Interieur

Inbouwspots plaatsen en vervangen

Een karweitje dat vaak voor nerveuze toestanden kan zorgen, is het plaatsen én vervangen van inbouwspots. Als vrijgevochten vrouw, wou ik dit meermaals zelf proberen, maar niet altijd met succes. Het volgende stappenplan komt dan ook als gegoten.

Inbouwspots zijn er in tal van uitvoeringen, maar de meeste mensen kiezen tegenwoordig toch voor LED-spots. Ze zijn duurder in aanschaf maar zijn zoveel energiezuiniger én gaan opmerkelijk langer mee én het plaatsingsproces is hetzelfde.

Wat hebben we nodig?

  • Inbouwspots
  • Boormachine
  • Klokboor
  • Schroevendraaier
  • Striptang
  • Lusterklemmen

Aan de slag:

Dat uw veiligheid boven alles gaat, spreekt vanzelf. Schakel bij elke elektrische klus daarom de stroom uit door de zekering van de stroomkring waaraan u gaat werken uit te schakelen !!

*Indien er nog geen gat is in uw plafond, moet dit nog geboord worden. Zorg dat u hiervoor het juiste formaat klokboor gebruikt. Deze informatie vindt u in de gebruiksaanwijzing en op de verpakking van de inbouwspots.

*Houdt een minimale (veiligheids)afstand van 10 à 15cm tussen het vals plafond en het bovenliggende (isolatie)materiaal. Indien u deze afstand niet respecteert, riskeert u brandgevaar. Deze minimale inbouwdiepte staat duidelijk vermeld op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing van de inbouwspots.

Naast de inbouwdiepte, moet bovendien een minimale afstand van 30cm tussen de onderlinge inbouwspots gerespecteerd worden.

*Indien u een bestaande inbouwspot wenst te vervangen door een nieuwe, zorg dan dat u een inbouwspot kiest waarvoor een boorgat van dezelfde diameter vereist is. Anders zal het niet in uw plafond passen. De vereiste diameter van het boorgat vindt u op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing van de inbouwspots.

*Klik langs beide zijden de veren op de inbouwspots. Zorg dat de lange zijde van de veer altijd aan de bovenzijde van de inbouwspot zit.

*Schroef het contactdoosje open.

*Trek de kabel door het boorgat en strip de kabels bloot (max. 1cm). Sluit de draden aan d.m.v. de lusterklem in het contactdoosje. Houd bij de aansluiting van de bedrading de juiste kleuren in acht: blauw (N), bruin of zwart (L) en indien beschermklasse I, geelgroen (aardleiding).

Opmerking

Indien u meerdere inbouwspots wenst te plaatsen en deze gelijktijdig wilt bedienen, moeten deze parallel geschakeld worden. Dat betekent dat u in elk contactje van de lusterklem 2 draden moet aansluiten (2 bruine en 2 blauwe), waarvan er telkens 1 naar de volgende inbouwspot vertrekt. Op deze manier kan u ze allemaal samen laten branden, dimmen en uitschakelen.

Indien er gewerkt wordt met inbouwspots van 12volt moet een transformator gebruikt worden.

*Draai de schroefjes van de lusterklem goed aan zodat ze niet kunnen loskomen. Draai steeds de (klem)schroeven van alle elektrische aansluitingen stevig aan, vooral de bevestigingen van de 12V-laagspanningdraden (indien van toepassing).

*Schroef het contactdoosje terug dicht.

*Schuif de inbouwspot in het boorgat door de veren samen te drukken. Zorg dat de korte veertjes buiten het boorgat blijven, zodat de spot vastgeklemd wordt.

*Schakel de stroom terug in door de zekering terug op te zetten.

Uw inbouwspot is nu klaar voor gebruik.

Inbouwspots vervangen:

*Verwijder de ronde metalen veer die ervoor zorgt dat de lamp in de inbouwspot blijft zitten, zodat de lamp uit de inbouwspot komt.

*Neem de fittinghouder en de lamp vast en draai de lamp een kwartslag naar links om deze los te maken.

*Plaats een nieuwe lamp en draai deze een kwartslag naar rechts om ze vast te zetten.

*Plaats de ronde veer weer op haar plaats, zodat de lamp blijft zitten in de inbouwspot.

 Tips

Indien je de inbouwspots wenst te plaatsen in de badkamer, zorg dan dat je inbouwspots neemt die hiervoor geschikt zijn (controleer de IP-waarde op de verpakking).

De fabrikant adviseert een juiste toepassing van verlichtingsarmaturen! Volg én bewaar daarom de gebruiksaanwijzing voor een veilige en betrouwbare installatie en werking van het armatuur.

Raadpleeg bij twijfel steeds een vakman of het verkooppunt.

Leef altijd de installatievoorschriften na.

Door de warmteontwikkeling van inbouwspots is brandgevaar geen onbestaand risico.

Zorg er daarom voor dat de inbouwspots niet worden bedekt door isolatie.

Bron:

https://www.hubo.be/nl/hulp-en-advies/doe-het-zelf-fiches/elektriciteit-en-verlichting/inbouwspots-plaatsen.html

Close
/* ]]> */