Tuin

Plant in de kijker: Winterjasmijn

Het mag vriezen dat het kraakt, tussen eind december en eind februari blijft de winterjasmijn koppig bloeien met een opvallende hoeveelheid gele bloempjes. Nu onze winters warmer worden, moeten we zelfs niet verwonderd zijn wanneer de bloei al vóór Kerstmis start.

Nog wonderbaarlijker is het feit dat de bloemen aan de naakte takken verschijnen, dus nog vóór de allereerste bladknop. Dat verklaart meteen de Latijnse naam van deze heester: Jasminum nudiflorum (‘naaktbloeiend’). De bloemknoppen verschijnen hoofdzakelijk aan de jonge takken van één jaar oud, waardoor hun lichtgroene kleur mooi afsteekt tegen het donkergroen van de takken.

Wanneer een winterjasmijn vrij in de tuin staat, gaat hij nogal roekeloos naar alle kanten uitgroeien. Daarom is het beter hem als klimplant op te leiden tegen een muur, een schutting of een pergola. Uiteraard kiest u dan het best voor een muur die u vanuit de zithoek of de keuken kunt zien. Op die manier wordt de winter een feest voor het oog – zeker op die dagen dat de bloemen boven een sneeuwlaagje uit komen piepen. Om hun kleur nog beter te laten schitteren, kunt u de struik tegen een achtergrond van klimop laten opgroeien. De klimop lijkt dan in bloei te staan.

Van oorsprong groeit de winterjasmijn op steile rotswanden in Chinese bergstreken. Hij stelt dus weinig eisen aan de bodem en kan tegen een stootje. Zo kunt u hem gerust laten opgroeien tegen een muur op het noorden of het oosten die een groot deel van de dag in de schaduw blijft. Dat heeft hij zelfs liever dan volle zon.

Het mooie van deze winter plant is dat de gele bloemen na elkaar één voor één open gaan, waardoor de bloei over een langere periode uitgesmeerd wordt. De winterjasmijn kan worden toegepast als een hang- of klimplant. Winterjasmijn als klimplant heeft een frame nodig waarmee de plant ondersteund wordt: een pergola of raster. Als hangplant doet deze het goed langs bijvoorbeeld tuinmuren.

Verzorging en plaats

Winterjasmijn heeft geen bijzondere verzorging nodig. De winterbloeier wordt dan ook beschouwd als een gemakkelijke, robuuste en langlevende plant. Winterjasmijn is nauwelijks vatbaar voor ziektes of plagen. De plant houdt van een tochtvrije plek in de zon tot halfschaduw. De plant stelt weinig eisen aan de bodem, maar geeft de voorkeur aan kalkrijke grond met veel voedingsstoffen. Extra bemesting is niet nodig.

Het enige werk dat hij vraagt, is een goede snoei in het voorjaar. Knip vooral de geelbruine takken (de oudste) weg. De jonge, donkergroene twijgen laat u ongemoeid. Let er ook op dat de winterjasmijn niet hoger wordt dan 2 meter.

Zin in een feestelijk eindejaarsboeket? Snijd dan enkele takken met bloemknoppen af en laat ze in een vaas in bloei komen. Dat lukt het best wanneer het al eens goed gevroren heeft. Jawel, vorst doet bloeien!

Weetje : Yasmin is Perzisch en betekent “door de goden gezonden”.

Bronnen :

http://www.gardena.com/be/nl/tuinleven/tuin-magazine/winter-jasmijn/

http://plusmagazine.knack.be/nl/011-1878-De-winterjasmijn-een-prachtige-muurbedekker.html

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */