Exterieur

Wat je misschien nog niet wist over potgrond

potgrond

Het is weer de hoogste tijd voor nieuwe plantjes. Nu de ijsheiligen het land verlaten hebben, kunnen we volop aan de slag om zomerbloeiers te planten in de tuin en op het balkon. We gebruiken daar meestal aangekochte potgrond voor, maar hoeveel weten we hier eigenlijk over, behalve dat hij geschikt is voor het planten van allerlei plantensoorten? We moeten toegeven dat wij eigenlijk nooit hadden stilgestaan bij wat en hoe het precies werkt. Daarom deze kleine uiteenzetting van het gegeven potgrond.

Meestal als we gaan planten kiezen we voor een universele potgrond en dat is op zich nog geen slechte keuze, want universele potgrond kan je inderdaad voor allerlei doeleinden gebruiken, van éénjarige planten en bloemen tot de aanplant van heesters, vaste planten en kamerplanten.

So far so good dus, maar waar moeten we dan op letten als we een degelijke grond willen aanschaffen, voor iets delicatere planten?

Wel, potgrond heeft een unieke samenstelling, speciaal ontwikkeld voor de aanplant van bloemen en planten.

Over het algemeen bevat de meeste veen, dat gemaakt is van plantenresten. Het grote voordeel van veen is, dat het snel vocht opneemt en vasthoudt, hetgeen vooral positief is voor onze plantenbakken en de planten die erin staan.

Daarnaast is potgrond ook veel lichter dan gewone tuinaarde, dus ook doorlaatbaarder.

Als je een zak uitkiest, moet je vooral letten op de vermelding NPK op de verpakking. Die staat namelijk voor de hoeveelheid stikstof, fosfaat en kalium die de grond bevat. Dat is vooral belangrijk voor de groei, de bloemenvorming en de weerbaarheid van de planten. Heb je planten die meer of minder nodig hebben dan de hoeveelheid die de potgrond aanduidt? Dan kan je extra producten toevoegen, of kiezen voor een meer specifieke potgrond.

Ga je liever voor biologisch? Dan kan je opteren voor een biologische potgrond. Deze grond bevat meestal stoffen die de bodem verbeteren en extra meststoffen, van natuurlijke oorsprong, die de planten voeding geven en tegelijkertijd milieuvriendelijk zijn.

De beste combinatie die je kunt vinden in een degelijke grond, is een combinatie van veen, boomschors, kokos, compost, zand, meststof en kalk; stoffen die planten broodnodig hebben. Toch is het steeds belangrijk om te controleren wat je planten nodig hebben en de potgrond aanpassen aan de planten. Zo kan je bijvoorbeeld voor kruiden, rozen, buxus en andere delicate planten, grond aanschaffen, speciaal ontwikkeld aan de noden die specifieke planten nodig hebben.

Zo is er ook voor jonge planten en voor nieuwe stekken speciale luchtige grond ontwikkeld met zand als hoofdbestanddeel, die alle ingrediënten bevat die jonge planten nodig hebben. Het spreekt vanzelf dat aangepaste potgrond een betere groei zal bevorderen.

Er bestaan tal van diverse soorten potgrond, maar de beste keuze is steeds een natuurlijke, die het milieu niet beschadigt en de bodem verbetert. Deze producten zijn over het algemeen iets duurder in aankoop maar werpen hun vruchten af op langere termijn. Potgronden op basis van kokos zijn er zo enkele van. Maar ook diegene met een langzaam werkende meststof missen hun effect niet en besparen op plantenvoeding, die je bij gewone na enkele maanden moet bijgeven.

Zoals jullie al weten kan je het ook zelf maken, door een mengsel te maken van 40% goed gezeefde compost en 60% tuingrond, waar nog enkele andere producten aan zijn toegevoegd, zoals kokosvezels.

Wist je dat je oude, gebruikte potgrond niet weg moet gooien?

Zorg ervoor dat je alle wortels verwijdert en gooi hem tussen je planten in de tuin, voor extra voeding.

Meer weten?

http://www.tuinseizoen.com/12-weetjes-over-potgrond/

Close
/* ]]> */