Cre-a-tief

Oude boeken worden pompoenen

Een origineel idee om oude, versleten boeken te recycleren in deze tijd van het jaar is, om er pompoenen van te maken. De pompoenen worden gedeeltelijk gekleurd, wat een heel speciaal effect geeft aan het geheel.

Wat hebben we nodig?

 • Oude boeken
 • Twijgjes/takjes
 • Stempelkussentje (oranje)
 • Oranje acrylverf
 • Grote mengkom
 • Hobby mes
 • Lijm en lijmpistool
 • Blad papier blanco
 • Schaar
 • Groene vilt
 • Stammetjes voor de pompoen, in bruine stof ( verkrijgbaar bij bloemisten of tuincentra)

Werkwijze :

1)Teken op een blanco blad papier, de vorm van een pompoen. Maak de onderkant niet rond, want deze vorm moet je overbrengen op een boek. De afgewerkte pompoen/boek moet zelfstandig kunnen staan. (zie foto)

2)Haar de voor- en achterflap van het boek af. Open het boek tot halfweg (2 gelijke delen).

3)Teken nu de vorm van de pompoen over op de bladzijden van het boek.

4)Gebruik een speciaal hobbymes (exacto) om de vorm uit te snijden. Het is mogelijk dat je maar een aantal bladzijden tegelijkertijd kan snijden. Ga verder tot het hele boek gesneden is.

5)Nu de vorm van de pompoen uitgesneden is, moet je hem gaan kleuren. Hoeveel kleur je geeft, hangt af van hoeveel verf je gebruikt en hoeveel tijd je hieraan wilt spenderen.

Er bestaan verschillende methoden om dit kleurproces te voltooien.

Bijvoorbeeld :

*Wrijf de buitenkanten van het papier in met een oranje stempelkussen. Doet dit bij elke bladzijde. Dit is de makkelijkste, snelste en meest propere manier om te kleuren, maar het nadeel is wel, dat je enkel de randjes kleurt ; er zal dus nog veel wit van het boek zichtbaar zijn.

OF

*Vouw het boek samen en dip de buitenste randen van de bladzijden in een badje van oranje acrylverf.

Verdun de acrylverf en doe ze in een grote kom. Om de kleur te testen, dip je één velletje papier in de verf. Pas de kleur aan naar wens, door de verf te verdunnen met water voor een lichtere tint, of voeg meer verf toe om de kleur intenser te maken.

Vouw dan het boek dicht en dip de zijkanten in de verfmix. Hoe langer je het papier in de verf houdt, hoe groter de oppervlakte zal zijn, die gekleurd is. Wil je dat het boek helemaal oranje wordt? Dip het hele boek dan in de verf. Let er dan wel op, dat dit een tweetal dagen nodig heeft om volledig te drogen.

6)Als alle geverfde pompoenen gedroogd zijn, is het tijd om aan de afwerking te beginnen.

*de stammetjes en blaadjes maken :

-knip enkele blaadjes uit in het groene vilt en kleef een stukje stam op elk blaadje.

-maak van de rest van de bloemistendraad, gekrulde sprietjes die ook uit de pompoen zullen steken. (dit doe je door de draad rond een potlood te winden en het potlood eruit te schuiven). Daarnaast kan je nog een takje of twijgje gebruiken om de stam te maken.

7)Open nu het boek en leg de achterkant naar boven. Het eerste en het laatste blad liggen nu bovenaan.

Met een lijmpistool, lijm je nu alle accessoires bijeen bovenaan het boek en doe dit op de middennerf van de twee zijden. Dit wordt de stam en blad van je pompoen.

8)Nu doe je lijm op de totale middennerf.

9)Vouw nu het boek opnieuw toe, zodat de bladzijden vastkleven aan de middennerf. Zoals je kan zien, ontstaat er daardoor een mooie bolvorm. Super toch ?! Je eerste pompoen is een feit!

Pas dit toe voor alle pompoenen. Experimenteer wat kleur en grootte betreft.

KLAAR!!!

Bron : http://craftingmom.com/pumpkin-decorations-made-from-recycled-books/

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */