Tuin

Open tuinen : Parktuin ’t Poeier

Een nieuw thema in onze buitenrubriek zijn de open tuinen.

Elke week stellen we jullie een kijktuin voor die ook voor het grote publiek toegankelijk is en waar jullie leuke inspiratie kunnen opdoen voor de eigen tuin. Deze week trekken we naar Arendonk op de grens van België en Nederland.

Parktuin ’t Poeier is een vrij grote “kijktuin”. Hij is gelegen in een zogenaamd “parkgebied” en werd in 1981 helemaal ontworpen en aangelegd door de eigenaars van het grondgebied.

De ruim 1 Ha grote eigendom (11124 m²) bestond hoofdzakelijk uit weiland met her en der honderdjarige bomen (vooral paardenkastanjes, beuken en eiken). Deze bomen vormen nog steeds de ruggengraat van de tuin.

Parktuin ’t Poeier is een speciale tuin, omdat hij in de Noorderkempen ligt, waar de grond heel zanderig is, wat het moeilijk maakt om planten weelderig te laten groeien. Interessant dus voor de tuinliefhebbers die zelf ook een schrale tuingrond hebben.

Deze schrale bodem omtoveren tot voedselrijke, vochthoudende tuingrond was een enorme uitdaging. Honderden, zoniet duizenden m³ compost, GFT en champignonmest, gecombineerd met liters zweet, hebben voor de metamorfose gezorgd.

Stap voor stap werd de ene border na de andere aangelegd. De eersten uiteraard in de nabijheid van de woning, de laatste 5 jaren, over gans het perceel. Met uitzondering van het gazon rond de woning, is inmiddels gans het domein aangeplant.

En wat bijzonder is, is dat het een tuin is die je als hobby tuinier ook helemaal zelf kan aanleggen, want ook aan deze parktuin is geen ingewikkeld architecturaal proces aan vooraf gegaan. De eigenaars hebben hun eigen creativiteit de vrije loop gelaten. Er werden zelfs buitenlandse (zeldzame) planten toegevoegd aan het geheel.

Inmiddels herbergt de tuin ruim 2500 verschillende plantensoorten.

De tuin is het jaar rond een lust voor het oog.

Om het geheel nog aantrekkelijker te maken, staan in de tuin een 30-tal beelden (marmer, lavasteen, brons, …). Zo kan je ook hier inspiratie opdoen over hoe je vaste materialen kan combineren met bloemen en planten in de tuin.

Daarnaast beschikt de tuin ook over een grote vijver met waterval en recent werd ook nog een grote rotstuin aangelegd met ruim 200 rotsplanten.

Een bijna 3,5 m hoog bronzen fontein, van ruim 100 jaar oud (Jugendstil), vormt dé blikvanger van het gazon. Voor ieder wat wils dus!

Naamgeving en historiek van het domein en woning:

Het huis en tuin, gelegen helemaal aan het einde van de Poederstraat, waren jaar en dag eigendom van de lokale dynamietfabriek. Het huis was de voormalige woning van de ingenieurs van «‘t Poeier».

Het oorspronkelijk huis van de familie Bourgeois, werd na een kortsluiting, rond 1930, totaal verwoest door een brand. Vrijwel onmiddellijk werd gestart met de bouw van een nieuwe woning, die werd opgetrokken in de nieuwe bouwstijl van het Interbellum (periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog). Deze bouwstijl noemt men de “Nieuwe Zakelijkheid”, het “Nieuwe Bowen”, het “Functionalisme” of ook wel het “Modernisme”.

Het huis is dan ook een toonvoorbeeld van deze modern-uitziende bouwstijl. Bij deze stijl staat alles in het teken van doelmatigheid en functionaliteit. De vorm is ondergeschikt aan het praktische doel. Deze bouwstijl ontstond in Duitsland rond “Das Bauhaus”, met een uitstraling over bijna gans Europa. Bekende architecten zijn o.a. Le Corbusier (Zwitserland), Rietveld en Berlage (Nederland) en Henry Van de Velde (België). Het credo van deze bouwstijl was: licht, lucht en ruimte. Kenmerkend voor deze bouwstijl zijn o.a.: rechte lijnen; geometrische en abstracte vormen; lichte constructies van staal, beton en glas; platte daken met overstekende dakgoten; grote ramen en ruime vertrekken; een voorkeur voor het gebruik van wit (als het symbool van het onstoffelijke); evenwicht in de strakke structuren; weinig of geen ornamenten (versieringen); afwisseling tussen loodrechten en horizontalen in het lijnenspel en evenwicht tussen open en gesloten vlakken.

Wil je graag deze tuin bezoeken? Dat kan!

Wanneer?

Open tuin dagen: Elke zondag vanaf 12 juni 2016 tot en met 14 augustus 2016, telkens van 10u tot 17u.

Bezoek in groep is mogelijk op afspraak.

Kostprijs: €5/persoon + inclusief een gratis drankje (pintje, wijntje, frisdrank, water, …)

Gemiddelde bezoektijd: ± 2 uur

3 terrassen, waarvan 2 overdekt (±100 zitplaatsen).

Parktuin «‘t Poeier» is gelegen in het uiterste noorden van de provincie Antwerpen (België), in de gemeente Arendonk, Poederstraat 55.

Arendonk is zowel vanuit België als Nederland eenvoudig te bereiken aangezien in de gemeente Arendonk, de E34-A21 (Antwerpen – Eindhoven) passeert.

Op deze snelweg neemt men de afrit 25 (richting Turnhout – Arendonk – industriezone POEDERSTRAAT).

Meer weten? http://www.tpoeier.be/index.php

Close
/* ]]> */