Ombre is een verftechniek die we vooral kennen van bij de kapper, waar twee tinten haarkleuring in mekaar overlopen. Dat deze techniek ook naar het interieur is overgewaaid (of is het andersom?) is dan ook vanzelfsprekend. Nu kan je met deze techniek ook de muren in je woonruimtes een uitzonderlijke uitstraling geven.

Maar hoe kom je nu precies tot dit aparte design op je muren?

Ombre schilderen is op zich helemaal niet moeilijk, als je een aantal zaken goed uitvoert.

Het begin

Vooraleer je kunt beginnen, ga je op zoek naar de juiste kleuren voor jouw thema. Welk effect, welk soort gevoel wil je bekomen? Ga je voor twee of meer tinten?

Als je tenslotte je kleurenschema bepaald hebt, kies je in dat thema één bepaalde kleur; kies vervolgens in die kleur, tinten die nauw bij mekaar aansluiten, om de overgangen zo subtiel mogelijk te maken.

Stel je kiest vier tinten, dan is je tweede werk, om je muur in vier stukken te verdelen. Dat doe je door met afplaktape horizontale lijnen te kleven op de muur. Dit worden je verschillende kleurvakken.

Plak ook de lijnen aan het plafond en net boven de grond of plinten af.

Zorg ervoor dat je meerdere verfrollers hebt, voor elke kleur één en maak een groot schilderspalet (op een groot karton bijvoorbeeld) waar je je kleuren kan mengen.

Het schilderen zelf

Begin bovenaan met de lichtste kleur verf en schilder het bovenste vak tot net boven de tweede lijn afplaktape. Laat een 10-tal centimeter vrij boven de tape. (je kan ook de kleuren laten aansluiten, maar dan moet je snel werken en ervoor zorgen dat je verf niet droog wordt)

Vervolgens schilder je het tweede vak met de iets donkerdere kleur op net dezelfde manier als hierboven en zo ga je verder tot beneden, steeds een ruimte latend voor de volgende lijn. (de donkerste tint komt helemaal onderaan)

Nu komt het leuke werk: het ombre effect creëren:

Meng telkens twee aaneensluitende tinten verf op je grote schilderspalet.

Doe van elke tint een deel op het pallet. Met een gewone natuurlijke spons, die je even in water hebt gedipt en uitgewrongen, neem je van elke kleurtint (twee tinten per beurt) een beetje op je spons.

Die gemengde kleur breng je aan op de muur tussen de twee basiskleuren. (gewoon aandippen)

Om de twee kleuren mooi in mekaar te laten overvloeien, neem je een grote zachte verfborstel, die je een beetje vochtig maakt en dan borstel je als het ware de kleuren over en weer in mekaar.

Herhaal dit voor de andere kleurtinten tot je volledige muur gedaan is.

De ombre techniek geeft aan je muur een heel speciaal en zomers effect.

Meer weten? +filmpje:

https://nl.dawanda.com/diy-tutorials/klussen/ombre-muur

Comments are closed.

Close