Mogen we jullie alvast een vreugdevolle Kerst toewensen, in het gezelschap van familie en vrienden.

Vandaag laten we het decoreren en knutselen voor wat het is en laten we jullie genieten van deze heerlijke feestdag.

Willen jullie toch een stukje lezen? Dan reizen we met jullie doorheen Europa en de wereld en nemen een kijkje in de huiskamers overzee en over de grenzen heen, om te zien hoe mensen daar de kersttradities vieren en beleven.

*Maar we beginnen in eigen land.

Het kerstfeest is in België meestal een familiefeest. Soms beginnen de festiviteiten al op 24 december met een diner, pakjes voor de genodigden en soms een nachtviering in de kerk.

Op kerstdag gaan katholieken naar de kerk en daarna is er een erg uitgebreide lunch  : fazant of kalkoen met een gevarieerde groentekrans en een keuze aan aardappelkroketjes. Als afsluiter is er een machtig dessert. Vaak is dat een gebak in de vorm van een boomstronk.

De straten zijn extra verlicht en er staan her en der versierde kerstbomen. Soms worden er kersthappenings in open lucht georganiseerd, zoals kerstmarkten, concerten en kersttoneeltjes.

Aan de deuren van de huizen hangen kerstkransen en de tuinen zijn verlicht met felgekleurde lampjes! In sommige dorpen of stadswijken zijn er echte wedstrijden die het mooist verlichte of versierde huis moeten aanduiden. Sommige brouwerijen brengen een traditioneel kerstbiertje uit.

*Engeland

In Engeland wordt er soms al op kerstavond een speciaal kerstdiner gegeten. Er is dan volop gevulde kalkoen, geroosterde aardappeltjes met veel groenten en een vette saus. Als afsluiter is er een kerstpudding, een soort gebak dat grotendeels uit rozijnen en ander gedroogd fruit en veel brandewijn bestaat. Hij wordt al weken op voorhand bereid. Er zit ook steeds een zilveren munt in het dessert verstopt.

In de meeste families wordt het feest echter op 25 december gevierd, maar met dezelfde ingrediënten als op kerstavond. Later op de dag eten de mensen ‘ minced pies’ of een portie kerstcake, een gebak met een rijke inhoud van fruit, marsepein, suikerglazuur en kerstversiering. De open haard verhoogt de kerstsfeer. Natuurlijk worden de geschenken pas op 25 december geopend!  Die worden voor de kinderen door Santa Claus gebracht in de sokken aan de haard of aan hun bed.

Er wordt ook geoefend voor het zingen van Christmas Carols, de typische kerstliedjes. Daarmee trekken zowel de kinderen als de volwassenen op 24 december de straat op en wordt er geld ingezameld voor een goed doel.

In de huizen zie je allerlei kerstversieringen en gekleurde slingers. Er is ook veel ‘groen’ aanwezig : hulst, klimop en mistletoe of maretak zijn verbonden met rituelen die teruggaan tot in de middeleeuwen. En er wordt duchtig gezoend onder de mistletoe!

WEETJE : Een cracker is een felgekleurde papieren koker die aan beide uiteinden gedraaid is. Daarin bevindt zich een feesthoed in de vorm van een kroon, een raadsel en een klein cadeautje. Als er door twee mensen aan de cracker wordt getrokken, klinkt er een knal. De papieren kroontjes worden tijdens het eten gedragen.

*Amerika

In Amerika wordt er geen standaardprogramma gevolgd voor de viering van Kerstmis. De migratie uit alle delen van Europa heeft ervoor gezorgd dat er verschillende invloeden merkbaar zijn. Amerikanen met Scandinavische voorvaderen eten meestal eend of gans en Italianen eten vis. Families die ooit uit Engeland kwamen, vieren een typische Engelse kerst.

Op kerstdag is er wél de zoektocht naar geschenken, die in een kous aan de haard worden achtergelaten of onder een kerstboom worden gelegd. Je zal in het openbaar echter geen godsdienstige uitingen van Kerstmis vinden, want in Amerika zijn staat en kerk gescheiden. Geen kerststal op het plein, wel soms in de huiskamer van Duitse of Oostenrijkse migranten!

Joodse familie doen niet mee aan de kersttradities, maar vieren in dezelfde tijd Chanoeka, een lichtfeest. Niet-Christelijke Afro-Amerikanen vieren soms Kwanzaa, een Afrikaanse variant van Kerstmis.

*Scandinavische landen

In het donkere en koude noorden van Europa vind je bijna overal dezelfde basis terug. Veel vet eten tegen de koude en een verrassing in het dessert.

Het kerstfeest in Denemarken en Zweden vindt traditioneel op de 24e plaats en gaat gepaard met het eten van een rijstpudding met amandelen en warme kersensaus. Als hoofdmaaltijd is er eend of kerstgans met gekaramelliseerde aardappelen. Op kerstdag trekken de mensen naar hun familie om de beste wensen over te brengen. Ze eten dan traditioneel haring en drinken akvavit, een soort jenever, of bier.

In Finland is er een hele Joul-tafel, vol met winterse spijzen. Ham met mosterd en brood mogen zeker niet ontbreken, naast allerlei ovenschotels, zure haring en de traditionele gemberkoek. Ook hier duikt de rijstpudding met de amandelen weer op.

In IJsland is er al 13 dagen op voorhand een trollenzoon die kleine geschenkjes brengt in de schoenen van de kinderen. Op kerstavond breekt het familiefeest los met rijstpap met rozijnen en kaneel en een verstopte boon. Als hoofdgerecht is er een grote ham of gerookt schapenvlees met veel groenten en fruit, wat een ware rijkdom is in dit land. Ook hier duiken de gekaramelliseerde aardappelen op.

Opvallend is het traditionele dansen rond de kerstboom.

In Noorwegen wordt er ook weer een hele tafel met voedsel voorbereid voor de kerstavond. Er is varken of lam en soms ook wel schaapshoofd. Daarbij horen aardappelen, zuurkool en koolrapen. Als dessert is er rijstpap met slagroom. Ook hier zit er een amandel in verstopt.

Opvallend is dat de verstopte amandelen of bonen een geschenkje opleveren voor de eerlijke vinder…

*Duitsland

In Duitsland worden er traditioneel al 4 weken op voorhand in de dorpen en steden kerstmarkten georganiseerd. Vaak vind je er typische streekproducten, handgemaakte kerstversiering en artisanale geschenkideetjes.

De voorbereidingen beginnen op 1 december. Kinderen krijgen een adventskalender om de dagen naar kerstavond af te tellen. Het is een kaart met  24 raampjes en achter elk raampje zit een verrassing :  een kerstplaatje, een chocolaatje of een klein cadeautje. Er zijn ook adventskransen met vier – meestal rode – kaarsen erop.

In alle Duitse huizen staat er een kerstboom, soms zelfs meerdere!  In alle steden en dorpen in Duitsland zie je er minstens ook één op het plein.  Op kerstavond komen families bij elkaar, eten ze samen en geven ze elkaar geschenken. Die liggen meestal onder de kerstboom, ingepakt in prachtig kerstpapier met in kleine letters de naam van de ontvanger. Katholieke Duitsers gaan ook naar de kerk op kerstavond.

Een bijzondere Duitse traditie is die van ‘das Christkind’. In sommige delen van Duitsland geloven mensen dat Jezus een boodschapper stuurt op kerstavond. Hij of zij ziet eruit als een engel in een wit met goud gewaad en met een gouden kroon op het hoofd, en hij of zij brengt cadeautjes.

Er is ook een kerstavondfiguur die ‘der Weihnachtsmann’ wordt genoemd. Hij ziet eruit als de Amerikaanse kerstman en brengt ook geschenken. Kinderen laten een brief achter voor het ‘Christkind’, met daarin hun wensen. Natuurlijk kan ook de Kerstman die rol vervullen. Soms zijn de brieven gedecoreerd met lijm en suiker om ze mooi te laten sprankelen.

Duitsers eten met de kerst gemberkoekjes, die samen met de kinderen worden gebakken. Natuurlijk is er het kerstboomgebak, dat je in verschillende vormen vindt. Op 24 december is er worst en aardappelsalade, maar op kerstdag is er gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.

BRON :

https://printispower.wordpress.com/2014/12/25/25-december-kersttradities-wereldwijd-deel-1/

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.

Close