Heb je al jouw kerstkaarten en eindejaarswensen reeds verstuurd? Geen probleem, maar als je nog aan de slag moet, dan is het weekend na Kerstmis misschien de geschikte gelegenheid om dit werkje aan te pakken.

Je kan ook gezellig met zijn allen je eigen kaarten maken. Het geeft een persoonlijke toets aan je wensen en je krijgt er ook heel wat voor terug.

Wat heb je allemaal nodig om zelf kerstkaarten te maken:

  • Verschillende formaten gekleurd papier (met een goede dikte)
  • Gekleurde stiften, potloden, schildermateriaal, …
  • Decoratie: stickers, glitters, wasknijpers, linten, …
  • Eventueel foto’s
  • Dubbelzijdige plakband of een lijmstift
  • Eventueel ponsen
  • Schaar of een papier snijmachine
  • Stencils en sjablonen

Aan de slag :

Er bestaan werkelijk duizenden voorbeelden van kerstkaarten en manieren waarop ze gemaakt werden. Hieronder vind je enkele algemene tips waarmee je verschillende soorten kerst- en wenskaarten kan maken.

Stap 1 – kerstkaarten voorbereiding

Begin bij het begin en werk in stappen. Je zou eventueel zelfs een stappenplan kunnen maken om het jezelf wat makkelijker te maken.

Uiteraard start je met het papier zelf. Bepaal het formaat en snij vervolgens alle kaarten op maat uit. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kan je ook al blanco voorgevormde kaarten kopen. Naast het formaat is ook de vorm zelf belangrijk: rechthoekig, vierkant, rond, …

Eens je het formaat en de vorm weet, kan je de rest gaan bepalen: de foto of afbeelding en de grootte ervan, de versiering, enzovoort. Je maakt dan ook best eerst een ontwerp: verzamel alle onderdelen van het kaartje en leg/plaats ze erop (zonder te lijmen) en bekijk het resultaat. Niet tevreden? Pas dan naar wens aan.

Wil je ten slotte een 3D-effect creëren? Bepaal dan hoe: ofwel doe je dit door stencils of sjablonen te gebruiken en achteraf het reliëf in te kleuren ofwel door gebruik te maken van foam plakband (dubbelzijdige plakband). Door hiervan gebruik te maken, kan je je afbeeldingen ‘bovenop’ de kaart plakken zodat het lijkt dat de afbeelding eruit springt.

Stap 2 – kerstkaarten vormgeven

Voorbereiding achter de rug? Tijd om er in te vliegen!

Stap 1 is het beplakken van je kaart met je patroon of met je afbeelding. Indien je een patroon met een afbeelding combineert, dien je uiteraard eerst je patroon te plakken en dan pas de afbeelding.

Stap 2 bestaat uit de versieringen. Eens je afbeelding en/of patroon geplaatst is, kan je beslissen waar de versiering dient te komen. Dit kan een lint zijn (eventueel gestrikt), maar kunnen even goed glitters, stickers of geponste figuurtjes zijn. Het is belangrijk dit bij de tweede stap te doen, zo vermijd je dat je het kaartje meteen volplakt met vanalles en nog wat…

Stap 3 – de afwerking

Schrijf met een gekleurde pen in een mooi handschrift je kerstboodschap of eindejaarswensen op de kaart. Vergeet ook de achterkant niet! Bedenk dus een leuke ‘afsluiter’ voor je originele kerstkaart.

Ten slotte kan je de kerstkaart voorzien van een leuke wasknijper. Zo kunnen de ontvangers van jouw kerstkaarten deze ophangen aan een leuk lint (wat trouwens een goede decoratietip is!).

Ontwerptips voor kerstkaarten

Hou het simpel. Zo maak je het jezelf niet te moeilijk en kan je zoveel kaartjes maken als je wil.

Te veel versieringen en figuren zijn niet goed: overdaad schaadt…

Overweeg je kleurgebruik. De ontvanger zal de kerstkaart namelijk een plek in de woonkamer geven en je kerstkaart hoeft daar geen eyecatcher te vormen…

Papier met een leuk patroon is een meerwaarde voor iedere kerst- en wenskaart!

Decoratie als glitters, pareltjes, e.d. zijn leuk, maar ook hier: teveel is trop en trop is teveel…

Schrijf je boodschap eerst even op een kladblad. Zo weet je hoe het er zal uitzien op je afgewerkte kerstkaarten.

Veel succes!!

Bron :

http://www.ava.be/blog/470/zelf-kerstkaarten-maken-voor-kerst-en-eindejaar-2011/

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.

Close