Exterieur Tuin

Kleur op het winerterras met verschillende planten

kleur

Voor veel mensen is de winterperiode een tijd van rust en bezinning. Ook de tuin neemt een welverdiende rustpauze, om nieuw leven te brengen in de lente van volgend jaar.
Dat neemt echter niet weg, dat het winterterras er saai en donker bij moet liggen. Doordat we meer binnen leven nu, breng je de planten gewoon dichter bij huis. (leuk om naar te kijken en handig om te verzorgen)
Er zijn al heel wat planten bestand tegen onze winters, die nu in de handel worden aangeboden. Ook voor de winterbakken en potten bestaat er een mooi assortiment planten die het winterterras kleur geven.

Een aantal van deze planten met klinkende namen op een rijtje:

Wintergroene bergthee (Gaultheria procumbens)
Deze wintergroene plant draagt in de winter felrode bessen en fleurt het terras helemaal op als je ze in groep in potten zet, of ze samen in één grote plantenhouder verzamelt. Ideaal om donkere hoekjes een zomers tintje te geven.

Leucothoe ‘Zeblid’
Deze plant moet het vooral hebben van zijn bladkleur, die in de winter dieprood wordt. Het leuke is dat je bij deze plant hoopt dat de winter lang en koud wordt, want hoe kouder het is, hoe prachtiger rood de bladeren kleuren. Deze plant verrast niet enkel in de winter, maar geeft je in het voorjaar mooie witte bloemen cadeau.

Skimmia japonica ‘Rubella’
Deze plant is een bekende in de wintertuin. Ze is bladhoudend met bruinrode bloemknoppen en contrasteert mooi in plantenbakken met het groen en rood van andere winterbloeiers. Ook zij sluit het winterseizoen af met heerlijk wit rozige bloemen.

Winterheide (Erica darleyensis ‘White Perfecion’)
Nog een bekende op het winterterras, is de winterheide. Ze bestaat in tal van varianten, waarvan de paarse soorten vaak het meest geliefd zijn in potten. Daarom kiezen we nu voor de witte soort, die heel de winter bloeit. Je kan er mooie serene composities mee maken, met de melkwitte kleur als basis.

Zoet aroma met de sneeuwbal (Viburnum bodnantense ‘Dawn’)
Deze aparte vorm van de sneeuwbal, brengt niet enkel kleur met rozige bloemen, maar ook een zoete geur op het terras. De bloemen groeien op kaal hout, wat het wel een speciaal ogende plant maakt. De plant wordt vrij hoog, dus zorg voor een voldoende grote pot, als je deze plant als eyecatcher op het terras wilt.

Parelbes (Pernettya mucronata ‘Rosea’)
Deze gedrongen houterige plant, steelt de show op het terras met talrijke dicht bij mekaar verpakte roze bessen. De plant doet een beetje vintage aan, vanwege de specifieke kleur roze. Heel leuk in combinatie met groen blad en wit.

Buxus
Buxus mag niet ontbreken op het winterterras, vooral niet als je de buxus in bepaalde vormen laat snoeien. Buxus geeft je terras niet alleen een stijlvolle aanblik, maar het is ook een super handige plant om te decoreren met winterlichtjes en allerlei kerstaccessoires.

Hulst (Ilex aquifolium ‘Alaska’)
Hulst kennen we als de prikkerige bladeren met puntige vormen. Deze plant kan je wel in potten zetten, maar komt toch beter tot zijn recht in een ietwat uitgebreidere versie, bv. als haag of struik. Maar het kan wel natuurlijk, als je weinig plaats hebt en je toch wilt genieten van de grillige vorm en de felrode besjes. Kies dan misschien voor een mini-versie. Het is dan ook de kerstplant bij uitstek.

Al deze planten vragen naast water (met mate), een zonnig tot halfschaduw plaatsje op jet terras en daarnaast hoef je er enkel van te genieten, want ze vragen weinig tot geen onderhoud in de wintermaanden.

https://www.directplant.nl/tuintips/potplanten-winter/

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */