Cre-a-tief

Maak een mobiele minituin

17Iedereen houdt van groen, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om een grote tuin aan te leggen. Op een appartement of in een kleine stadstuin heb je veel minder ruimte en ben je beperkter in keuze wat planten betreft, omdat je bijvoorbeeld te veel of te weinig natuurlijk zonlicht hebt.

Sommige planten hebben een specifieke behoefte, maar in een kleine tuin is het niet altijd mogelijk dit te voorzien. Zo moeten bepaalde planten in de winterperiode binnenshuis overwinteren, wat ook weer extra ruimte vraagt.

Een originele oplossing hiervoor is de mobiele minituin. Een vierkante meter tuintje dat heel geschikt is om kleinere plantsoorten en rotsplanten te huisvesten.

In de zomermaanden kan je je tuintje gewoonweg naar buiten rollen op het terras en als het weer frisser wordt, rol je hem weer naar binnen en je kan heel de winter blijven genieten van je groene oase. Het neemt niet meer dan de grootte van je salontafel in en je kan de twee als het ware combineren, als groene blikvanger in je woning.

In het voorbeeld werden planten uit de familie van de Echeverias gebruikt, maar uiteraard zijn alle laagblijvende plantjes goed ( let er wel op dat ze eenzelfde hoeveelheid licht en water nodig hebben, aangezien ze samen in één bak staan) Rotsplanten hebben minder onderhoud nodig, wat misschien een idee is voor mensen die toch groen willen maar er weinig tijd aan kunnen besteden.

Wat heb je allemaal nodig voor dit projectje:

  • vijverfolie;
  • 2 pallets;
  • 4 wielen;
  • potgrond;
  • zand;
  • stenen;
  • nietmachine;
  • scherp mes;
  • last but not least, een verzameling pittige Echeverias.

Werkwijze:

(Zie ook filmpje link onderaan)

*Schuur de pallets mooi op om alle scherpe kantjes te verwijderen

*Geef de pallets een kleurtje naar wens en laat goed drogen

*Bevestig de pallets aan mekaar met houtschroeven

*Uit de bovenste pallet haal je een deel planken weg ; dat wordt je tuintje ; de rest kan je gebruiken als tafeltje om drankjes op te plaatsen.

*Onderaan de pallets schroef je de wieltjes vast.

*Plooi de vijverfolie mooi in de vorm van je pallet tuinbak en niet de folie aan de bovenkant van de pallet vast. Snij het overschot van de folie weg met het mes.

Je basis is klaar.

*Meng twee delen potgrond en één deel zand goed door mekaar en vul de bak mooi gelijk op.

*Maak je eigen creatie met de stenen, waartussen de planten zullen komen.

*Plaats de planten (in dit geval de Echeverias) tussen de stenen. Plaats de iets grotere formaten meer achteraan zodat ze geen licht wegnemen van de kleinere exemplaren. Als je met rotsplanten werkt, wees dan niet bang om een plantje extra te planten; een rotstuintje vindt helemaal zijn eigen weg en wordt pas mooi als de plantjes een tijdje op de plaats staan.

Klaar!

Geniet op het terras of in de woonkamer van je eigen groene salontafel/minituintje!

Bron: http://www.mooiwatplantendoen.nl/diy-maak-je-eigen-tuin-met-echeverias

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */