Halfweg december hebben we toch reeds een aantal serieuze winterprikken gehad. Voor de kleinsten grote pret om te stoeien op het vers gevallen sneeuwtapijt, maar voor de volwassenen vaak een hele klus, om de auto en de parkeerplaats sneeuwvrij te maken en nadien uren in de file te staan op weg naar het werk.Sneeuw is dus niet altijd pret en plezier, maar hoe kan je toch op een snelle en efficiënte manier de paden, daken en wagens sneeuwvrij maken?

Het sneeuwruimen op zich is best een zware bezigheid. Het constante scheppen en opheffen van de zware sneeuw, kan heel belastend zijn voor je rug, dus kan je het maar best goed doen, om te vermijden dat je het opnieuw moet doen.De meeste mensen beginnen met het wegscheppen bij de eerste sneeuwval, maar dat heeft op zich geen nut, want alle verse sneeuw die valt, zal dit harde werk weer teniet doen. Hou dus het weerbericht in de gaten en werk de sneeuw weg wanneer het sneeuwfront overgetrokken is, zoniet blijf je sneeuwruimen. Hou bijvoorbeeld één strook sneeuwvrij en hou de rest voor later.

Daartegenover staat dan weer, dat je ook niet te lang mag wachten om sneeuw te ruimen. Als je de vele sneeuw de kans geeft om hard te worden, zal het veel moeilijker worden om dit pakket op te ruimen en het zorgt voor zeer gevaarlijke situaties. Daarnaast zal die berg sneeuw ook smelten en omgevormd worden tot een zware, vuile brij, die nog moeilijker te ruimen valt. Wacht dus niet langer dan 6 tot 8 uur nadat het gestopt is met sneeuwen, om alles te ruimen.Trouwens, de meeste gemeenten en steden, eisen ook een vrijmaken van de ruimte voor je huis, binnen één of twee dagen.

 

Wat heb je nodig om efficiënt sneeuw te ruimen?

 • Een degelijke sneeuwspade; kies een model dat voor jou goed in de hand ligt; te brede modellen kunnen wel veel sneeuw opnemen, maar wegen te zwaar. De juiste spade laat je toe om dieper te buigen, zonder dat je werkelijk zelf moet buigen.
 • Na het ruimen, gebruik je beter een oplossing op basis van magnesium chloride, i.p.v. strooizout, om je harde ondergronden en planten te beschermen. Sproei het op de ijzige plekken die je niet hebt kunnen verwijderen.
 • Een sneeuwborstel en/of ijskrabber, gebruik je om sneeuw weg te halen van delicate oppervlakken, zoals je auto bijvoorbeeld. Gebruik een borstel met telescopische steel om de minder bereikbare plaatsen proper te maken.
 • Ee sneeuwblazer kan handig zijn, als je grote oppervlakken sneeuwvrij moet maken.

Hoe ruim je sneeuw op een veilige manier?

Zoals vermeld, wordt je rug extra belast tijdens het sneeuwruimen. Met de volgende techniek, kan je hem toch sparen.

Eerst en vooral, snel snel snel, geeft meer risico op rugblessures, spierverrekkingen, enzovoort. Wie het sneeuwruimen echter ziet als een extra oefening om de spieren te trainen en de juiste techniek toepast, zal hier nog iets uithalen dat het lichaam ten goede komt.

 • Begin met het losmaken van de onderrug; strek de rug, de benen en de armen, als opwarming voor het sneeuwruimen. Kleed je lekker warm als je begint en verwijder de laagjes geleidelijk, terwijl je bezig bent. En het klikt raar, maar hou ook steeds water bij de hand om je vochtpeil op punt te houden.
 • Voor het ruimen van sneeuw één voet dik:
 • Buig je door je knieën, dat mag best diep zijn.
 • Schep onder het sneeuwtapijt.
 • Hef de sneeuw op via de kracht in je benen en hou je rug recht.
 • Werp de sneeuw zijwaarts, zonder heel je lichaam mee te bewegen.

Diepere lagen sneeuw en sneeuw die geklonterd is, werk je beter laag voor laag af, in plaats van onmiddellijk naar de onderste laag te gaan; dit is minder belastend voor je rug.

 

Het dak sneeuwvrij maken.

De meeste daken, kunnen een dik pak sneeuw wel verdragen, of hellen voldoende zodat de sneeuw er vanzelf afschuift. Maar in sommige gevallen (je dak heeft onvoldoende ijsbescherming, of een dik pak sneeuw ligt net boven de oprit, of je hebt een plat dak en het dik pak sneeuw oefent teveel druk uit…), is het beter om een deel van de sneeuwlading te verwijderen.Heel belangrijk: loop niet op een besneeuwd dak; verwijder de sneeuw met een borstel of speciale sneeuwruimer met telescopische steel, vanop de grond.

De auto sneeuwvrij maken.

Het slechtste wat je kunt doen, om de auto “snel” ijsvrij te maken, is door heet water over de ruiten en deursloten te gieten en door het gebruik van een spade om de rest van de auto sneeuwvrij te maken.Heet water kan er werkelijk voor zorgen dat er barsten in de ruit komen.Verwijder ook geen sneeuw vlakbij je auto; je kan nooit precies inschatten, hoe dicht of hoe ver je verwijderd bent van je voertuig.

Een veiligere manier, is de volgende:

 • Gebruik een borstel en werk van het dak van de wagen, naar beneden toe.
 • Heb je geen borstel? Steek je arm dan in een plastic zak en gebruik die om de sneeuw van de wagen te halen.
 • Heb je geen sneeuwborstel? De plastic schep om vuil op te nemen, kan je hiervoor perfect gebruiken.
 • Nadat je deurslot ontdooid is, zet je de motor en verwarming aan; na een tiental minuten, kan je makkelijker verkruimeld ijs verwijderen van de ruiten.

 

Het sneeuwvrij maken van opritten

Elke oprit zal een verschillende aanpak vragen.

 • Heb je een oprit uit glad beton? En is de sneeuwlaag niet te diep? Dan kan een plank uit MDF of plastic voldoende zijn, om de sneeuw in mooie stroken te verwijderen. (als een kleine sneeuwploeg) Het hout of plastic zal je ondergrond ook niet beschadigen. Heb je geen rugproblemen? Dan kan je uiteraard ook hier de sneeuwspade gebruiken, die je vooruit duwt om zo de sneeuw weg te duwen.
 • Heb je een oprit in asfalt? Gebruik dan bovenstaande methode op de bovenste lagen sneeuw, maar laat de onderste laag liggen en gebruik daar een product om het ijs te smelten, op die plaatsen waar je loopt.
 • Een oprit uit grind: schep de bovenste laag sneeuw weg en laat een aantal centimeter liggen; je kunt hier niet verder scheppen, zonder het grind te raken.

 

Nog meer weten?https://www.fix.com/blog/clear-snow-safely-from-your-home/

 

 

 

Opmerking plaatsen

Close