Tuin

In de kijker: de tuinen van Appeltern

Ben je nog op zoek naar een leuke daguitstap en ben je een echte tuinliefhebber? Dan ligt er in het groene Land van Maas en Waal, in de driehoek Oss, Nijmegen-Tiel, een waar inspiratiepark als het op tuinieren aankomt.

De tuinen van Appeltern zijn dan ook zoveel meer dan een bijzondere tuin ; het is een verzameling van tuinen die de bezoeker de nodige inspiratie moet geven om toe te passen in de eigen tuin.

Het park is ongeveer 22 hectare groot en bestaat ondertussen uit meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen. De meeste zelf bedacht maar ook veel tuinen van bekende tuinarchitecten en/of landschapsarchitecten.

Het leuke is dat de tuinen elke dag opnieuw veranderen, want steeds worden weer nieuwe tuinen aangelegd en worden nieuwe producten en planten toegevoegd. Wat bijzonder is, is dat elke tuin op zich helemaal tot in de puntjes is afgewerkt, met bestrating, beplanting én meubilair, hetgeen de bezoeker in staat stelt een totaalbeeld te krijgen van hoe de tuin eruit zal zien en hoe de beplanting samengaat met de rest van de aankleding. Zo kan je als bezoeker als het ware een kopie van een voorbeeldtuin mee naar huis nemen, als het je zelf aan inspiratie ontbreekt.

In de tuinen van Appeltern staan ze je ook bij met woord en daad als je een tuin wilt samenstellen, maar niet goed welke planten bij welke grondsoort gaan en welke accessoires mooi staan bij welke tuinstijl enzovoort.

De tuinen zijn een combinatie tussen eigen inspiratietuinen en tuinen van bekende architecten.

In de architectentuinen komen steeds nieuwe stijlen aan bod en elk jaar worden er een aantal helemaal vernieuwd.

Zo is er de hedendaagse 4×4 tuin, die de tuin uitbeeldt in de vier seizoenen, of

De eenvoudige tuin, waar het vooral gaat om de beleving en dit met zo weinig mogelijk middelen, of

De ommuurde tuin, die tot de verbeelding spreekt, omdat we allemaal wel een plaats zoeken die ons heel even van de buitenwereld afsluit en voor rust en ontspanning zorgt, enzovoort…

In totaal zorgen zo’n 24 architectentuinen voor een mooie afwisseling in tuinstijlen.

Naast de architectentuinen vindt je in de tuinen van Appeltern nog een groot aantal sfeertuinen, gaande van de pergolatuin, de vijvertuin, de buxustuin, de exotentuin, de oosterse tuin, de knotwilgentuin, de Italiaanse tuin, de verscholen tuin, de contrastentuin enzovoort, tot de zwembadtuin, de recycletuin, de life & cooking tuin en nog zoveel meer…

Elke tuin geeft een mooi beeld van hoe een tuin eruit kan zien om een bepaalde sfeer of levensstijl na te bootsen. Je vindt hier dan ook inspiratie te over in de reeds gekende tuinstijlen, maar daarnaast worden ook minder alledaagse tuinstijlen in de kijker gesteld, zoals onder andere de zitkuiltuin, de horizontuin, de boomhuttuin, de Engelse veranda en ga zo maar door. Op de website krijg je reeds een eerste indruk van de diverse tuinen, compleet met tuinontwerp (schets), plantbenamingen en gebruikt buitenmeubilair, voor een totale tuinbeleving.

Naast deze toch al speciale tuinontwerpen, besteedt men in de tuinen van Appeltern ook aandacht aan tuintrends van vroeger en nu, planten en gezondheid, planten combineren als een schilderpalet en tenslotte kan je er ook terecht in de informatieve tuinen die tegemoetkomen aan de specifieke wensen en noden van de verschillende tuinliefhebbers.

Heb je zelf een idee voor de aanleg van jouw tuin, maar weet je niet goed hoe dit uit te werken? Dan staan er experts ten dienste van de bezoeker, die jouw tuin helemaal uittekenen en advies geven over het combineren van bloemen, planten en accessoires. Daarnaast kan je ook gewoon bepaalde tuinideeën aankopen in de online tuinwinkel.

De tuinen van Appeltern zijn nog tot en met september elke dag geopend van 10 tot 18 uur. Een ticket kost 12,50 euro voor volwassenen (meer prijzen zie website) en kan je zowel aan de kassa of online kopen.

Adres:

De Tuinen van Appeltern

Walstraat 2a

6629 AD APPELTERN

Meer weten? https://appeltern.nl/nl/

Close
/* ]]> */