Ben jij iemand die wel houdt van groen, maar niet de tijd heeft om het te verzorgen? Of heb je niet de meest geschikte tuingrond om planten te telen? Of te weinig ruimte om tuinmaterialen te stockeren enzovoort? Dan is hydrocultuur misschien iets voor jou.

Hydrocultuur is letterlijk, de “teelt van planten in water”, waaruit wordt opgemerkt, dat planten enkel water, lucht en voedingsstoffen nodig hebben om te leven. Ideaal dus als je een drukbezette job hebt en je planten sneller sterven dan je ze kan aankopen.

Een plant op hydrocultuur houden is vrij simpel. In plaats van de gekende potgrond, worden bij hydrocultuur natuurlijke kleikorrels gebruikt, als huisvesting voor de plant. Zij houden het water vast.

57308d4d80f78b7ee28ed1b0111ad357

Aan het water wordt een voedingssubstantie toegevoegd, die de nodige voedingsstoffen geeft aan de plant, waardoor de plant een optimale verzorging krijgt.

Een plant op hydrocultuur zou een langer leven leiden dan een plant die in de grond groeit, net omdat de verzorging zo gecontroleerd gebeurt. Daardoor kan je plant nooit uitdrogen of verdrinken (als je de regels volgt uiteraard).

Heb je een plant die regelmatig bemesting nodig heeft en ga je op vakantie? Geen probleem, ook dat kan je bij hydrocultuur helemaal regelen en er wacht je een sterke plant als je weer terugkomt van vakantie.

In de speciale hydrobak, wordt door middel van een watermeter aangegeven hoeveel water er nog aanwezig is, waardoor je perfect weet wanneer de plant nieuw water nodig heeft. Wanneer het minimum peil bereikt is, giet je gewoon water over de korrels tot het gewenste peil bereikt is et voilà, je plant kan er weer een tweetal weken tegen zonder dat je je zorgen hoeft te maken als je op een luie dag je planten vergeet te wateren.

553-hydrocultuur-dichtbij-watermeter

Eén à twee keren per jaar geef je extra voeding bij en je plant zal er enkel beter van worden.

Grote voordelen van hydrocultuur:

-tijdbesparend

-proper

-nooit ziektekiemen zoals in aarde bijvoorbeeld

-geen verzuring

-planten leven langer

-nooit teveel of te weinig water (geen verdrinking of uitdroging)

-kan in alle omstandigheden toegepast worden

-binnen en buiten

-ideaal als je weinig ruimte hebt voor een eigen tuin

Wat, als je bestaande planten wilt overschakelen naar hydrocultuur?

Uiteraard kan je dit niet zomaar. De wortels van een klassieke teling hebben een heel andere structuur dan die van een plant op hydrocultuur.

Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je een plant overzet van grond naar hydrocultuur moet hij een nieuw wortelstelsel ontwikkelen. Dit is voor de plant een grote schok en daarom moet je een paar voorzorgen in acht nemen.

Zoals je op de foto’s kan zien is het wortelstelsel in aarde veel minder vertakt. Het wortelstelsel in hydrocultuur is heel sterk vertakt en er zijn veel meer haarwortels (heel fijne wortelstengels).

hydrosysteem

Gezond:

De plant die je wil overzetten moet gezond zijn. Hij moet immers nieuwe wortels vormen die aangepast zijn aan hydrocultuur en het duurt wel even voor dit ontwikkeld is. Dit kost energie en tijdens de vorming van het nieuwe wortelstelsel krijgt je plant niet veel voeding.

Geen ongedierte of infecties:

Wanneer je plant ongedierte of een schimmel- of andere infectie heeft, is hij niet sterk genoeg om het overzetten naar hydrocultuur te verdragen.

Lente:

Doe dit liefst in de lente, wanneer de groei van de plant herneemt. Je plant heeft dan de tijd om een nieuw wortelstelsel te ontwikkelen voor de herfst eraan komt en de groei danig afremt.

Warmte:

Wees zacht voor je plant en hou hem op kamertemperatuur. Hij mag ook even aan een raam staan waar hij kan genieten van het zonlicht en de warmte. Maar let wel dat het niet té warm wordt, dus niet in de bakkende middagzon op een zuidelijk gericht raam.

Wassen van de wortels:

De wortels moeten gewassen worden om alle potgrond te verwijderen. Elk residu van potgrond zou later kunnen rotten in de nutriëntenoplossing.

Moet je een hele plant overzetten?

Dat mag maar dat hoeft niet altijd: sommige planten kan je heel makkelijk stekken in een glas water en dan is het makkelijker om deze stekken op hydrocultuur over te zetten dan de moederplant.

**Doe het zelf (zie foto’s in bijlage):

-Haal de plant uit de pot.

-Schud zoveel mogelijk aarde van de wortelkluit boven een vel krantenpapier.

-Pruts met de vingers voorzichtig nog eens zoveel mogelijk aarde van tussen de wortels.

-Dompel het wortelstelsel onder water in een pot en was er zo veel mogelijk aarde af door de plant voorzichtig heen en weer te bewegen in het water.

-Ververs het water indien nodig en herbegin.

-Tenslotte spoel je het wortelstelsel goed af onder lopend water.

-Snij de dode wortels weg, dat zijn degene die zwart zijn.

-Plaats de buis waarin de watermeter zal komen en leg een laag hydrokorrels op de bodem van de pot.

-Plaats de plant hierop en vul nu de pot verder met hydrokorrels. Schud de pot zodat de hydrokorrels de gaten tussen de wortels goed vullen.

-Nu kan je de watermeter in de buis plaatsen

-Knip de watermeter gelijk met de buis. Dit komt overeen met de minimum stand van de voedingsoplossing.

-Vul met voedingsoplossing tot 1/3 van de hoogte en je pot is klaar om een plaatsje te vinden.

-Je mag de plant afdekken met een plastic zak om waterverdamping tegen te gaan zodat hij het overzetten beter verdraagt.

-Naargelang de plantensoort duurt het een paar weken of maanden eer een nieuw wortelstelsel is gevormd.

Bronnen:

http://www.degroenedroom.be/planten/hydrocultuur

http://jungletuin.com/2013/05/overzetten-van-planten-naar-hydrocultuur/#.WAY4WYVOKM8

Opmerking plaatsen

Close