Tuin

Herfst in de moderne tuin

De moderne tuin kenmerkt zich meestal door een vrij strakke vormgeving, waar structuur centraal staat. We vinden er vaak strak geschoren hagen terug of buxus al of niet in een bepaalde vorm.

De hoofdkleur in een strakke moderne tuin is groen en de planten worden vaak in een grotere hoeveelheid van dezelfde soort bijeen geplaatst.

Met de herfst die eraan komt zouden we al snel denken dat dit soort tuin saai en somber wordt, omdat er weinig kleur in voorkomt. Maar niet is minder waar.

Tenminste, als je de volgende plantensoorten in je tuin hebt staan:

Leibomen

Omdat een strakke tuin geen weelderige begroeiing heeft, kan het gebeuren dat je in de herfst en de winter, waar dagen korter worden en nachten langer, het gevoel hebben dat je teveel inkijk hebt in de tuin. Door het plaatsen van leibomen (bv. linde en haagbeuk) die je na verloop bovenaan kunt laten toegroeien zoals een haag, voorkom je dat probleem. En daarnaast kan je leibomen ook gebruiken om een natuurlijk dak boven je terras te groeien, hetgeen een winterse barbecue nog gezelliger maakt (kies dan wel een soort die zijn bladeren behoudt).

Buxus

De meeste strakke tuinen hebben één of meerdere buxussen en da’s maar goed ook, want zij zorgen voor de groene noot in sombere dagen. Je beleeft er een heel jaar door plezier aan en ze staan leuk als je ze van lichtjes voorziet. Op die manier is de herfst toch nog een beetje zonnig. Je kan ook kiezen voor een aantal bontkleurige soorten, als je nog wat extra kleur wilt toevoegen.

De Chinese vernisboom

Alleen voor de naam zou je hem al in huis halen ; de Chinese vernisboom, ofwel de kansboom, ook wel de Clerodendrum trichotomum, één van de weinige heesters die in de herfst bloeit.

In augustus-september bloeit hij met grote witte en sterk geurende bloemschermen, gevolgd door turkooisblauwe bessen ; een kleur die nog versterkt wordt door de vlezige, stervormige kelk die fel paarsrood, als Japanse vernis, is gekleurd. Een aanrader in de moderne herfsttuin.

Siergrassen

Siergrassen zijn een meerwaarde in elke tuin, maar in de strakke tuin helemaal, omdat veel siergrassen in de herfst mooi verkleuren, waardoor de herfsttinten extra mooi uitkomen tussen het groen. Daarnaast wiegen ze heerlijk heen en weer in de herfstwind en kunnen ze ook een fikse herfststorm doorstaan omdat ze zo soepel zijn.

Zo zijn er onder andere Miscanthus of Calamagrostis x acutifl ora die door hun krachtige vorm en hun omvang voor een stuk dramatiek in de tuin zorgen. Ook de lampepoetsergrassen (Pennisetum) vormen indrukwekkende opgaande pollen die wel een meter hoog kunnen worden en prachtig verkleuren in de herfst.

Sedum ‘Matrona’

Sedum ‘Matrona’ (hemelsleutel) kan meer dan een halve meter hoog worden en bloeit vanaf eind augustus wekenlang met grote, roze bloemschermen. De stengels en dikke bladeren kleuren in het najaar opvallend bruinrood, wat prachtig staat in een typische herfsttuin.

Liriope

Liriope muscari is groenblijvend, met dat beetje extra, dat in het najaar kraalvormige paarse, lichtblauwe of witte bloemstengels tevoorschijn komen tussen de grasachtige halmen, die lijken op het meiklokje. Mooi in combinatie met donkerbladige planten.

Trycirtis

Tricyrtis of de herfstorchidee mag niet ontbreken in de strakke herfsttuin. Ze bloeit in het najaar met onregelmatig gevlekte bloemen die doen denken aan een kleine passiebloem. Ze vormen een sterretje met drie brede en drie smallere wasachtige kroonblaadjes en zeer opvallend uitstekende stamper en meeldraden in een contrasterende kleur. Maar ook zonder bloemen zijn de bloemstengels een eyecatcher in de tuin.

Wilde wingerd (Parthenocissus)

Wie een tuinmuur heeft, moet beslist de wilde wingerd in de tuin halen. Deze klimplant kan zonder probleem een hoge muur begroeien (wel tot 20 à 30 meter hoog), maar staat ook leuk tegen een tuinhuisje, schutting of prieel. Maar het mooiste is de kleur. De sierlijk gevormde bladeren worden in de herfst vuurrood tot paars en geven een prachtig dramatisch uiterlijk aan de strakke herfsttuin.

Skimmia

Skimmia japonica is een wintergroene struik met mooi blinkend groen blad. Hij bloeit eigenlijk in het voorjaar met witte of rozig witte, sterk geurende bloemen, maar de mannelijke planten pronken heel de herfst en de winter met rode of witte bloemknoppen en de vrouwelijke planten zijn dan overdekt met grote trossen felrode of witte bessen.

Het mooiste is het als je een mannelijke en vrouwelijke plant bij mekaar zet. Plant ze gewoon in de tuin, of zet ze samen in een grote pot op het terras.

‘Rubella’ is een typische mannelijke vorm met rode bloemknoppen. ‘Nymans’ en ‘Scarlet Queen’ zijn twee vrouwelijke vormen met helrode bessen, ‘Kew White’ heeft roomwitte bessen.

Bron: http://www.tuinadvies.be/artikels/strakke_tuin_of_moderne_tuin.htm.A

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */