Decoratie Interieur

De juiste verlichting voor de juiste sfeer

Verlichting

Omdat we tijdens de winterperiode aan zonlicht moeten inboeten, is het van het grootste belang, dat we in de woning de juiste lichtsfeer creëren, om niet ten prooi te vallen aan gedeprimeerde stemmingen. Hoe en waar lichtpunten geplaatst worden, kan heel veel bijdragen tot de sfeer in huis.Zo kan het vervangen van oude lampen of het aanpassen van lampenkappen, al een groot verschil maken in de verdeling en uitstraling van het licht.De beste verdeling van licht bereik je niet door hier en daar een sfeerlampje te plaatsen in de kamer, maar door een gelijke verdeling van de lichtbron, door verdeeld over de gehele ruimte, zachte verlichting te creëren. Ook een centraal lichtpunt zal een kamer geen extra sfeer brengen, terwijl meerdere lichtpunten, afgestemd op mekaar, dat wel zullen doen. Op die manier baadt de ruimte in een warme seizoensgebonden atmosfeer.

Nog een andere mogelijkheid om een meer algemene verlichting te verkrijgen met individuele lichtpunten, is door het gebruik van grote lampenkappen, die een zachter en indirect licht gaan produceren; daarnaast helpt het ook om de hoeken van de kamer op te vullen met een lichtbron, om zo donkere schaduwen te vermijden.De kunst is, om te spelen met het licht, door het plaatsen van zowel staan- vloer- en tafellampen, tot je jouw persoonlijke lichtsterkte en sfeer bereikt. (die voor iedereen anders is)Zelfs als je geen zin hebt, om jouw originele lampen te vervangen door nieuwe, kan je al heel wat bereiken, door bijvoorbeeld de stof, het materiaal of de vorm van de lampenkappen te vervangen, om een geheel andere uitstraling te krijgen in de kamer en hoe het licht er wordt verspreid.

Bijvoorbeeld: zichtbare lampen, kristal, glas en metaal verwerkt in lampenkappen, kunnen een eerder scherpe verlichting geven; door deze materialen te mengen met zachte texturen, kan een totaal nieuwe lichtinval ontstaan. Zo geeft keramiek in combinatie met stof, een warme uitstraling aan de ruimte. Maar ook warme kleuren zoals goud en geeltinten dragen bij tot een gezelligere sfeer en hiervoor hoef je niet je totale verlichtingsbron aan te passen.

De juiste sfeer brengen begint niet binnenshuis, maar reeds als je de weg naar de deur opgaat. Een verwelkomend sfeerlicht aan de deuringang en een tuin die zacht verlicht is, geeft je onmiddellijk een goed gevoel en verdrijft de donkere winteravonden. Dus ook daar is het belangrijk welke soort verlichting je kiest.In de eerste plaats is het belangrijk om oude lampen te vervangen door nieuwe LED verlichting. Toegegeven, LED verlichting is nog steeds duurder, maar je haalt dit er na een tijdje helemaal uit door de lange levensduur én je kan tegenwoordig kiezen uit een groot gamma kleuren, waardoor je voor elke ruimte precies de juiste temperatuur kunt bepalen, simpel door de meest geschikte kleur verlichting te gebruiken. Zo wordt aangeraden om tijdens de wintermaanden een combinatie te maken van warm wit met een toets van koeler wit, omdat dat best de overgang tussen warm binnen en koud buiten nabootst. Blauwachtige verlichting brengt ook die balans tussen warm en koud. Uiteraard is het gebruik van de ruimte bepalend voor de soort verlichting die je kiest.Dimmers op verlichting zijn ook een handig hulpmiddel om op elk moment van de dag, de sfeer in de ruimte aan te passen, maar heb je die niet, dan kan gerookt glas in lampenkappen hetzelfde verwarmende effect creëren.De technologie is echter zodanig geëvolueerd, dat we tegenwoordig met de “slimme” verlichting, vanop afstand al de juiste sfeer kunnen instellen, waardoor het bereik van de juiste verlichting zoveel groter wordt. Zo kan je met het nieuwe systeem van Phillips maar liefst kiezen uit 16 miljoen kleuren, gewoon door één druk op de knop.

Feit is, dat de juiste verlichting in en om de woning jouw winterstemming goed of slecht kan beïnvloeden en dat je deze “juiste” sfeer heel makkelijk zelf kunt bepalen.

 

Bron:http://www.telegraph.co.uk/interiors/home/the-best-ways-to-light-your-home-this-winter/

 

 

 

 

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */