Wil je je nieuw geplante zaadjes een leuk plekje geven, zodat je ze binnen kan laten groeien, tot het warm genoeg is om ze buiten uit te zetten?

Dan kan je een leuke mini serre maken uit gerecycleerde fotokaders. Je kan oude fotokaders gebruiken, maar hou er rekening mee dat je gelijke formaten nodig hebt. Of je kan in de (tweedehands) winkel of op rommelmarkten enkele goedkope fotokaders op de kop tikken.

Wat heb je allemaal nodig om dit projectje te maken?

  • 8 Fotokaders (2 grote voor de lange zijden, 2 kleinere voor de korte zijden en 4 kleintjes voor de bovenkanten)
  • Fijn schuurpapier
  • Boormachine
  • Schroevendraaier
  • Ijzeren verbindingsplaatsjes en hoekprofielen
  • Potlood
  • Plankjes resthout
  • Figuurzaag
  • Witte verf

Werkwijze:

*Verwijder het glas en eventuele nageltjes uit de fotokaders, alsook de achterwanden.

*Schuur de fotokaders mooi op, tot op het blote hout.

*Plaats een grotere kader samen met een kleinere kader en hou vast (1 lange zijde en 1 korte zijde voor het onderste deel van de serre). (zie foto)

Met de boormachine boor je een gaatje bovenaan, een gaatje onderaan en eentje in het midden. Zet de twee zijden vast met schroeven.

*Je hebt nu de helft van je basis. Bevestig nu de andere lange zijde aan de korte zijde, op dezelfde manier als hierboven.

*Bevestig tenslotte ook de laatste korte zijde om de onderzijde dicht te maken. De basis van je serre is nu klaar. Nu kan je beginnen aan het dak.

*Leg twee van de kleinste fotokaders met de onderkant naar boven. Leg ze onder mekaar. Met verbindingsstukken ga je de twee frames aan elkaar zetten. Leg de ijzeren plaatjes over de hoeken van de frames (boor de gaatjes eerst voor) en zet ze daarna vast met schroeven.

*Herhaal deze stap met de resterende kadertjes.

*Nu heb je twee delen, die elk bestaan uit twee aan elkaar gezette kadertjes. Die ga je nu op hun beurt aan elkaar zetten. Plaats één zijde verticaal tegen de andere liggende zijde en gebruik een ijzeren hoekprofiel om de twee buitenzijden vast te zetten.

*Leg de duo kadertjes met één zijde tegen wat de bovenkant van de basis wordt en zet de twee delen vast met twee verbindingsplaatjes (zie boven)

*Laat de andere zijde los. Op die manier kan je later je serre openen.

*Vouw het dak even dicht en teken met een potlood de contouren van de driehoek die ontstaat af op een papier. Knip de driehoek uit en leg deze vorm op een stukje hout. Zaag uit.

*Pas de blokjes tussen de dakprofielen en zet ze vast met schroeven, of lijm ze vast.

*Met houtvuller kan je indien gewenst, de schroefgaten opvullen. Laat goed drogen en schuur nadien op.

*Schilder het geheel wit (of een andere kleur naar wens)

*Schuur het na het drogen lichtjes op om een verweerde look te krijgen.

*Gebruik nu het glas uit de fotokaders , om de serre af te werken. Lijm elk glas vast in de frames (leg het glas er van bovenop in, om breken te vermijden)

*Laat goed drogen, zet je favoriete plantjes erin en klaar!!!

 

Bron: http://www.countryliving.com/diy-crafts/how-to/g928/make-terrarium-0410/?slide=1

Comments are closed.

Close