Exterieur

In de kijker : kerstmarkten

Met Kerstmis in het vooruitzicht, geven we jullie elke week een vooruitblik naar een kerstmarkt in binnen- en buitenland.

Gezellig rondsnuisteren op een feeëriek verlichte markt, met de meest originele kerstversiering en geschenkideetjes, is iets waar velen onder ons reeds naar uitkijken. Een kerstmarkt brengt niet alleen gezelligheid en warmte in koude dagen, je kan er ook genieten van lokale lekkernijen en tegelijkertijd je interieur een winters jasje geven met de leukste decoratie.

Deze week nemen we jullie mee naar de kerstmarkt in Aken, één van de meest gekende buitenlandse kerstmarkten.

De kerstmarkt van Aken – de charme van feestelijke kerstkraampjes in de omgeving van de dom en het stadhuis. Ieder jaar opnieuw tijdens de periode voor kerstmis veranderen de pleinen en steegjes in de omgeving van het Akense stadhuis in een sfeervol paradijs van schitterende lichtjes en prachtige kleuren, feestelijke klanken en verleidelijke (aangename) geuren. De charme van de feestelijk en liefdevol opgebouwde kerstkraampjes betovert kleine en grote kinderen; het uitgebreide aanbod aan mooie en originele, degelijke en kostbare voorwerpen laat kleine en grote hartenwensen in vervulling gaan. Geen wonder dus, dat de Akense kerstmarkt voor alle inwoners en fans van Aken al lang een absolute “must” is geworden.

Tot ver buiten de grenzen van de regio is de markt van Aken bekend en geliefd omwille van zijn buitengewoon gezellige, bijna familiaire sfeer: op de kerstmarkt van Aken ontmoet men elkaar, met het gezin, met vrienden, kennissen, collega’s, tijdens de middagpauze of na het werk, door de week of tijdens het weekend. Een ritje op de draaimolen is voor kinderen verplicht, net als Glühwein drinken voor de volwassen. Aardappelpannenkoeken zijn op ieder ogenblik van de dag begeerd – natuurlijk ook Printen en ander kerstgebak, ‘dominosteine’, ‘lebkuchen’ en ‘spitzkuchen’ (soort peperkoeken), speculaas en marsepeinbroden, die door Akense firma’s over de hele wereld worden verspreid maar op de kerstmarkt in Aken, bij wijze van spreken vers uit de oven, echt buitengewoon goed smaken.

Ongeveer 1,5 miljoen bezoekers per jaar is ondertussen de succesvolle balans die de organisatoren kunnen opmaken; daaronder treft men gasten aan uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

De traditie van de Kerstmarkt gaat terug tot in de jaren zeventig. De bescheiden aanzetten van de ‘Printenmarkt’ rond de Elisenbrunnen hebben zich sinds de verplaatsing naar de markt en het Katschhof en de omliggende steegjes sterk ontwikkeld: want niet alleen het aantal bezoekers is in de afgelopen jaren continu gestegen, ook het aantal kraamhouders.

Zo neemt het aanbod van zowel culinaire kostelijkheden als ambachtelijke kostbaarheden van jaar tot jaar toe. Kiezen is dus moeilijk voor de bezoekers. Maar dat is nu net wat menigeen telkens weer naar de bonte kramen en standen laat terugkeren. Al te lange bedenktijd mag men zich echter niet gunnen.

Want hoe dichter de kerstdagen naderen, des te dichter komt ook het einde van de kerstmarkt.

Nog voordat op kerstavond thuis de feesttafel wordt gedekt en geschenken worden klaargelegd, sluit de Akense kerststad haar poorten. Markt en straten liggen er dan bijna een beetje verlaten, schoongeveegd, stil en eenzaam bij. Geen reden tot somberheid, want elf maanden voorpret worden zeker beloond door een nieuwe kerstmarkt.

Bron : http://www.aachen.de/nl/ts/90_evenementen/90_30/index.html

De kerstmarkt van Aken is in 2015 verkozen in de top tien van Europa’s beste kerstmarkten. De kerstmarkten zijn geopend dagelijks van 11 tot 21 uur, behalve op Totensonntag 22/11 (van 18 tot 21u.). De laatste dag, 23/12 sluit de kerstmarkt om 20 uur.

Je kan naar de kerstmarkt met de auto of met de trein https://www.b-europe.com/Reizen/Topbestemmingen/Aken?utm_source=tradetracker&utm_medium=affiliate&utm_campaign=Deeplink&network=tradetracker&utm_content=19747

Download de stadswandeling  : http://www.euroreizen.be/dossiers/kerstmarkten/aken

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */