Cre-a-tief

Kunst met een vintage randje

Wil je al lang een eigen kunstwerkje maken en hou je van vintage? Dan is nu je kans.

Het onderstaande projectje toont je hoe je zelf een muurdecoratie maakt met een vintage toets.

Wat heb je nodig?

– schildersdoek

– oude gouden gids

– mod podge of gelmedium

– gesso of witte acrylverf

– acrylverf

– kwasten

– papier

– sticker papier (bijvoorbeeld een rol witte plakfolie)

– potlood

– gum

– schuurpapier

Werkwijze :

Stap 1.

Neem de gouden gids en plak met de mod podge over het hele doek vellen eruit ; je kiest zelf de kleur (wit of geel). Hier werden de witte pagina’s gebruikt. Doel is om een paar lagen op te bouwen zodat je straks een mooi reliëf ziet. Het kan geen kwaad als de lagen willekeurig over mekaar heen gekleefd worden.

Stap 2.

Nadat de vellen papier goed gedroogd zijn breng je met een grote verfkwast de gesso of witte acrylverf aan. Laat dit vervolgens drogen. Ondertussen kan je de tekst die je op je kunstwerk wilt aanbrengen, uitprinten en uitknippen. Die kan je dan later als sjabloon gebruiken voor de kleeffolie.

Stap 3.

De uitgeknipte (papieren) letters overtrek je nu met de plastiekfolie. Bepaal vervolgens waar je de tekst wil hebben en leg de letters alvast op het doek. Zet met potlood een paar hulplijntjes, zodat de regelafstand overal gelijk is.

Stap 4.

Plak nu de letters op het doek.

Eens de letters goed zitten, neem je de verf (hier werden twee tinten verf gebruikt) een gouden en een blauw/grijze kleur.

Breng eerst met een droge kwast de goudkleurige verf aan. De verf hoeft niet egaal en te netjes aangebracht te worden aangezien we toch een wat oude uitstraling willen creëren.

Laat drogen.

Stap 5.

De eerste verflaag is nu droog en vervolgens breng je, wederom met een droge kwast de tweede kleur aan. Deze mag iets dekkender zijn (wees creatief ; in het voorbeeld werd hier en daar maar een dunne laag of geen verf aangebracht.) Op de foto is dat te zien. De goudkleurige verf komt er als het ware doorheen.

Stap 6.

Als ook de tweede laag verf droog is kun je de plakletters verwijderen.

Zoals je ziet zijn de letters nog behoorlijk wit en geeft dit nog niet zozeer het ‘oude’ gevoel weer.

Ga met het schuurpapier lichtjes over het doek en pak de randen extra mee. Je creëert hier als het ware wat slijtage plekken mee om het schilderij een geleefd uiterlijk te geven.

Stap 7.

Nog een laatste stap en dan is het doek klaar.

Meng een heel klein beetje bruine verf met water. Het mag zelfs een beetje gaan lijken op waterverf. Met een grote kwast breng je de bruine waterige verf aan op het doek en wrijf je dit een beetje uit met een oude lap.

In dit geval werd ook over de witte letters heen gegaan om ze een beetje te verkleuren.

Laat het doek nu goed drogen en breng, indien gewenst, een vernislaag aan en geef het doek een mooi plekje aan de muur.

Klaar!

Bron : http://onlyhandmadeloves.blogspot.be/2012/11/diy-stappenplan-voor-het-maken-van-een.html

Close
/* ]]> */