Tuin

Plant in de kijker: De siertrosbes

Maart is de maand waar de tuin opnieuw tot leven komt. Tal van bloem- en plantensoorten ontwaken uit hun winterslaap.

Eén ervan is de Ribes sanguineum, s; ook wel Rode ribes genoemd.

Ribes sanguineum betekent zoveel als bloedrode bes. De struik is inheems langs de westkust van de Verenigde Staten en tot ver in Brits Columbia. Op een hoogte tussen zes- en achthonderd meter groeit de struik daar van nature. Archibald Menzies ontdekte de wilde struik in 1793. In Engeland werd de struik voor het eerst in 1826 geïntroduceerd. Daar werd ze genoemd naar de Engelse koning Edward VII, zoon van koningin Victoria ; Ribes sanguineum ‘King Edward VII’. King Edward staat nu in veel tuinen.

Ribes sanguineum is een winterharde, bladverliezende struik, die bloeit in maart tot begin juni. Sommigen halen hun neus voor deze struik op. De bloemen verspreiden een doordringende geur, die aan de urine van katten doet denken.

Desalniettemin, heeft de struik een statige uitstraling, met een bossige, compacte, opgaande vorm. De plant heeft ovale tot bijna ronde drie tot vijflobbige, grof getande, donkergroene lichtbehaarde bladeren. In de lente verschijnen geurende rode bloemen in hangende trossen, gevolgd in de zomer door blauwzwarte eetbare bessen.

Ribes sanguineum houdt van een standplaats in volle zon, maar tolereert goed halfschaduw, is weinig eisend aan de bodem zolang deze goed doorlatend is. De plant is zeer winterhard, droogte, zeewind en luchtverontreiniging tolerant. In te natte groeiomstandigheden kan hij last krijgen van bladvlekkenziekte, anthracnose en roest.

Ribes kan worden gebruikt als solitaire struik, als losgroeiende haag en je kunt hem schermvormig aanbinden aan een muur. Als de struiken als haag worden gebruikt, knip dan de haag pas na de bloei.

Het is best de ribes direct na de bloei te snoeien. Snoei één van de drie oude en uitgebloeide takken bij de grond weg. Herhaal deze manier van snoeien ieder jaar. Jonge uitlopers zorgen voor bloei het jaar daarop. Is de struik helemaal verouderd en bloeit hij matig tot slecht, pas dan verjongingssnoei in het midden van de winter toe. Bij verjongingssnoei worden alle takken tot dertig centimeter boven de grond weggesnoeid.

Andere variëteiten van de Ribes zijn :

  1. sanguineum ‘Atrorubens’ lichtrood 200
  2. sanguineum ‘Atrorubens Select’ donkerrood 200
  3. sanguinea ‘Brocklebankii’ bleekroze 150
  4. sanguinea ‘Lombartsii’ roze met bleekroze hart 200
  5. sanguinea ‘Splendens’ helderrode grote bloemen 200
  6. sanguinea ‘Tydeman’s White’ wit-roze 150
  7. sanguinea ‘Plenum’ gevuldbloemig rood 175
  8. sanguinea ‘Pulborough Scarlet’ dieprood met wit hart 250

Bronnen :

http://www.neerlandstuin.nl/struiken/ribes1.html

http://plantengids.willaert.be/nl/plantenfiche/risedwar/

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */