Cre-a-tief

Een pallet speelhuis knutselen

speelhuis

Speelhuisjes voor de tuin vindt je in verschillende maten, vormen en kleuren. Ze bezorgen de allerkleinsten uren speelplezier. Ze kunnen er hun eigen theekransje houden, of een middagdutje doen en dat alles binnen de veilige muren van je eigen tuin.

Maar wist je dat je ook gewoon zelf zo’n speelhuis kunt knutselen? Zelfs als je geen handige Harry bent?

Met pallets lukt het iedereen om zo’n handig huisje te monteren en je werkt ook mee aan een duurzaam projectje, dat tegelijkertijd je tuin een authentieke uitstraling geeft.

Wat heb je allemaal nodig voor dit leuke projectje?

  • 8 tot 10 pallets
  • Hamer
  • Schroevendraaier en houtschroeven
  • Verf en houtbescherming/borstels

Werkwijze:

Verzamel alle materialen die je nodig hebt.

*Schuur alle pallets eerst goed op, om alle scherpe kantjes te verwijderen; die zouden de kleintjes weleens kunnen bezeren. Zorg dat het hout mooi glad is.

*Zet 5 pallets even aan de kant. Die zullen uiteindelijk gebruikt worden om de muren van het speelhuis te vormen. De rest van de pallets haal je helemaal uit elkaar. Gebruik hiervoor een hamer; normaal gezien zijn de houten planken makkelijk te demonteren. Zorg er wel voor dat alle nagels verwijderd zijn. Schuur de losse planken nogmaals op.

*Pallets hebben openingen tussen de verschillende planken. Met het losse hout, ga je nu deze openingen dichten; op die manier krijg je volle pallets, die het huisje een zekere winddichtheid zullen  geven.

Schroef de losse planken vast op de pallets die je opzij gehouden hebt. Je hoeft dit niet helemaal perfect op te vullen; het is en blijft een speelhuis.

*Voor de volgende stap kan je best hulp inroepen. Hou de muren van het speelhuis samen om te bepalen welke pallets best op elkaar aansluiten.

*Als je met twee bent, kan je de opbouw rechtop doen, maar als je alleen bent, leg je één pallet op de grond en bevestig je verticaal erop een tweede en derde wand met schroeven. Zet het geheel recht en bevestig het voorpaneel; zorg er wel voor dat je een opening laat om het huisje binnen te gaan. Gebruik geen al te grote schroeven voor de montage, om te vermijden dat de schroeven doorheen het hout steken; die scherpe uitsteeksels kunnen de kinderen verwonden.

*Voor het dak, kan je ervoor kiezen om twee pallets te gebruiken en een gewoon plat dak te maken, maar je kan ook een schuin dak leggen met de pallets. Je kan ook een ander plaatmateriaal gebruiken om het dak te maken, al naargelang hoe exclusief je wilt dat het speelhuis wordt. (en waterdicht)

*Om je speelhuis af te werken, geef je het een kleurtje naar wens. Gebruik verf voor buitengebruik of een houtbeits. Je kan ook nog verder afwerken met een houtbescherming.

*Voor de laatste stap kan je de kinderen zelf inschakelen. Laat hen het huisje helemaal naar hun zin decoreren; op die manier kunnen ze er hun persoonlijke geheime plekje van maken. Ze kunnen er misschien hun namen op schilderen, nog extra versiering aanbrengen enzovoort.

Veel plezier!

Bron: http://www.doityourself.com/stry/pallets-to-playhouse-in-5-steps

Close
/* ]]> */