Bij zomerse temperaturen zoeken we allen verkoeling. Maar vaak wordt het binnenshuis een ware sauna en daarmee verdwijnt ook ons zomers humeur, vooral als de warmte ons ’s nachts wakker houdt.

Tips huis natuurlijk koel houden: 

1.RAMEN OPEN – RAMEN DICHT

Zet ‘s morgens direct nadat je wakker bent geworden (als het nog koel is buiten) alle ramen en deuren maximaal een uur tegen over elkaar open in je huis. Op deze manier ontstaat er een lekkere frisse wind door je huis (tocht).

Zorg er daarna voor dat de ramen en deuren daarna de hele dag zo dicht mogelijk blijven. Doe ook de gordijnen en luxaflex dicht aan de kant waar de zon staat. Hierdoor houd je de warmte grotendeels buiten en zal het een stuk aangenamer zijn in huis.

2.WEG MET APPARATEN DIE WARMTE OPWEKKEN

Probeer warme (gloei)lampen, kaarsen en andere apparatuur die warmte afgeven zo veel mogelijk te mijden. Als je buiten zit kan het uiteraard niet veel kwaad als je een paar kaarsen aan hebt gezet, maar binnen kunnen die paar kaarsen en lampen voor best wat (extra) warmte zorgen.

Vermijd kookfornuis en oven. Op zo’n warme dag is een quiche misschien niet zo’n goed idee. Maak in plaats van een warme maaltijd vandaag eens een lekkere gezonde maaltijdsalade. De hitte van de oven en de pannen op het vuur zorgen voor veel extra warmte en zweetdruppels op je gezicht

3.PAS JE WERKTEMPO AAN

Pak die stofzuiger lekker op een wat minder warme dag en doe vooral rustig aan. De warmte die uit zo’n apparaat komt is ook niet bepaald koel.

4 BESCHERM OOK DE BUITENKANT VAN JE HUIS TEGEN DE ZON

Doe overdag het zonnescherm naar beneden. Dit houdt de zon buiten je huis, maar een zonnescherm zorgt er ook voor dat er op een aantal plaatsen schaduw verschijnt op de buitenmuren van je huis, waardoor deze minder snel op zullen warmen. Vaak blijven de buitenmuren nog wel een aantal uurtjes ‘nagloeien’, nadat de zon verdwenen is.

Overweeg ook eens om planten tegen je muur op te laten groeien op strategische plekken, of om een struik of boom te planten die een prettige schaduw op je huis werpt. Een bladverliezende boom houdt je huis in de zomer koel, en laat in de winter het felbegeerde zonlicht door.

5.ALS HET NIET ANDERS KAN…

Is je huis na bovenstaande tips nog niet een stuk koeler geworden? Wellicht is het dan verstandig om toch een airco, aircooler of krachtige ventilator aan te schaffen.

1. Investeer in een goede ventilator.

2. Een aircooler is een tussenvorm tussen een airco en een ventilator. Je kunt hem vullen met water of zelfs ijs, en hiermee koelt en zuivert hij de lucht. Het verbruikt ook veel minder stroom dan een airco. Een goede oplossing voor ons klimaat.

3. Beheers je klimaat met een mobiele airco

Met een mobiele airco kun je iedere ruimte op de gewenste koele temperatuur brengen. Het kost meer energie en de lucht wordt droog, maar het wordt wel koel. En dat is een uitkomst als je het moet doen met een bloedhete zolderkamer waar het dak nog warmte uitstraalt.

Meer weten over hoe je een broeierig hete zomernacht overleeft?

https://sochicken.nl/koel-slapen

Bron : https://stofzuigerzen.nl/koel-huis

 

Comments are closed.

Close