Cre-a-tief

Miniatuur kerstboom maken

Kerstbomen bestaan er tegenwoordig in verschillende vormen en maten. Niet iedereen houdt van de traditionele kerstboom, of je hebt er gewoon de plaats niet voor.

Als dat laatste het geval is, heb je nog diverse mogelijkheden om de Kerstsfeer in je interieur te brengen. Je kan opteren om een kleine namaak kerstboom te plaatsen, maar als je meer houdt van natuurlijk, kan je ook gewoon zelf een miniatuur kerstboom maken. Zo heb je én een echte kerstboom én de typische kerstsfeer !

Het leuke is : je hoeft helemaal niet veel geld uit te geven om dit exemplaar te maken. Een wandeling in het bos kan al heel wat opleveren, voor een prachtige versiering van jouw mini boompje.

Als basis voor de boom nemen we een oasiskegel die we gaan bekleden met kleine toefjes sparrengroen, waarna we hem verder versieren met natuurlijke materialen. Deze boom blijft zeer lang mooi (maandenlang …als je dat zou wensen).

BENODIGDHEDEN :

Niet plantaardig materiaal

  • een bloempot of sierpot
  • snoeischaar , scherp mes
  • kegel in groen steekschuim, een blok droog steekschuim (oasis sec) prikkers
  • tandenstokers , floristendraad , … extra decoratie, eventueel nepsneeuw in spuitbus voor de afwerking

Plantaardig materiaal

  • Bessen en vruchten : rode sierappeltjes, rozenbottels, kastanjes (al of niet geverfd)
  • Groen : diverse soorten sparrengroen ( best is van dwergconiferen) Skimmia , Buxus , Lavendel , ….
  • siergrasstengels in busseltjes gebonden ,…
  • eventueel vlas of sisal voor een winters tintje

WERKWIJZE :

*Vul de vaas of pot met droge oasis of steekschuim gelijk met de rand van de pot. Laat de oasiskegel water opzuigen tot verzadiging, dit kan op volgende wijze : plaats de kegel langzaam in een diepe emmer water zodat hij langzaam het water opzuigt.

Opgelet : de diameter van de vaasopening mag niet groter zijn dan deze van de onderkant van de kegel.

*Steek in de droge oasis enkele stokjes en zet de verzadigde groene kegel erbovenop, zo zijn beiden vastgeprikt aan elkaar (stevigheid).

*Neem kleine toefjes sparrengroen van 4 à 8 cm en snij ze scherp af. Steek soort per soort gelijke toefjes in de kegel en dit op regelmatige basis. Eerst nemen we de breedste soort (vb Picea conica) De langste takjes onderaan en de smalste bovenaan de kegel.

*Steek op dezelfde manier, overal verspreid de volgende sparrensoort ( andere kleur, vorm). Op de foto : Picea pungens glauca.

*Plaats de rest van het sparrengroen soort per soort en nog altijd met regelmatige afstand tot wanneer de kegel volledig vol zit en geen oasis meer te zien is. De soorten die ik hier gebruikt heb zijn :

Chamaecyparis obtusa nana gracilis , Juniperus Bleu carpet , Juniperus pfitzeriana aurea , Taxus fastigiata ,…

HET VERSIEREN

Gebruik  versiering uit de natuur : sierappeltjes, rozenbottels, kastanjes, pakjes, busseltjes…die we ook op dezelfde regelmatige afstand tussen het sparrengroen steken.

Tip : Steek kastanjes op een prikker of tandenstoker en verf ze in glanzende, rode verf. Laat enkele dagen drogen . Ongeverfde kunnen natuurlijk ook !

De pakjes of busseltjes maken we met gedroogde siergrasstengels die we met een elastiekje samenbinden en mooi op lengte knippen. Moffel het elastiekje weg met gouddraad en steek een prikker overlangs in het busseltje.

Wenst u de kerstboom nog een extra winters tintje te geven, dan kan je hem nog bekleden door vlas- of sisalstrooisel op de boom te leggen.

Je kan als je dat wenst ook nog extra niet plantaardige versiering toevoegen, zoals bijvoorbeeld mini kerstballetjes of een minislingertje ; zelfs lichtjes kunnen perfect (er zijn mini lichtsnoeren te koop op batterijen). Voor het extra winters effect  : een beetje nepsneeuw maakt het plaatje helemaal af !

Bron :

http://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_kerstboom.htm

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */