Interieur

Opstijgend vocht: een probleem om aan te pakken

opstijgend vocht

Opstijgend vocht is vaak een aspect dat bij de aankoop van een woning geminimaliseerd wordt, als een klein minpunt dat te wijten is aan de ouderdom van de woning en dat zo opgelost kan worden.

Maar toch vraagt het de nodige aandacht, zeker in ons regenachtige klimaat, om te vermijden dat het probleem blijvende schade aanricht.

Eén ding is juist, opstijgend vocht ontstaat vaak in oudere woningen, die geen goede waterkering hebben. Met andere woorden, het grondwater kan tot de woning doordringen, omdat er geen beschermende laag zit tussen de grond en het metselwerk. Hierdoor kunnen de stenen zich volzuigen met grondwater, waardoor er zich schimmels kunnen vormen.

Nog een veel voorkomend gevolg van opstijgend vocht, is het loskomen van behang en pleisterwerk, herkenbaar aan een witte poederachtige substantie op en onder de muur; meestal voelt dat deel van de muur ook minder stevig aan. (meestal onderaan de muur)

Schimmels en andere vochtproblemen zijn een aanslag op onze gezondheid en moeten zo snel mogelijk behandeld worden.

Koop je een woning, waar zich opstijgend vocht problemen tonen? Neem dan best een specialist mee ter plekke om het probleem te bekijken, vooraleer je de woning aankoopt. Het kan je veel kopzorgen besparen, waarbij je hele stukken muur moet gaan vervangen, behang moet verwijderen, een blijvende muffe geur in huis houdt, die kleding en textiel aantast en waarbij je problemen krijgt met de luchtwegen en gewrichten.

Daarom is het van het grootste belang om het probleem efficiënt aan te pakken.

Meestal gebeurt dit door het injecteren van de muren met een speciale stof die een buffer kunnen vormen tegen het opstijgend vocht.

Maar je kan ook je muur laten onderkappen, waarbij men alsnog een vochtwerende laag aanbrengt.

Een derde methode omvat drainage van de ondergrond, waarbij buizen worden gelegd die het overtollige water afvoeren naar gebieden buiten de woning.

Hou er wel rekening mee, dat het aanpakken van het vochtprobleem een absolute must is en dat het maanden tot jaren kan duren, vooraleer een woning helemaal uitgedroogd is, vooral als het vocht zich over een grotere ruimte bevindt.

Wil je meer weten over opstijgend vocht en de behandelmethoden?

http://www.vocht.be/opstijgend-vocht/

Close
/* ]]> */