Exterieur Interieur

Natuurlijk isoleren met kalkhennep

In ons vorig artikel, stelden we jullie de beurs bouwxpo voor, die binnenkort plaatsvindt. Eén van de nieuwigheden die we terugvinden op de beurs en die we even voor jullie wilden uitlichten is het isoleren met natuurlijke materialen.

Wanneer je isoleert met de kracht van de natuur en dit op een gezonde en duurzame manier doet, kan je levenslang genieten van het resultaat.

Eén van die natuurlijke isolatiematerialen is kalkhennep.

Kalkhennep is een natuurlijk mengsel van hennephout, hydraatkalk, mineralen & water. Deze samenstelling zorgt voor een uniek bouw- en isolatiemateriaal, met unieke eigenschappen.

Wanneer het gebruikt wordt in combinatie met houtskeletbouw, werkt het perfect isolerend, vochtregulerend en houdt het de CO2 balans in evenwicht.

De kalkhennep wordt veelal samengevat in kant en klare prefab muren, op maat gemaakt. Via een eenvoudig montagesysteem, kunnen ze in korte tijd geplaatst worden en de woning water- en winddicht maken.

Isoleren met kalkhennep is niet enkel een milieuvriendelijke oplossing, het heeft ook een perfecte prijs/kwaliteit verhouding.

Daarnaast is het ideaal vocht- en luchtregulerend (zelfs de geringste waterdamp verlaat de ruimtes), trekt het geen ongedierte aan, is het brandresistent en verbetert het de binnenlucht. Het is uitstekend bestand tegen bacteriën en schimmels en de isolatiewaarde daalt niet.

En wat belangrijk is: bij het gebruik van kalkhennep, heb je geen dure luchtschermen nodig, noch ventilatie.

Iets meer over de hennepplant:

De industriële hennepplant die in isolatie gebruikt wordt, is een volstrekt natuurlijk product. Van bij het inzaaien tot aan de oogst vraagt deze plant geen bijzondere zorg. Omdat er weinig handelingen aan te pas komen is er dus ook weinig CO2-uitstoot. Door zijn snelle groei krijgt onkruid geen kans, heeft ongedierte geen interesse in de plant en is het dus niet nodig om met pesticiden te sproeien.

De hennepteelt draagt zo bij tot een beter milieu en een gezondere voedingsbodem. De plant kan 2 x per jaar geoogst worden en voedt de bodem daarbij in plaats van ze uit te putten. De plant neemt tijdens zijn ganse cyclus CO2 op, sneller en efficiënter dan bomen dat doen.

Hoe kan kalkhennep toegepast worden?

Kalkhennep kan toegepast worden zowel bij nieuwbouw als bij renovatieprojecten en dit als ruwbouw- en als isolatiemateriaal.

De meest gebruikte methode is via prefabelementen, die op maat gemaakt en geplaatst worden, maar het materiaal kan ook manueel aangebracht worden (bijvoorbeeld bij renovaties). De laatste methode wordt het echter minst gekozen omdat die veel tijd in beslag neemt vanwege het lange drogingsproces.

Meer weten over deze manier van isoleren?

Bron: http://www.bouwxpo.be/nl/bezoeken/nieuws-van-de-exposanten/n/6356/bouw-en-isoleer-met-de-kracht-van-de-natuur#.WA4fdYVOKM8

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */