Tuin

In de kijker: Kijktuinen Nunspeet

Elke week weer bezoeken we bijzondere tuinen voor onze buitenliefhebbers.

Deze week steken we de grens over naar onze noorderburen. In het hart van de Veluwe, in de gemeente met de treffende naam Nunspeet, vinden we wel een heel opmerkelijk bloemen en plantenproject ; de kijktuinen van Nunspeet.

De ruim vier hectare grote Kijktuinen, waarvan twee ha. aangelegd met thematische tuinen, werden ontworpen door tuin- en landschapsarchitect L.J. Goedegebuure. Hij had op zijn minst gezegd groene vingers en probeerde graag nieuwe dingen uit in eigen tuin…en die van familieleden! Wegens plaatsgebrek, werd er een overeenkomst gesloten met de gemeente, wat het begin werd van de tuinen.

Tuinliefhebbers kunnen hier terecht om allerlei nieuwe ideeën op te doen, op het vlak van beplanting, maar ook wat betreft bestrating en bouwkundige constructies in de tuin. Hier kan je in gedachten jouw eigen tuinthema opstellen aan de hand van de vele voorbeeldtuinen.

Een overzichtje :

*Trendy Vormbomen : een element dat meer en meer aanzien krijgt in de tuin, zijn vormbomen en dakbomen, die heerlijk schaduw bieden in de zomer ; ideaal als terrasbeplanting. Zo vindt je er onder andere dakbomen van moerbei (Morus alba ‘Macrophylla’), blokken van platanen (Platanus acerifolia), leivormen van peren (Pyrus calleryana ‘Chanticleer’) en iepen (Ulmus hollandica ‘Atropurpurea’) zuilbeuken ( Fagus sylvatica) en geschoren (kegelvormige) lindes.

*Seizoensborders : de prachtige borders zijn een ware attractie. Je kan hier perfect zien, welke bloemen en planten samengaan in bijvoorbeeld een zomerborder en hoe je verschillende soorten kan vermengen om het hele jaar door een mooie kleurenpracht te hebben in de tuin.

*Rozentuinen : Combinaties van ouderwetse Engelse rozen, David Austin rozen, heesterrozen, doorbloeiende moderne heesterrozen, bodem bedekkende rozen, trosrozen , theehybriden en talloze stamrozen vormen het decor van deze prachtige rozen”hof”. Samen met de loofgangen en de prielen, waan je je in een oude Engelse cottagetuin. Op de wandelpaden bieden tal van zitbankjes een ideale rustplaats om te genieten van de kleur én geur van de bloem der bloemen.

*Houten pergola met blauwe regen : één van de oudste ruimtelijke elementen in de tuin, is de pergola, een op kunstzinnige wijze in elkaar vervlochten houtconstructie. Je komt hier te weten, hoe je op een perfecte manier blauwe regen vervlecht tot een uitbundige waaier, om zo een natuurlijk dak te creëren.

*Rotstuin : een uit de laagvlakte verrezen boeiend geologisch landschap van bergen en dalen , beekjes en watervallen, muurtjes, spleten, trappen en een heuse grot achter een gordijn van water. Klimmend en klauterend ontmoet u hier een keur van West- Europese steensoorten, zoals maaskeien, lavasteen, kalksteen, kwartsiet en basalt en kan je zien hoe een rotstuin opgebouwd is.

*Vaste planten borders op kleur : hier krijg je een idee hoe bepaalde kleuren een tuin zijn “karakter” kan geven. Ga je voor romantisch wit en roze, of ben je eerder een fel geel en knalrood type? Ontdek hier het effect van kleuren in de tuin.

*Plaza Alhambra : een kleine impressie van de beroemde Moorse tuinen (het Plaza Alhambra ) in Granada, Zuid-Spanje. Al de gekozen beplanting bloeit hier typisch met paarsblauwe bloemen. Paarsblauw is de steunkleur en mooi in combinatie met de okergele muren en blonde bestrating. Leuk, als je op zoek bent naar ideeën voor een exotische tuin.

Het is maar een kleine greep uit de vele voorbeeldtuinen die deze kijktuinen rijk zijn. Er is onder andere nog een kruidentuin, een veentuin, een typische schaduwtuin, een grassentuin, een moestuin enzovoort…

Meer weten?

http://www.kijktuinen.nl/tuinen

Naast de tuinen zijn er nog tal van te volgen activiteiten ; zo is er onder meer het blotevoetenpad, om de natuur in zijn pure vorm te ontdekken en het grootste (maïs) doolhof van de Veluwe. Voor ieder wat wils dus.

De Tuinen & Kwekerij zijn toegankelijk :

*Maart tot Goede Vrijdag :

Woensdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

*Goede Vrijdag t/m oktober :

Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Juni, juli & augustus :

Óók op zondag toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur.

Avondopenstelling en openstelling buiten het reguliere seizoen:  op aanvraag

Adres :

Kijktuinen Nunspeet

Kienschulpenweg 26

8071 ZK Nunspeet

Bron : http://www.kijktuinen.nl/

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */