Interieur

Huis proper houden tijdens de vakantie

huis proper houden

Tijdens de grote vakantie is er heel wat gaande in vele huishoudens. Kinderen die grote vakantie houden en niet altijd even zorgvuldig omspringen met de huishoudelijke taken, waardoor het huis er binnen de kortste keren uitziet als een rommelige schuur, maar ook het gebrek aan inzet en zin om tijdens ware dagen te poetsen, heeft vaak tot gevolg dat je anders zo propere woning, er nu een beetje verfomfaaid bijligt.

Op zich geen probleem, maar als je deze gewoonte laat escaleren, is het een trend die zich misschien ook in de loop van het jaar verder zet. Hoog tijd dus, dat je ook aan je kinderen een bepaalde routine aanleert, om het huis ook tijdens vakantieperiodes proper te houden.

Kinderen zijn over het algemeen helemaal niet bezig met opruimen, maar als ze dit van kleins af meekrijgen, leren ze wel de nodige discipline, om toch moeite te doen en het stimuleert hen om ook broertjes en zusjes aan te zetten tot opruimen. Daarnaast draagt het ook bij tot hun verdere leven, dat er netjes en meer georganiseerd zal uitzien.

Daarom is het belangrijk dat kinderen van kleins af meehelpen in het huishouden; dat kan gaan van het opruimen van eigen speelgoed, tot het mee helpen dekken van de tafel, of het proper houden van de kleerkast.

Uiteraard zullen kinderen meer geneigd zijn om deel te nemen als er een leuk aspect aan verbonden is. Verpak het opruimen dus in de vorm van een spel, waar voor de winnaar een kleine beloning aan vast hangt (als het gaat om een grote opruiming); als je daar een wekelijkse routine van maakt, zullen kinderen op de duur vanzelf gaan opruimen. Maar ook de dagelijkse opruimbeurt, verloopt beter als ze op een speelse manier gebeurt.

Regels zijn er om nageleefd te worden, daarom is het ook van belang dat je kleine zaken elke dag herhaalt; op die manier leren kinderen vanzelf dat de jassen in de kast horen en de schoenen op het rek enzovoort…Vooral in de vakantie waar kinderen vaker in en uit huis lopen, is het van belang dat ze deze routine onder de knie hebben, zo niet ligt er zwemkledij tussen de sokken en sportbroeken bij de handdoeken.

Deze automatische handelingen kunnen ook uitgebreid worden naar alle terugkerende dagelijkse activiteiten, waardoor het vanzelfsprekend wordt, ook in de vakantieperiode.

Vooral bij heel kleine kinderen moet je veel herhalen en dat wil in de vakantie weleens mislopen, omdat je zelf in vakantiemodus bent en daarom misschien iets minder alert. Maar net dan moet je volharden in de kleine routineklusjes, om te vermijden dat ze het na de vakantie weer vergeten zijn. Doe alles dus in dezelfde volgorde als je gewoon bent tijdens het jaar, zo blijft de informatie het best bewaard en leren kinderen om zich aan een bepaalde planning te houden.

Die planning komt dan best van pas als de kinderen ouder zijn. Zo kan je hen ook aanleren om hun eigen koffer te maken en nog belangrijker, hem weer ordelijk uit te laden. Als ze weten welke planning ze hierbij moeten volgen, zal het huis en hun kamer er vanzelf properder bijliggen.

Wat het spel betreft: kinderen kunnen weleens heel gauw veranderen van spelletjes als ze snel verveeld zijn. Dat zorgt ervoor dat de speelruimte of erger, de woonruimte er binnen de kortste keren als een vuilnisbelt uitziet; leer de kinderen dus aan om af te maken waar ze mee begonnen zijn en dit nadien ook onmiddellijk op te ruimen, vooraleer ze een nieuw spel beginnen. Dat scheelt een hoop in het opruimen achteraf.

Als je elke dag dezelfde regeltjes toepast, zal je ook in de vakantie rustig kunnen ademhalen en genieten van jouw vakantie in een opgeruimd huis!

Meer weten?

http://plancoach.nl/huishouden/kinderen-leren-organiseren/

Close
/* ]]> */