Tuin

In de kijker: De watertuinen van Annevoie

Deze week trekken we helemaal naar het zuiden van ons eigen landje, waar de natuur een steeds ruwer karakter krijgt.

Gelegen in de streek van de Hoge Maas, waar rivieren en wouden in harmonie samenleven, vormen de Tuinen van Annevoie een heuse parel in een prachtig groene streek. In deze schitterende tuinen versmelt de grandeur van de Franse stijl wonderwel met de Engelse romantiek en de Italiaanse verfijning. En dit adembenemende park geeft zijn pracht slechts mondjesmaat prijs: naarmate de bezoeker erdoor wandelt, ontdekt hij steeds meer bijzonderheden en wordt hij verrast door de uitzonderlijke veelheid aan contrasten.

Zoals de naam doet vermoeden, zijn de tuinen een verzameling van verfrissende waterelementen zoals watervallen en fonteinen, bassins, … geflankeerd door majestueuze oude bomen, hagen en valse grotten met “trompe loeil” (Waalse kunstvorm), verdeeld in drie thema’s gebaseerd op diverse rondreizen door Europa.

Zo zijn er de tuinen in Franse stijl, waarbij de kunst de natuur overstijgt in de Bloemenlaan, de Grote laan, de Franse waterval enzovoort…

De Italiaanse tuinen tonen dan weer veel contrasten en verrassingseffecten en lopen naadloos over in de omliggende natuur. Hier wordt het water gezien als de ziel van de tuin. (zie de haagbeuken, het artisjokbekken…)

Natuurlijk mag ook hier de Engelse stijl niet ontbreken, waar men tracht de romantische natuur te imiteren in kunst à la Jean Jacques Rousseau. (zie de Engelse waterval en de grot van Neptunus)

Een wandeling door de watertuinen brengt de bezoeker helemaal tot rust, ook al is het water zelf al 250 jaar in beweging en zorgden 10 generaties voor het voortbestaan ervan.

De tuinen werden steeds verder uitgebreid en aangevuld met vijver, frambozentuin, rozengaard, moestuin enzovoort. Sinds het jaar 2000 zijn de tuinen dan ook verdubbeld in grootte tot wel 50 ha.

Toch werd de oude mysterieuze sfeer van de oude tuinen bewaard. Je waant je terug in de 18 de eeuw, als je via smalle paadjes het verleden induikt van dit Waals erfgoed.

De tuinen zijn prachtig in elk seizoen en je ontdekt er telkens weer nieuwe landschappen, onderbroken door fonteinen en waterpartijen die een wonderlijk spektakel vormen zonder dat er machines of waterpompen aan te pas komen

Aarzel zeker niet om een kijkje nemen in de typisch Franse groententuin!

Praktische informatie

Geopend:

In het seizoen (31 mrt t/m 4 nov.): Dagelijks van Pasen tot Allerheiligen van 9.30-17.30 uur. Juli/augustus: 9.30-18.30 uur. In de winter (5 nov.- 30 maart): van Allerheiligen tot Pasen van 9.00-17.00 uur. In het weekend op afspraak (contact opnemen met het secretariaat op 0032 (0)82 67 97 97 of via info@annevoie.be

Toegangsprijzen

Individuele bezoekers: volwassenen € 7,80. Kinderen € 5,20. Andersvaliden € 4,50

Groepen: volwassenen € 6,90. Kinderen € 4,20. Andersvaliden € 4,50.

Gratis voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Parking: € 1,25.

Bezoekersbrochure verkrijgbaar in het Frans, Nederlands, Engels, Duits, Japans, Italiaans en Spaans.

Rondleiding mogelijk op reservatie 15 dagen voor je bezoek (Frans, Nederlands, Engels, Duits).

Honden aan de lijn toegelaten.

Bereikbaarheid

Rue des Jardins d’Annevoie 37a

5537 Annevoie-Rouillon (Anhée)

Halverwege tussen Namen en Dinant op de linkeroever van de Maas.

Brussel, Luik of Charleroi: snelweg E411, afrit 14 (Namen-Bouge), N92 naar Dinant.

Aarlen of Luxemburg: snelweg E411, afrit 20 (Achêne), N92 naar Namen

Bronnen:

http://www.jardins.dannevoie.be

http://www.belgie-toerisme.be/informations/toeristische-attracties-annevoie-rouillon-tuinen-van-annevoie-tussen-namen-en-dinant/nl/V/17639.html

https://www.vakantiehuizen-ardennen.be/poi/tuinen-annevoie

Close
/* ]]> */