Interieur

Hout is weer hot als wandbekleding

wandbekleding

Hout, het is een natuurlijk materiaal dat niemand van ons koud laat. Denk maar aan een houten chalet in de bergen; juist, het wekt onmiddellijk vakantiegevoelens op van een knetterend haardvuur en lange gezellige winteravonden.

Maar als we dan ook denken aan hout in het interieur, waarbij het grootste deel van de wandbekleding in hout is opgetrokken, dan wordt dit vaak teveel van het goede. Vandaar dat hout zijn originaliteit een beetje kwijt was in het verleden.

Maar nu is het helemaal terug en hoe!

Hout in de woonruimtes heeft zijn klasse nog niet verloren en met de toenemende trend rond duurzaamheid, heeft het zijn blazoen weer helemaal opgepoetst. Het is en blijft dan ook een warm en natuurlijk product dat je woonruimte extra gezellig maakt en het een unieke uitstraling geeft.

De trend nu is om hout te gebruiken als accentpunt in de ruimte. Zo wordt het onder andere gebruikt als accentmuur, maar ook als omkadering van een open haard en zelfs als een plafondaccent. Er bestaan diverse decors in matte of glanzende afwerking en zelfs in natuursteenlook, om net die ene blikvanger te creëren.

Kortom, hout kan je op heel wat diverse manieren verrassen, om je ruimte net dat beetje extra te geven en ze toch niet te overheersen.

Accentmuren zijn hot; In diverse uitvoeringen en kleuren, met horizontale of verticale lijnen, geschilderd of puur natuur, voor architecten is hout een heel dankbaar materiaal. En de tijd dat hout enkel in landelijke interieurs thuishoorde, is allang voorbij. Zelfs in strakke, moderne interieurs vindt je tegenwoordig een vleugje hout terug en omdat het zo’n warm materiaal is, voegt het ook daar extra huiselijkheid en gezelligheid toe.

Naast de esthetische functie, blijft hout uiteraard zijn unieke kenmerken behouden. Zo heeft het nog steeds een hoge isolerende waarde, waardoor het in de zomer koeler aanvoelt en in de winter warmte uitstraalt en het regelt ook de vochtigheidsgraad, wat de gezondheid dan weer ten goede komt.

Daarnaast is het ook aangetoond dat hout beter is bij allergieën, mede dankzij het feit dat het weinig tot geen stof aantrekt en wat de akoestiek betreft: muren afgewerkt met hout, laten minder geluid door.

De meest gekende houtsoorten voor gebruik binnenshuis, zijn nog steeds de klassiekers in grenen, vuren en eik, maar de tropische houtsoorten maken meer en meer hun opmars, niet enkel vanwege hun duurzaam karakter, maar zeker ook omdat zij natuurlijk hun exotisch uiterlijk meehebben, die vooral in de modernere interieurs heel mooi tot hun recht komen.

Durf jij een beetje hout aan in je interieur?

Meer inspiratie nodig?

http://www.amerhout.be/nl/gevelbekleding/wandbekleding

Close
/* ]]> */