Een kerstboom versieren vraagt best veel werk en het decoreren stopt niet bij de kerstballen die je in de boom hangt. Nee, ook de onderkant van de boom dient aangepakt te worden, want laten we wel wezen, de voet van de kerstboom is niet onmiddellijk het meest aantrekkelijke onderdeel van het hele pakket.

Daarom is het leuk om ook voor de voet een mooie decoratie te voorzien.

Vaak wordt de kluit van een echte kerstboom, geplant in een sierlijke pot of mand, maar daarnaast kan je ook nog een echt kersttapijt maken om rond de voet te draperen, ofwel :

Een kleedje voor de boom!

Wat hebben we allemaal nodig?

-Een oude lap stof, of nog beter, een oud kerstkleed of een kersttafellaken (bij voorkeur rond, dat bespaart je het werk om van vierkant rond te maken)

-ongeveer 4 meter stof in twee contrasterende kleuren en of stoffen ( bijvoorbeeld, hier werd een gewone katoenen stof gebruikt in combinatie met jute ) De stof moet goed plooibaar zijn, zoals je zal zien later, als je de plooitjes legt.

-Veel….heel veel lijm en een degelijk lijmpistool, want je bent er toch een hele tijd mee aan de slag.

-Speldjes

-Naald en draad, schaar of hobbymes

-Naald met grote oog

-Onderlegger en meetlat

Werkwijze :

Ga voor dit project even zitten, want je bent best een hele tijd bezig.

*Als je een oud kerstkleed gebruikt, bereid het dan eerst en vooral voor. Bijvoorbeeld, verwijder oude decoraties, of zorg dat er geen resten meer overblijven. Zorg ervoor dat je een mooi effen kleed overhoudt. Gebruik je een gewoon rond tafelkleed, maak dan een insnijding over de breedte van de stof, tot in de helft. Je moet het kleed rond de boom kunnen leggen (zie foto).

*kies een afmeting, wat de breedte betreft en knip of snij de stof in gelijke reepjes. Snij of knip er zoveel je kan op voorhand, dat bespaart je tijd achteraf.

*Leg nu je eerste lijn van lijm aan het uiteinde van je basiskleed.

*Kleef de eerste reep erop en werk het kleed rond, door steeds kleine overlappingen of plooitjes te maken (zie foto). Daarom heb je een stof nodig die je makkelijk kan plooien en waarbij de plooi ook blijft zitten. Kleef het bovenste deel van het plooitje vast, voor een betere houdbaarheid)

*Leg de tweede lijn met lijm en zorg ervoor dat de tweede lijn stof, de eerste gedeeltelijk overlapt.

Doe nu hetzelfde als hierboven, alleen : jute kleeft niet zo makkelijk als gewone stof, dus, steek nog extra speldjes, om de plooitjes vast te houden. Later kan je die verwijderen als de stof goed vast zit.

*Werk zo het kleed helemaal af.

*Vergeet niet de speldjes te verwijderen!

*Wil je het kleed kunnen vastknopen rond de boom? Voorzie dan koordjes die je door middel van de naald aan het kleed bevestigt aan beide zijden.

*Zorg dat alle losse draadjes verwijderd zijn en drapeer het kleed rond de boom.

KLAAR!!

Bron :

http://anwjohnston.blogspot.be/2011/10/diy-no-sew-ruffle-christmas-tree-skirt.html

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.

Close