Tuin

Plant in de kijker: Viburnum Dawn of Sneeuwbal

Elke week zetten we bloemen of planten in de kijker die de herfst- en wintertuin net dat beetje vrolijker maken, door een bloeiende bloem of blad. De volgende plant heeft reeds in de herfst een mooie sierwaarde door het gekleurde blad, maar begint pas te bloeien in november, waarna ze heel de winter door leven brengt in de tuin.

Het geslacht Viburnum bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen ; een echte tuinplant dus.

Afhankelijk van het weer kan de bloei al in november beginnen en duren tot ver in het voorjaar. Waarschijnlijk bloeit jouw struik de hele winter en daar zijn er maar weinig van. Bij vorst stopt de bloei tijdelijk, maar bij dooi wordt die weer hervat.

Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn de bloemen niet direct sneeuwwit. In de knop zijn ze bijna rood, bij het openen roze en pas later verkleuren ze richting wit en wat nog meer is, vooral in dit seizoen : ze geuren heerlijk, wat een extra bonus is in een herfst- en wintertuin.

De bloemen zijn aan de randen rood/roze gekleurd en dieper naar het midden als ze open gaan zijn ze fris wit gekleurd.

Het groene blad is lancetvormig en tot 5 cm groot en verkleuren in de herfst naar mooie rode en oranje kleuren. Hierna valt het blad van de plant en zal de plant u trakteren op een langdurige bloeiperiode. In de winter zal de plant dus wel bloemen vertonen, maar dan zonder de aanwezigheid van bladeren ; die verschijnen pas terug in de lente…

Een zonnige plaats maar ook een plaats in de schaduw maakt voor de sneeuwbal niet uit.

De struikvormige groei gaat vrij langzaam en de maximale hoogte is 250 cm.

Snoeien is niet snel nodig, maar mocht de plant gesnoeid moeten worden omdat deze te groot wordt, dan kunt u dit doen in de maand maart.

Verder in het najaar eventueel wat humusrijke grond rond de wortels van de plant strooien, dit is al voldoende bemesting voor de rest van het jaar. Dit is een sterke en zeer makkelijk dankbare plant. (Winterhardheid zone 6a (-23ºC).)

Geschiedenis :

De plant is een kruising, ontstaan uit twee Aziatische soorten:  Viburnum farreri, een heerlijk geurende lentebloeier uit China, en Viburnum grandiflorum, een herfst- en winterbloeier met grote bloemen uit de Himalaya en kwam voor het eerst voor in de tuinen van Bodnant in Wales.

Met welke planten of bloemen kun je de Viburnum goed combineren?

Je kunt een Viburnum goed combineren met rhododendron, hortensia, kamperfoelie, rozen en de klokjesbloem.

Wil je tenslotte ook kennismaken met andere Viburnum soorten?

– Viburnum x botnantense ‘Charles Lamont’ dragen bloemen die iets groter en intenser roze zijn. Hij bloeit al op jeugdige leeftijd van januari tot april.

-Viburnum farreri. Bloeit in de winter met witroze, geurende bloemen.

– Viburnum farreri ‘Decemberdwarf’ is een miniatuur-viburnum van hooguit 1,2 m hoog. Hij verrast u met rijke bloei in december.

– Viburnum tinus is groenblijvend en kan 4 m hoog en 6 m breed worden. Hij bloeit met roze knoppen en witte bloemen in maart en april. Tijdens een milde winter ook vroeger.

Tegen het einde van het voorjaar kan vormsnoei toegepast worden. Geschikt om er een haag mee te maken die in de zomer het beste met een snoeischaar geknipt kan worden omdat de hegschaar lelijke randen aan het blad veroorzaakt.

– Viburnum x burkwoodii is halfwintergroen en tot 2.5 m hoog. Hij bloeit met bolvormige tuilen in maart/april. Nabloei vindt vaak in oktober plaats. Hij ontwikkelt kleine, langwerpige rode, later zwarte vruchten. Hij is geschikt voor de kleine tuin.

– Viburnum carlesi is bladverliezend en ca. 1,5 m hoog. Hij bloeit met bolvormige witte tuilen in apri/mei. De bloemknoppen zijn in de winter al zichtbaar. Hij is zeer winterhard en geschikt voor de kleine tuin.

– Viburnum opulus (Gelderse roos) bloeit crèmewit einde mei/juni. Hij draagt in het najaar ovale, helder rode bessen die lang aan de plant blijven hangen want de meeste vogels vinden hen niet lekker.

– Viburnum plicatum (Japanse sneeuwbal) is een sierlijke struik met een zee van witte bloemen eind apri/begin mei. Hij heeft in het midden van de platte bloemschermen vruchtbare en aan de randen grote, steriele bloemen. Na de bloei ontwikkelen zich donkergekleurde bessen. V.plicatum groeit breed uit en komt het meest tot zijn recht als solitair.

– Viburnum davidii is een groenblijvende tot 1 m hoge struik met overhangende takken. De bloemen zijn klein, vuilwit in vlakke hoofdjes. De besjes zijn klein en blauw.

Ziektes en plagen

Viburnums worden hooguit door bladluizen en rupsen belaagd. Deze kunnen met een zeepsop-spiritus-mengsel of een biologisch middel uit het tuincentrum bestreden worden.

Bronnen : http://www.tuinieren.nl/plant/sneeuwbal-viburnum-dawn

http://www.palmaverde.nl/bloemen-viburnum-bodnantense-dawn-sneeuwbal-viburn.html

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */