Nu de trend van kleiner wonen zich steeds meer doorzet, worden ook onze tuinen steeds kleiner. Toch wil iemand met groene vingers die buitenruimte zo functioneel en gezellig mogelijk inrichten en belangrijk punt daarbij is, de tuin zo groot mogelijk te laten lijken. Een aantal handige tips  voor de kleine tuin kunnen daarbij helpen.

*Het klinkt misschien raar, maar zelfs een kleine tuin is gebaat bij het indelen van de tuin in verschillende compartimenten. Het geeft de tuin onmiddellijk een doel en een duidelijk overzicht, wat heel belangrijk is voor een kleine tuin, die al snel chaotisch kan lijken.

verdeling tuin

*Een verhoging in de tuin is altijd leuk, om bijvoorbeeld een eet- of zitgedeelte te maken en zelfs in de kleine tuin kan je een verhoogd terras maken. Ook dit geeft de kleine tuin verschillende functies, wat hem tegelijkertijd groter laat ogen.

*Leg een duidelijke verbinding aan tussen de verschillende compartimenten in één materiaal. Dit fungeert als de rode draad doorheen de tuin en geeft een ruimer effect, of leg een lang pad doorheen de gehele tuin en laat het pad nergens heen leiden. Ook dat geeft het gevoel, alsof er nog tuin volgt. Maak het pad ook niet te strak, maar laat het een beetje golven, dan lijkt de weg langer.

*Grote tegels in een kleine tuin vergroten de tuin, net als grotere planten, maar let wel op de verhoudingen. Als de verhoudingen niet meer kloppen, dan zal zowel de bestrating als de planten de tuin overheersen. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde soort tegels van binnen en laat ze buiten verder doorlopen, om je ruimte te verlengen.

*Gebruik plantensoorten in dezelfde kleuren en vormen, om een verlengend effect te geven. Gebruik in een kleine tuin niet meer dan een drietal verschillende kleuren en pas de kleuren aan mekaar aan.

*Gebruik geen al te zware meubelen in de kleine tuin, maar zorg ervoor dat er voldoende licht doorheen kan.

*Over licht gesproken: schilder muren en andere omsluitingen in een lichte kleur, om de tuin een open gevoel te geven en plaats terrasplanken altijd in de lengte van de kortste zijde van de tuin; dat geeft meer diepte aan de kleine tuin.

*Maak een aantal blikvangers uit grote tuinen na en voer die in miniversie uit in de kleine tuin, of creëer één of andere doorkijk, wat het mysterie vergroot, van wat er nog achter ligt. Of maak gebruik van aparte plantenhouders en potten.

kleine tuin

*Breng zaken aan die de lucht en het licht reflecteren, zoals spiegelvlakken; een spiegel achteraan de tuin geeft altijd een groter effect. Let wel dat vogels zich niet verwonden, doordat hij te prominent aanwezig is.

*Gebruik planten en eventueel een kleine boom of slingerplanten, om het oog naar boven toe te trekken en ook in de hoogte je tuin te vergroten. Ook verticale tuintjes aangebracht in oude pallets bijvoorbeeld, geven een optische vergroting aan je kleine tuin. Hou ook hier de indeling sober wat de aankleding betreft; niet teveel verschillende soorten planten bij elkaar en dezelfde plantenhouders.

*Ommuringen die vaak hard overkomen in een kleine tuin, verzacht je door er planten op te groeien. Kies wel voor planten die weinig of geen steun nodig hebben en die je in de hand kunt houden.

*Ook in een kleine tuin mag een waterelement niet ontbreken. Een kleine fontein brengt rust en leidt de aandacht af van eventueel aangrenzende tuinen.

vijver tuin

*Als je toch voor een stukje gras kiest, hou het dan zo miniem mogelijk. Kies eerder voor makkelijk te onderhouden beplanting in ronde vormen bijvoorbeeld.

*Kies voor minibomen en smal opgroeiende heesters om hoogte te creëren. Japanse esdoorns staan bijvoorbeeld heel sierlijk in een kleine tuin (het thema Japanse tuin, is bijvoorbeeld zeer geschikt voor de kleine tuin).

*Ga daarnaast voor planten die het hele jaar door bloeien, hetzij met bloemen, kleurrijk blad of bessen in de winter…

En tenslotte: zorg in een kleine tuin voor voldoende afwatering, zeker als er veel planten in staan.

Bron: http://www.hgtv.com/outdoors/gardens/garden-styles-and-types/20-ways-to-make-a-small-garden-seem-bigger-pictures

Comments are closed.

Close