Exterieur

De juiste textielstof voor tuinmeubelen kiezen

loungeset tuin

Tuinmeubelen, je denkt er met dit druilerige weer wellicht niet aan, maar geloof ons, van zodra de lente zich aandient en de zon meer uren maakt, beginnen de meeste mensen plannen te maken om de tuin aan te kleden en de tuinsets boven te halen.

Heb je nog geen tuinset, of ben je toe aan een nieuwe combinatie?

Dan ben je maar beter voorbereid, zodat je van zodra de zon zich toont, ook onmiddellijk kan handelen.

De voornaamste trend dit jaar zijn de tuinmeubelen die “weatherproof” zijn. Met andere woorden, tuinmeubelen worden geacht een hele zomer en soms wel een heel jaar lang, buiten te vertoeven. Daarom worden steeds meer tuinsets uitgevoerd in materialen die alle weersomstandigheden kunnen doorstaan en die zo weinig mogelijk onderhoud vragen.

Maar naast de basismaterialen, is ook de bekleding van kussens bijvoorbeeld heel belangrijk. Als je tuinmeubelen het hele jaar buiten staan, is het van groot belang dat ze bestand zijn tegen regen en vuil.

De meeste stoffen zijn wel degelijk aangepast aan deze omstandigheden, maar er is uiteraard steeds een verschil in kwaliteit.

We zetten een aantal verschillende stoffen op een rijtje, die frequent gebruikt worden voor tuinmeubelen. Dit zijn niet de enige stoffen die je tegenkomt, maar het zijn wel diegene die voor ieders budget toegankelijk zijn en die in meer of mindere mate vuilafstotend werken. Het grootste verschil in stoffen zit hem vooral in de flexibiliteit, zachtheid en waterdichtheid van de stof.

Een eerste stof die we bekijken, is er een van het merk Texfabrik. Deze stof is bewerkt, waardoor ze voor een groot deel waterafstotend is. Daarnaast heeft de binnenlaag van de kussens een fast-dry-foam vulling, die het eventuele water snel afvoert en niet vasthoudt. Op die manier zijn je kussens ook sneller weer droog. Om deze kussens in optimale conditie te houden, wordt wel aangeraden om ze in de winterperiode binnen te bewaren.

Een tweede optie vinden we bij het merk Nanotex.

Deze stof wordt gerekend bij de beste textielsoorten voor buitengebruik. Het voordeel bij deze stof is, dat ze naast heel stevig en watervast is, ook heel zacht in de omgang is, waardoor ze soepel blijft en makkelijk zit. Deze stof is 100% weersbestendig, ze ademt, is kleurvast en duurzaam. Zelfs zonder onderhoud, kan ze jaren mee zonder enig kwaliteitsverlies. Net zoals de bovengaande, heeft ook deze stof een fast-dry-foam voering die hier enkel als extra zekerheid geldt, indien er toch om de één of andere reden, water zou doorsijpelen.

Het merk Sunbrella levert kwaliteitsstoffen voor outdoor tuinmeubelen.

Ze zijn uitermate geschikt voor buitengebruik, vooral omdat ze door-en-door gekleurd zijn, waardoor ze extreem kleurvast zijn.

Daarnaast bezit de stof een extra beschermlaag, die ervoor zorgt dat schimmels en bacteriën zich niet hechten. (let wel: de beschermlaag verdwijnt na het wassen van de stof; een speciaal onderhoudsmiddel is dus aanbevolen)

Textileen is een meubelstof die je vooral aantreft op tuinstoelen en ligbedden. Ook deze stof is weather-proof, stevig, een tikkeltje transparant en bijna onderhoudsvrij.

De Olefin stoffen die je vaak in kussens ziet (ook wel in parasols en vloerbedekking), laten geen water door en zijn bestand tegen vuil en uv straling. De kussens worden ook zeer duurzaam, omdat de stof slijtvast is en heerlijk aanvoelen, hetgeen zeker niet onbelangrijk is voor een comfortabel lounge gevoel. Deze stof is één van de meest populaire buitenstoffen.

loungeset tuin

Meer weten over outdoor textiel?

https://www.loungeset.be/blog/algemeen/outdoor-textiel/

Close
/* ]]> */