goed), maar op droge en weinig voedsel bevattende grond blijven de brandende liefde planten laag en worden ze snel lelijk.

Verwijder de uitgebloeide bloemen, dit is beter voor de gezondheid van de plant.

De vaak vrij grote bloemen bevinden zich in losse bijschermen, armbloemige tuilen, trosvormige bijschermen of schermvormige tuilen. De plant kan vrij hoog worden en wordt daarom beter gesteund. De hoogte is ook sterk afhankelijk van de standplaats.

De kleur van brandende liefde varieert van roze tot dieprood en de planten komen over de gehele noordelijke koude en gematigde zone voor en zijn nauw verwant aan Silene, ook vaak Viscaria genoemd.

De plant is een goede vlinder en bijenplant, dus als je je steentje wilt bijdragen tot het ecologisch evenwicht, moet je deze zeker aanschaffen. Daarnaast kan je ook binnen genieten van haar bloemenpracht, want ook als snijbloem verdient brandende liefde haar strepen.

De plant is niet wintergroen, maar beslist winterhard (-4 tot-10) en ze is niet vatbaar voor ziektes. Tenslotte, als je de plant in de tuin plaatst doe je dit best met een 8-tal plantjes per m2.

Een ideale tuinplant dus!!

Bronnen:

http://www.vtwonen.be/tuinieren/plant/brandende-liefde-lychnis/

http://plantengids.willaert.be/nl/plantenfiche/lychalce/

Close
/* ]]> */