Cre-a-tief

Maak van een oude inbouwkast een gezellige leeshoek

Vaak vind je in oude woningen nog oude inbouwkasten die uiteraard, zeer handig zijn als je extra opslagruimte nodig hebt, maar die in een moderne omgeving een beetje oubollig overkomen.

Wil je aan die oude kast een nieuwe bestemming geven? Dan kan je er bijvoorbeeld een gezellige leeshoek van maken.

De stevige basis heb je reeds ; het enige wat moet gebeuren is een zitgedeelte creëren en in het voorbeeld werden ook nog enkele legplanken voorzien waar je je favoriete lectuur kwijt kan.

Wat heb je nodig voor dit projectje?

-Houten planken (neem een lichte kleur hout, die kan je nadien makkelijk overschilderen in een kleur naar wens)

-Nagels en schroeven, hamer

-Boormachine

-Verf

-Comfortabel zitkussen

-Leeslamp

-Afwerking naar keuze (kussentjes, boeken…)

Werkwijze:

*Als er geen lampje in de kast aanwezig is en je een vaste verlichting wilt, moet je dit eerst voorzien vooraleer je aan het project begint. Je kan natuurlijk ook opteren voor een degelijke staanlamp als leeslicht.

*Haal alles uit de kast (eventuele legplanken/ kapstokhouders enzovoort) tot je een leeg canvas hebt.

*Start met het bouwen van het bodemgedeelte. Bevestig de planken zodanig dat het lijkt alsof je een bak bouwt in de kast. (zie foto) Je hoeft de planken niet mooi verstek te zagen, je ziet ze nadien toch niet meer.

*Bevestig een steunplank in het midden van de bak (zie foto)

*Bovenop het kader leg je een volle houten plank. Op die manier kan je dit gedeelte gewoon gebruiken als legplank, of je kan er je schoenen of slofjes uitstallen.

*Doe de bovenstaande stappen opnieuw, ongeveer op de helft van de kast. (Let wel, dit wordt je zitgedeelte en dat zal niet bij iedereen even hoog worden; probeer dit uit op voorhand!)

*Omdat het zitgedeelte meer belast wordt, breng je twee (of drie) steunplanken aan verdeeld over het kader.

*Je kan er voor het zitvlak voor kiezen of je gebruik maakt van een volle plank, of zoals in het voorbeeld losse planken. (kijk wat er voorhanden is)

*Het zitkussen kan je gewoon aankopen of je maakt het uit een stuk foam (vierkante schuimmousse) waarover je stof bevestigt. In vorige artikels vinden jullie voorbeelden hoe je zelf een kussen maakt.

Zorg er wel voor dat het comfortabel zit, want het wordt een hoekje om te ontspannen.

*Wil je nog een beetje extra opbergruimte? Dan kan je door middel van drie planken langs de muur (zie foto) nog extra legplanken creëren.

*Om af te werken kan je op de muur sierlijke houten latten bevestigen, net als op de voorkant van het zitgedeelte, om het geheel een meer authentieke look te geven.

*Schilder het hout in een kleur naar wens en laat goed drogen.

*Werk je leeshoekje helemaal af met het zitkussen en je persoonlijke spulletjes.

Klaar!!

Bron: http://www.thriftydecorchick.com/2011/05/closet-turned-book-nook.html

Close
/* ]]> */