Tuin

Hoe de tuin gevoed houden tijdens droge periodes?

tuin gevoed houden

De afgelopen droge periode heeft ons geleerd dat we zuinig om moeten springen met water en dat dit water niet onuitputtelijk is.Maar natuurlijk is in deze periode van het jaar het tuinleven op zijn hoogst en vragen de plantjes ook het meeste water en voeding en moet je de tuin gevoed houden.

Hoe kan je dan alles mooi intact houden, zonder toch al teveel water te verbruiken?

  • In de eerste plaats zou je er bij de aanleg van je tuin rekening mee moeten houden, dat je niet teveel verharde stukken inplant; die verhardingen zorgen er namelijk voor dat regenwater niet meer in de bodem dringt, waardoor je ook geen reserves kunt opbouwen in tijden van droogte.
  • Zorg er daarom voor dat je op een bepaalde plaats toch hemelwater in de grond kunt laten vloeien.
  • Nog een manier om water op te vangen is het plaatsen van een regenton; mensen met een grote tuin, kunnen verschillende waterreservoirs uitstallen om water op te sparen of opteren om een waterput te installeren.
  • Moet je nog planten toevoegen aan de tuin? Kies dan voor planten die minder water nodig hebben; dat bespaart je sowieso al heel wat water. Kijk heel goed naar de plantinformatie vooraleer je een plant aanschaft, als je in droge periodes een fris uitziende tuin wilt behouden.
  • Een andere manier om meer water vast te houden in de bodem, is het gebruiken van mulch. Een mulchlaag bovenop je gewone grond, geeft niet enkel een leuk beeld, het houdt ook water vast, waardoor de grond minder snel uitdroogt.
  • Daarnaast kan je ook een (iets duurdere) potgrond kiezen, die het water langer vasthoudt en opteren voor lichtgekleurde plantenhouders; die stoten het zonlicht eerder af, terwijl donkere potten het licht net aantrekken en daardoor ook sneller uitdrogen.
  • Het klinkt misschien raar, maar je tuin goed bewerken tijdens droogte, zorgt ervoor dat uitdroging minder kans krijgt; een tuin in rust, droogt veel sneller uit dan een goed onderhouden tuin.

Enkele leuke tips om water te sparen:

-als je ’s morgens de kraan opendraait om je te wassen, vang je het koude gedeelte op om later te gebruiken. Maar ook spoelwater kan perfect gebruikt worden om de planten te wateren.

-Vaak denken we bij het zien van een geel gazon, dat het gras zich niet meer zal herstellen, maar niks is minder waar. Gras kan heel diep in de bodem naar water zoeken, waardoor het aan kracht wint en zich later na de droogte terug zal herstellen. Je gazon extra water geven is dus niet nodig.

-Geef je planten ’s avonds laat pas water; dat scheelt in de hoeveelheid water die je moet geven. Het water verdampt dan ook veel minder snel, waardoor je planten optimaal genieten van de borrel die ze krijgen. En geef ook enkel aan die planten die het echt nodig hebben. Om het water beter te doseren, gebruik je dan ook liever een gewone handgieter dan een waterslang.

-Planten hebben niet elke dag water nodig; bij droge periodes is 1 keer in de week ruim water geven al voldoende om je planten te voorzien. Op die manier gaan je planten ook al het water dat zich in de grond bevindt, gaan benutten voor hun watervoorziening. Let er wel op dat je planten in een pot wel regelmatig water geeft, die droger gewoon veel sneller uit.

Geniet van een zwoele zomer!

Bron: https://www.vmm.be/tips/tuin-en-openbare-ruimte#section-2

Close
/* ]]> */