Tuin

Maaien en onderhouden van een fris zomers gazon

zomers gazon

Tijdens de zomermaanden heeft het gazon het druk. Het wordt veel vaker belopen dan in de rest van het jaar, moet soms droge periodes doorstaan en hete temperaturen. Dit alles neemt heel wat energie weg van het gazon; het is dan ook van het grootste belang, dat je in deze maanden het gazon het beste onderhoud geeft, aangepast aan het type grassoort om zo ook te genieten van een fris zomers gazon.

Het type gras waaruit je gazon bestaat, bepaalt hoeveel keer en hoe lang of hoe kort je het gras moet maaien, voor het beste resultaat. Sommige grassen groeien namelijk beter als ze kort gemaaid zijn, andere als ze iets langer zijn. Om kale plekken, mos en onkruidgroei te vermijden, is het van belang dat je de specifieke noden van het gras respecteert.

Algemeen geldt, dat het gras in de zomermaanden één keer in de week gemaaid wordt voor een goed onderhouden grasmat; is het net in de week dat je moet maaien te warm (+- 30°C), dan stel je het beter uit tot de temperaturen weer zakken, anders riskeer je dat het gras gewoon verbrandt. Is je gras nadien te lang geworden? Maai het dan beter in twee keer; eerst iets hoger en de rest nadien.

Een goede hoogte om gras te maaien is 3 tot 4,5 cm. Laat één keer per jaar de messen van je grasmachine slijpen voor het beste resultaat en een mooie groene grasmat.

De meeste mensen hebben de gewoonte om gras dat blijft liggen op het gazon, onmiddellijk weg te nemen. Maar aangezien grasresten een goede voedingsbron zijn, kan je een klein laagje laten liggen, bovenop het gazon.

Welk soort gras en hoe het onderhouden en maaien?

Er bestaan diverse soorten gras en ze vragen elk hun specifieke onderhoud. Het is ook interessant om weten, als je enkele kale plekken wilt bijzaaien, welk soort gras je kunt aanschaffen voor jouw gazon.

Enkele voorbeelden

Engels raaigras (Lolium perenne):

Is een sterke grassoort, die vaak gebruikt wordt voor speel- en sportgazon, waarin veel gespeeld en gelopen wordt. Dit type kan goed tegen droge periodes en blijft mooi groen. Je kan het ook in de schaduw gebruiken maar let wel op voor kroonroest en voetrot. Het is een soort die vrij snel groeit en goed dicht groeit (geeft onkruid minder kans).

Dit gras is minder geschikt om kale plekken bij te zaaien en vraagt regelmatige stikstofbemesting.

Maaiadvies:

Regelmatig, maar niet te kort.

*Veldbeemdgras (Poa pratensis):

Is een stevige grassoort die voor elk type gazon geschikt is. Droogte en veelvuldig gebruik schrikt deze gazon niet af, al is het wel ziektegevoelig voor onder andere meeldauw en bruine vlekkenroest.

Dit type gras groeit minder snel maar blijft wel mooi gevormd. Je kan deze grassoort dan ook goed gebruiken om lege plekken terug in te zaaien.

Maaiadvies:

Niet te kort maaien.

*Roodzwenkgras (Festuca rubra):

Is een fijnere grassoort die meer geschikt is voor siergazons die niet intensief belopen worden.

Je kan deze soort wel gebruiken in de schaduw en vocht is geen probleem. Ook hier kan af en toe voetrot optreden.

Deze grassoort is een trage groeier, waardoor het iets minder gemaaid moet worden en je kan het ook perfect gebruiken voor het bijzaaien van kale plekken.

Maaiadvies:

Deze grassoort mag kort gemaaid worden.

*Gewoon struisgras (Agrostis tenuis):

Deze zeer fijne grassoort, die een mooi dik tapijt vormt, is uiterst geschikt voor een prachtig siergazon.

Het herstelt zichzelf heel goed en doet het ook goed in vochtige gronden. Dit gazon zal het eerder moeilijk hebben bij te lange droogte en wordt niet graag belopen.

Omdat ook deze soort traag groeit, moet er minder gemaaid worden.

Maaiadvies:

Kan perfect kort gemaaid worden

Meer weten?

https://www.graszodengelegd.nl/gazononderhoud/gras-maaien.html

http://www.infotalia.com/nld/tuin/tuinaanleg_en_onderhoud/gazon/gazon-aanleggen_detail.asp?id=2279

Close
/* ]]> */