Cre-a-tief

Maak een macrame tuin (hang)zetel

Het volgende projectje nodigt gewoon uit tot gezellig nietsdoen en genieten van heerlijk zomerse dagen. Deze variant op de hangmat, is gemaakt met de Macramé techniek, een techniek die eeuwenoud is waarbij touwen aan elkaar geknoopt worden om een patroon te maken.

Dit heb je nodig:

  •  3 hardhouten ronde stokken van ongeveer 3cm doorsnee, 76cm lang
  •  2 hardhouten ronde stokken van 1,5cm doorsnee, 91cm lang
  •  Ongeveer 180 meter macramé touw
  •  8 meter dik wit touw
  •  Boormachine
  •  4 2,5cm houtschroeven
  •  Meetlint
  •  Schaar

Werkwijze :

*Meet de ronde stokken als eerst. Zorg dat alles netjes is uitgelijnd. Op twee van de dikkere stokken, markeer je op 5cm en op 8cm van de eindes een boorplek. Op de derde dikke stok alleen op 8cm van het eind.

*Boor alle gaten eerst met een boor van ongeveer 0,6cm, en de gaten op 5cm mogen nog wat dikker, die mogen wel 1,5 cm zijn.

*Schuur alles goed op.

*Vervolgens kan je de kleinere ronde stokken erdoor steken. Zorg dat er 2,5cm aan beide kanten uit steekt.

*Gebruik nu de schroeven om alles vast te zetten.

*Hang het frame nu op, zodat je makkelijk kan knopen.

*Gebruik een touw van ongeveer 7mm dik, en knip dit in 16 stukken van ongeveer 8 meter. Pak een stuk in het midden en vouw het dubbel. Bind het dan op de bovenste stok vast zoals op de foto, met de twee losse eindes door de lus. Doe dit bij alle 16 stukken touw.

*Nu begint het knopen. Dit is een simpele knooptechniek met vier stukken touw, volg de foto’s.

*Eerst het linkse touw helemaal naar rechts, en onder de laatste door.

*Dan het rechtertouw achterlangs, maar weer voor de meest linkse

*Om de knoop compleet te maken doe je nu het tegenovergestelde. Oftewel: het rechtertouw gaat vervolgens over de middelste twee, en achter de linker. Daarna de linker achter de middelste twee, en over de rechter. Trek de knoop strak aan, en ga verder met de volgende. (zie foto)

*Vervolgens maak je de volgende met twee stukken touw van verschillende delen. De techniek is hetzelfde, zo krijg je een mooi om-en-om patroon. Ga door totdat je bij het eind bent.

*Herhaal gewoon het patroon.

*Blijf doorknopen, totdat het zitgedeelte ongeveer 115cm lang is.

*Het zitgedeelte moet wat groter dan het frame zijn, dan zak je er lekker in weg. Bind nu de touwen goed vast aan de onderkant.

*Doe dit heel goed, door ze ook nog los vast te knopen!

*Dan kan je de uiteindes afknippen.

*Pak nu het dikke witte touw, en snij daar een stuk van 3 meter af. Vouw het dubbel, en maak een knoop zoals op deze foto, bij de lus.

*Nu kan je het touw door de overgebleven stok steken, en maak je knopen aan de onderkant, en laat je zo’n 40cm touw eronder hangen.

*Haal de stukken die er nog onder hangen nu door de bovenste stok heen van je stoel, waar je de twee extra gaten hebt, en maak er ook weer knopen in.

*Snij nu 2 stukken dik touw van 165cm, en knoop deze door de extra gaten aan de onderste stok van je stoel. Zorg dat de knoop aan de onderkant zit.

*Beide stukken touw gaan nu helemaal naar de bovenste houten stang, en daar knoop je ze omheen.

Je kan je stoel nu ophangen. Geniet ervan!

Bron :

http://www.zelfmaakideetjes.nl/overig/toen-ik-zag-hoe-ze-deze-macrame-hangstoel-maakte-wilde-ik-er-ook-een-leer-hoe-je-deze-heerlijke-stoel-zelf-maakt/22074/

Close
/* ]]> */