Exterieur

Kaleien van buitenmuren

Het moet gezegd, ik had er nog niet van gehoord ; kaleiën… buiten een poëtische naam, was het een techniek die me tot nu toe onbekend was, maar omdat het een perfecte techniek is om oude buitenmuren een degelijke toplaag te geven en tegelijkertijd een aparte uitstraling creëert, moest ik het gewoon delen.

Een woordje uitleg dus.

 1/ Wat is kalei eigenlijk?

Kalei bestaat al honderden jaren en werd vroeger voornamelijk gebruikt voor diverse technische doeleinden: ontsmetten van stallingen, inkalken van fruitbomen tegen vorstschade, beschermen van muren tegen vocht,… De samenstelling was toen sterk afhankelijk van het uiteindelijke doel van de kaleilaag.

Tegenwoordig wordt kalei voornamelijk gebruikt om twee redenen :

– Esthetisch

Kalei tovert een oude, heterogene, versleten baksteen om in een charmant uitziende muur. Doordat een kaleilaag enkele millimeters dik is, krijg je dat typische afrondingseffect dat alle scherpe hoekjes en kantjes van de bakstenen gezellig laat glooien in elkaar.

– Technisch

Naast het opfleuren van muren, beschermt kalei ook de ondergrond. In de zuivere kaleiën vind je enkel minerale grondstoffen: kalk, zand, marmerpoeder, tras,… Het voordeel is dat je een damp-open systeem krijgt die je gevel nog laat ademen. Kalk heeft een capillaire werking : het trekt als het ware het vocht uit de ondergrond zodat de muren niet langer dan nodig nat staan na een regenbui.

Daarnaast bescherm je ook het voegwerk van de muur. Zeker bij oudere voegmortels die reeds verzanden, is dat een aangename eigenschap.

Omdat zo een pure kalk-kalei helaas niet hecht op geschilderde ondergronden voegen fabrikanten vaak extra bindmiddelen toe aan hun kalei. Deze maken het mogelijk dat je ook daar kalei kan gebruiken. Dat lijkt mooi meegenomen, maar verstoort vaak de damp-open werking van de kalk.

Voorbeelden van een goede kalei, is bijvoorbeeld de hydraulische kalei van Peter Steen voor niet-geschilderde ondergronden en Keim Universeel kalei voor geschilderde ondergronden, dat bestaat in een kleurengamma van een dertigtal kleuren.

2/ Waar moet je op letten voor je er aan begint ?

*De ondergrond dient schoon en vrij te zijn van losse, slecht hechtende delen en vetten. De beste ondergronden zijn gevelstenen, snelbouwstenen, handvormsteen of ruwe betonstenen. Op betonnen panelen of betonbalken kan je enkel kaleiën als deze ruw genoeg staan.

*Als je met een pure kalk-kalei werkt (zoals Peter Steen kalei), dien je oude verflagen te verwijderen. Je kan ze decaperen, afsteken, afborstelen of afspuiten met een hogedruk reiniger. Niet zuigende verf zoals acrylverf, latexverf, siliconeharsverf,… moet je volledig verwijderen!

*Indien de verflagen zeer goed vasthangen, kan je overschakelen naar een kalei met extra bindmiddelen zoals cement en kunststof (vb de Keim Universeel kalei) om toch met kalei te kunnen verder werken. Op gladde ondergronden is een proefvlak om de hechting te controleren, steeds aangewezen.

PAS OP: bij kaleiën van oude boederijen en schuren kunnen er veel zouten aanwezig zijn in de bakstenen (door de urine uit vroegere stallingen). Deze kunnen esthetisch witte kristallen veroorzaken na het aanbrengen van kalei (of verf) maar ook technisch voor hechtingsproblemen zorgen.

Hoe begin je eraan ?

Maak de kalei aan met zuiver leidingwater. Gebruik daarvoor best een grote kuip en stevige mixer.

Doe eerst ongeveer 4/5de van het benodigde water in de kuip en voeg daar je kalei bij. Voeg indien gewenst pigment bij het aanmaakwater en roer goed door.

Mechanisch mengen gedurende een vijftal minuten. Het resterende water toevoegen indien nodig. Gebruik van handschoenen, stofmasker en beschermingsbril is aangewezen.

Aanbrengen met een geschikte blokborstel in laagdiktes van 1 à 2 mm. De eerste laag mag eventueel wat pasteuzer aangemaakt worden om barstjes en/of ondiepe voegen te vullen. De tweede laag wat dunner aanmaken om aanzetvrij te kunnen verwerken en een mooi egaal effect te bekomen.

Om aanzetten te vermijden wordt best elke muur in één keer afgewerkt. Bij grote oppervlaktes met verschillende personen werken. Bijna direct na het aanbrengen van de laatste laag de kalei met zachte borstel afborstelen. Dit om losse zandkorreltjes te verwijderen en de té geaccentueerde borstelstrepen te verzachten. Eens de kalei begint aan te drogen geen vers product meer aanbrengen en niet naborstelen met een natte borstel, dit kan aanleiding geven tot ongewenste kleurverschillen.

Indien de kalei sneller uitkleurt (droogt) dan verwacht, deze vochtig houden door meermaals zachtjes na te nevelen met zuiver water. Ook nog eventueel de volgende ochtend!

Wil je meer weten over kleuren, werkwijze, ideale werkomstandigheden, prijzen enzovoort? Bezoek dan snel volgende website :

https://tintelijnblog.wordpress.com/2012/06/01/tip-6-hoe-je-gevel-of-tuinmuur-kaleien/

https://tintelijn.odoo.com/

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */