Interieur

Een kerstdiner bereiden in de perfecte keuken

keuken

Tijdens de feestdagen, zal de keuken wellicht ‘the place to be’ worden om de heerlijkste gerechten op tafel te toveren tijdens een gezellig kerstdiner.Met de nieuwste technologische snufjes, wordt koken tegenwoordig een pak makkelijker, waardoor je meer tijd bij je gasten kunt doorbrengen. Maar wist je dat ook de ‘slimme’ plaatsing van toestellen en kasten, kan bijdragen tot een optimaal werkgenot in de keuken?Met de moduleopbouw van heel wat keukens, heb je dan ook de mogelijkheid om de opstelling helemaal aan te passen naar jouw persoonlijk gemak.Vroeger werd er vooral gewerkt rond de zogenaamde werkdriehoek; de plaats in de keuken waar de meeste bedrijvigheid zich bevond, maar tegenwoordig is de functie van de keuken zodanig uitgebreid, dat er met heel wat andere zaken rekening moet gehouden worden.Zo krijgt nu de spoelbak en afvalzone een centrale plaats toebedeeld en alle andere toestellen worden er rond geplaatst.

Ben je rechtshandig?

Plaats de vaatwasmachine dan links van de spoelbak en de afvalbak rechts; met je rechterhand, maak je de borden schoon, die je dan met de linkerhand onmiddellijk in de vaatwasmachine plaatst, in één vlotte beweging.Ook het deel van het werkblad, waar je bijvoorbeeld groenten kuist en snijdt, bevindt zich bij voorkeur dichtbij de afval- en spoelbak. Alle accessoires die je hiervoor nodig hebt, plaats je best in kasten boven of onder deze zones. Op die manier kan je snel en efficiënt werken.Naast de werkzone, is het belangrijk dat je de voornaamste kookzone inbouwt. Zware potten en pannen, sleur je best niet te ver over het keukenblad en ook omgekeerd, potten en pannen met (soms gloeiend hete) bereidingen kunnen maar best zo dicht mogelijk op het aanrecht staan. Maak ook gebruik van zoveel mogelijk slimme toepassingen, die van koken een plezier maken.

Het spreekt voor zich, dat ook de kasten met de nodige kookapparatuur, zich ook rond dit deel van de keuken bevinden. De enige uitzondering daarop is de oven. Die mag, maar moet niet vlakbij het kookgedeelte staan, omdat die vaak een andere functie heeft, los van de gewone bereidingen.Wel is het belangrijk, dat de kasten met etenswaren en producten zich dichtbij de kookzone bevinden, om snel nog dat ene ingrediënt te nemen dat je vergeten was. Zo mag de koelkast best naast de oven geplaatst worden, met daarrond de andere voorraadkasten. De koelkast is sowieso één van de belangrijkste apparaten in de keuken, waar we toch wel iets meer in duiken, dan we zouden denken.

Houd nog een bergruimte over voor de apparaten die maar enkele malen per jaar uit de kast komen, onder meer bij speciale gelegenheden; die kasten geef je dan een hoekje aan het uiteinde van de keuken.Uiteraard zal je altijd en overal toegevingen moeten doen aan de ideale opstelling, afhankelijk van de inrichting van je woning, de ruimte en de voorzieningen voor water en elektriciteit onder andere. Wat vooral belangrijk is, is dat je het gemak aanpast aan de eisen en noden van jouw gezinsformule.Er zijn voldoende toestellen in de handel verkrijgbaar om aan alle noden van elk specifiek gezin te voldoen en om jouw perfecte kerstmaal te bereiden.

 

Wil je meer weten over het inrichten van een kleine en grote keuken?

http://www.kvik.be/nl-be/keuken/5-werkzones-in-de-keuken

 

 

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */