Tuin

Op bezoek in de kasteeltuinen Arcen

In het pittoreske dorp Arcen in noord-Limburg, ligt één van de mooiste bloemen- en plantenparken van Europa. Met zijn 32 hectare is het een uniek tuinencomplex, gebouwd rond een 17de eeuws kasteel.

Wil je graag inspiratie opdoen voor de tuin of ben je een echte tuinliefhebber en bewonderaar van   natuurpracht? Dan kom je hier beslist aan je trekken in de meer dan 15 verschillende tuinen met hun vijverpartijen en watervallen. Je kan gewoon genieten van al dat moois op een bankje of deelnemen aan tal van activiteiten. Zo zijn er onder andere ontdekkingstochten voor kinderen, gratis rondleidingen, regelmatig muziekoptredens en roofvogeldemonstraties en dit gedurende het hele seizoen. Er werd zelfs een golfbaan aangelegd temidden van al dat groen.

Het Kasteel van Arcen zelf stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd in opdracht van de Hertogen van Gelre. Het huidige kasteel werd gebouwd op de restanten van het vorige Kasteel dat op haar beurt weer werd gebouwd op de restanten van het eerste Kasteel ‘Huys den Kamp’.

Het huidige kasteel werd gebouwd in de barokperiode en dat kenmerkt zich onder andere door overdadige vormen en uitdrukkingen van kracht – het streven naar grootsheid. Het gebouw verloor zijn symmetrie door een brand in de 19e eeuw waarbij de linkervleugel verloren ging. Dit deel van het gebouw is nooit meer herbouwd.

De kamers zijn ingericht met antiek en kunst en worden voorzien van gethematiseerde bloemsierkunst. Dagelijks zijn er vrijwilligers in het park aanwezig die u graag rondleiden en informeren over de geschiedenis van het kasteel.

De tuinen:

*In de Acertuin wordt u verrast door de kleurenpracht en de diversiteit van een aparte collectie Japanse esdoorns. Het zijn langzame groeiers en de lage boompjes die hier staan zijn al oud. Zowel in het voorjaar, wanneer het blad net uit de knop gekomen is, als in het najaar is deze tuin een knallend kleurenspektakel. Naast de prachtige bladkleuren worden de Japanse esdoorns gewaardeerd vanwege hun sierlijke en grillige groeiwijze en fraaie bladvormen.

*De Oosterse Watertuin straalt de oosterse sfeer uit met vijverpartijen, miniatuur sawa´s en de beplanting van onder andere Indisch bloemriet en in Bonsai vorm gesnoeide bomen. Het prachtige authentieke Thaise vissershuis dat midden in een van de vijvers staat is een echte eyecatcher.

*In het Bamboebos staat een enorme collectie van buitengewone soorten bamboe. Van bodembedekkende tot meer dan 7 meter hoge soorten. In tegenstelling tot de vaste planten in de bordertuin geven de bamboes het hele jaar door dezelfde aanblik. Ze stralen een decoratieve rust uit en laten aan het ritselen van de bladeren horen of de lucht in beweging is.

*De rotsvallei is ontstaan na de aanvoer van een miljoen kilo natuursteen uit Henegouwen (Zuidwest-België). Alle blokken zijn stuk voor stuk gerangschikt tot een natuurlijk geheel. Door de combinatie met een grote diversiteit aan naaldbomen heerst hier een sfeer van het hooggebergte. Bergplanten maken de sfeer compleet. Als hier in de winter sneeuw overheen ligt wordt dit geheel een schitterend stukje Oostenrijk in een miniatuuruitgave.

*In de bordertuin werden verschillende, door grasranden omsloten borders aangelegd. Hier kan je vooral zien hoe vaste planten, rozen, grassen en bolgewassen gecombineerd kunnen worden. Terwijl bij de ene border alle aspecten van de Engelse cottagetuinen zijn vertegenwoordigd, ligt het accent in een andere border op imposante planten met sterke structuur of opvallende kleur. In een derde border gaat het weer om de combinatie van vaste planten met in het voorjaar en zomerbloeiende bollen, die voor verwildering geschikt zijn.

Hier kan je best inspiratie opdoen voor de eigen tuin, hoe je een mooi gecombineerde border samenstelt.

*De Italiaanse tuin roept de sfeer op van ‘Bella Italia’.

Hier werden veel groenblijvende veelal geknipte coniferen gebruikt en warme aardkleuren toegepast, waardoor een sfeervolle tuin ontstaan is, waarin een tempeltje, een strakke vijver en een Toscaans paviljoen de meest opvallende elementen vormen.

De in de vorm van cipressen (in ons klimaat zouden deze het immers niet overleven) gesnoeide coniferen, de in de wind wuivende lavendelpollen en de vele kuipplanten in fraaie terracotta potten, geven de tuin een bijzonder karakter dat nog versterkt wordt door de verschillende ornamenten.

Naast de grote thema’s, liggen er verspreid op het domein tal van kleinere thematuinen, zoals er zijn:

-het rosarium: de tien rozentuinen in het Rosarium hebben allemaal een eigen thema en herbergen onder andere klimrozen, leirozen en liaanrozen. Wanneer de rozen volop in bloei staan is het in de tuinen een waar geur- en kleurfestijn. Naast rozen zijn er ook diverse vaste planten, bomen en heesters te bewonderen.

Aan de rand van het Rosarium bevindt zich de Hosta- en Varentuin. In deze tuin is een collectie Hosta’s en Varens ondergebracht. Beide zijn zeer fraaie decoratieve bladplanten voor schaduwtuinen.

-de water- en beeldentuin, met zeven vijvers op verschillende niveaus. De vijvers fungeren als natuurlijke spiegels waarin monumentale bomen, kunstobjecten en de lucht op een andere wijze beleefd kunnen worden. Solitaire groepen van bomen en struiken geven structuur aan de ruimte. Voor de liefhebbers is er een bijzondere collectie bomen en struiken aangeplant.

-de bergtuin herbergt een prachtig assortiment Hortensia’s en een bijzondere bomencollectie. Een wandeling door de Bergtuin met al haar paadjes en steile rotswanden, grotten en smalle beekjes en donderende watervallen is zeker de moeite waard.

-De Casa Verde is een kas van maar liefst 3200 vierkante meter vol met tropische planten zoals bananenbomen, paradijsvogelbloemen, palmen en zeer bijzondere boomvarens. Naast het (sub)tropische klimaat is er ook een mediterrane zone. Hier groeien bomen en struiken uit het Middellandse Zeegebied zoals mastiekboom, vleugeltjesbloem, myrte, jujubes, rozemarijn, olijfbomen, kurkeiken, steeneiken en aardbeibomen. De meest markante boom in de Casa Verde is de eeuwenoude Vijg. Ook groeien in de Casa Verde planten uit de drogere gebieden van de wereld, zoals hoge yucca’s, cordelines, cactussen en vetplanten.

Midden in de Casa Verde ligt een Koivijver aangelegd met de modernste snufjes op vijvergebied en filtersystemen, voor de liefhebbers van een vijvertuin.

-Lommerrijk betekend letterlijk Schaduwrijk. In de schaduw van bijzondere boomsoorten staat een breed assortiment vaste planten en het is ook de thuis geworden van een grote groep flamingo’s, die dit schaduwgebied opfleuren.

-De patiotuinen zijn kleinere sfeertuinen, aangelegd als modeltuinen, om bezoekers ideeën en inspiratie te laten opdoen voor hun eigen tuin. Het zijn kleine tuinen, elk met een eigen karakter.

Verder vindt je er nog de formele knooptuin, de Chinese tuin, een Japanse tuin, een groente- en moestuin, de watertuin, de kleurentuin en een grote volière met ooievaars en tal van andere bewoners.

Zoals je kan lezen, is er heel wat te beleven in de kasteeltuinen van Arcen ; plezier gegarandeerd voor groot en klein en vanaf juni staat heel het park prachtig in bloei, waardoor je optimaal kan genieten van alle bloemen- en plantenpracht. Of neem deel aan evenementen en concerten in het Griekse amfitheater en een roofvogelshow aan de riddertenten…

Tot en met zondag 6 november 2016, zijn de tuinen iedere dag geopend van 10:00 uur tot en met 18:00 uur.

Kasteeltuinen Arcen ligt in het Noord-Limburgse dorpje Arcen aan de Rijksweg N271 tussen Venlo en Nijmegen. Arcen ligt vlak aan de Duitse grens en slechts op 10 autominuten van Venlo af.

Voor meer informatie en prijzen :

http://www.kasteeltuinen.nl/nl/

Close
/* ]]> */