Tuin

Plant in de kijker: De Japanse Wintersierkers

Ons gamma in december bloeiende planten neemt zienderogen af, maar toch hebben we nog eentje gevonden voor jullie , die de tuin ook in de donkerste maanden opfleurt en toch de kleur geeft die hij nodig heeft: de Japanse Wintersierkers.

Eén van die opvallende winterbloeiers is Prunus x subhirtella ; een bijzondere boom die al vanaf de zestiende eeuw gebruikt wordt in Japanse tuinen. Aan het eind van de 19e eeuw verscheen de Sierkers ook in Europa. De Prunus behoort tot de familie van de roosachtigen (Rosaceae). Prunus betekent steenvrucht en subhirtella verwijst naar de ruwe onderkant van het blad. Het is een prachtige boom die bloeit op het kale hout, waardoor de bloemen goed zichtbaar zijn. De bloemen zijn relatief klein, maar het zijn er wel veel. Omdat de rest van de tuin in de winter, naast bruin en groen, weinig kleur te bieden heeft, wordt deze prachtige boom een aantal maanden in het jaar een prachtige blikvanger.

 Snoeien van de Prunus

De Prunus hoeft niet gesnoeid te worden. Snoeien heeft al snel een nadelige invloed op zijn natuurlijke vorm. Van nature heeft de boomkroon van de Japanse sierkers een parasolvorm. Dode en elkaar kruisende takken moeten uiteraard wel verwijderd worden. De beste periode om te snoeien is na de bloei in maart. Snoei slechts enkele takken weg. Verwijder de takken altijd tot aan de hoofdtak of de stam. Let er op dat er voldoende licht in de kroon kan vallen.

Bladeren en bloemen van de Prunus

Groene bladeren met een iets ruwe onderkant sieren de boom en ze verkleuren in de herfst naar oranje/geel. De Japanse sierkers vormt een open bladerdak waar de zon zijn stralen doorheen laat vallen. De bloemen verschijnen vaak al als de boom nog volop in het blad zit. Maar ze vallen veel beter op als al het blad gevallen is en de bloemen mooi afsteken tegen het kale hout. De bloei gaat de hele winter door. Bij vorst staat de bloei even stil, maar zodra de vorst voorbij is, worden er weer nieuwe knoppen gevormd. Eventueel kunnen er takken gesnoeid worden om binnen in een vaas te zetten. Als het mee zit duurt de bloei van oktober tot ver in februari.

Soorten, die eveneens in de winter bloeien :

*Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’

heeft halfgevulde lichtroze bloemen. In de knop zijn ze donkerroze.

*Winterprunus (Herfstprunus, Japanse kerselaar)

*Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ (bot.)

Bron: http://www.huisentuinmagazine.nl/bloemen-in-de-wintertuin-prunus-x-subhirtella-japanse-sierkers

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */