Tuin

Plant in de kijker: De Teunisbloem

“ De dag loopt ten einde, de nacht breekt aan. Het geheimzinnige “blauwe uur” is begonnen. De afnemende lichtintensiteit is voor de teunisbloem of Evening Primrose het signaal om open te bloeien. Deze nachtbloeier heeft niet alleen een bijzondere bloeiwijze; ook het feit dat de bloemen in een heel korte tijdsspanne opengaan is uniek in de plantenwereld. Hieruit blijkt hoeveel dynamiek en kracht er in deze plant schuilgaat. Het bloeiproces, dat in de plantenwereld meestal gelijkmatig en nauwelijks zichtbaar verloopt, wordt bij de teunisbloem zichtbaar: een ritmische afwisseling van verandering en stilstand, van dramatische momenten en spannende pauzes. Zodra ze eenmaal open zijn, lichten de grote gele bloemen op in de schemering. ’s Morgens duiken ze stralend op uit de duisternis en tegen de middag zijn ze al uitgebloeid.  Zo slaat de teunisbloem de brug tussen de oude en de nieuwe dag. “

De grote teunisbloem (Oenothera erythrosepala) is een overblijvende plant en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Op schrale en licht vochtige gronden langs boszomen en na een bosbrand ontwikkelt de plant zich graag op opengevallen plaatsen. De plant heeft recht opgaande stengels, waaraan bloemen komen in eindstandige knoppen. De plant kan één tot anderhalve meter hoog worden. De bloemen zijn heldergeel. De kroonbladen (knop) is roodachtig bruin. De bloemen bloeien één tot twee dagen en sterven dan af. De plant is in ons klimaat volkomen winterhard.

Oenothera speciosa groeit het best in de volle grond. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los. Maak zware grond beter doorlaatbaar door er wat scherp zand door te mengen. Zet de kluit van de teunisbloem op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water. Oenothera speciosa groeit en bloeit goed op een zonnig en warm plekje in losse, goed doorlatende grond.

Oenothera speciosa is van juni tot in de herfst overladen met bloemen. De stengels liggen gedeeltelijk op de grond, zodat de teunisbloem een prachtige bodembedekker is. Vanwege de compacte groei en de rijke bloei is Oenothera speciosa een prima keuze voor de beplanting van randen, bijvoorbeeld langs een pad. Of vul een perk dat is afgezet met buxushaagjes met deze charmante zomerbloeier. Ook prachtig in een ruime bloempot of balkonbak. U kunt de teunisbloem ook erg mooi combineren met gipskruid (Gypsophila paniculata).

Het zien openen van de fluorescerende, gele teunisbloem in de schemering is al heel bijzonder, maar de teunisbloem is behalve mooi ook geneeskrachtig al werd de Teunisbloem niet zozeer omwille van de nu geroemde medicinale eigenschappen vanuit Amerika in Europa ingevoerd, maar wel omwille van het gebruik als groente. De plant is inderdaad in haar geheel eetbaar.

In Frankrijk wordt de wortel van de teunisbloem als een delicatesse gezien. Ze noemen het zelfs Jambon Vegetal. De wortels smaken namelijk naar ham. Voor mensen die graag vegetarisch eten, maar de smaak van vlees ontberen een heel goed alternatief.

De geneeskrachtige eigenschappen van de teunisbloem zijn al vele eeuwen bekend. Zo gebruikten bepaalde Noord-Amerikaanse indianenstammen extracten van de teunisbloem uitwendig voor het behandelen van wonden, bloeduitstortingen en infecties. Inwendig werd de bloem gebruikt tegen hoesten en verkoudheid. De plant stond in hoog aanzien bij verschillende indianenstammen als middel om kracht, gezondheid en vitaliteit te verkrijgen.

Tegenwoordig staat de teunisbloem in de eerste plaats bekend om de fantastische eigenschappen van haar olie, olie die gewonnen wordt uit de zaden. In de natuurgeneeskunde is de zaadolie een echt wondermiddel. De olie bevat vetzuren die het lichaam nodig heeft voor een gezonde huid, zoals gamma-linoleen, dat ook de vrouwelijke hormonen regelt, allergische eczeem vermindert en de bloedsomloop verbetert. Onderzoeken hebben aangetoond dat de teunisbloem depressiviteit en hyperactiviteit vermindert en prostaatzwelling doet afnemen.

!TIP : Teunisbloemolie schijnt ook een alcoholvergiftiging te neutraliseren. Het is een bijzonder effectief hulpmiddel tegen een kater. De olie kan een door alcohol vergiftigde lever weer tot regeneratie aanzetten.

Spiritueel:

De teunisbloem zegt ‘slaap heerlijk’ en laat de droom je begeleiden in het dagelijkse leven. In je slaap ga je heel vaak op ontdekkingsreis en verwerkt de dingen die je overdag meemaakt. De Teunisbloem helpt je bij het verwerken. De bloem staat voor kracht, gezondheid en vitaliteit. Met de teunisbloem zullen ideeën meer kracht krijgen en kunnen jouw dromen de realiteit aanraken.

Interessante weetjes:

– De teunisbloem was in Duitsland een geliefde groente. De zaden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog als koffievervangmiddel aanbevolen.

– De Duitse en Engelse namen voor teunisbloem, nachtkerze en evening primrose, houden verband met het openingstijdstip van de bloem.

– Ook werden de bladeren in de Tweede Wereldoorlog gebruik als tabak.

– Teunisbloem werd ingevoerd omwille van het gebruik als groente.

– Drink om af te vallen bij elke maaltijd teunisbloemwortel.

– De bovengrondse delen zijn adstringerend en helpen dus bij hoest, de wortels kun je gebruiken voor een goede darmwerking.

– Teunisbloemolie kan verbluffende effecten hebben bij de behandeling van het premenstruele syndroom (PMS).

– In de herfst worden de krachtige wortels uitgegraven, goed gewassen en dan in dunne plakjes gesneden, gestoofd in wat boter en opgegeten. Dit is een oud huismiddeltje om zieken weer snel op de been te krijgen.

– De jonge blaadjes en bloemen worden toegevoegd aan salades, oudere bladeren worden gestoomd of gekookt zoals spinazie.

Bronnen :

http://www.weleda.be/100-natuurlijk/onze-plantenwereld/onze-hoofdplanten/teunisbloem

http://www.neerlandstuin.nl/plantenb/teunisbloem.html

http://www.bakker-be.com/nl/product/roze-teunisbloem/

http://www.ziezozon.com/zo-gezond/teunisbloem-geneesheer-uit-de-tuin

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */