Cre-a-tief

Handige tuinschort maken

tuinschort

Dit is er eentje voor de dames met groene vingers. Als je graag in de tuin werkt en je soms de neiging hebt om je gereedschappen te verliezen in het groen, dan is deze handige tuinschort perfect voor jou. Met zijn handige opbergzakjes kan je er alles in kwijt en hij ziet er nog trendy uit ook!

Vanaf nu wordt tuinieren een waar plezier en omdat de schort uit een waterbestendige stof is gemaakt, kan hij het hele jaar door gebruikt worden.

Wat heb je allemaal nodig voor dit projectje?

-Waterbestendige stof voor buitengebruik in een trendy kleurtje naar wens

-Naaimachine

-Lint

-Bias tape om mooie boorden te vouwen

-Een rolmes met bijhorende mat of andere geschikte ondergrond

-Spelden

-Stof markeerder

-Liniaal

-Strijkijzer

Werkwijze:

Stap 1: de stof meten en op maat snijden

Teken met de markeerder op de achterzijde van de stof, 2 tot 3 rechthoeken in een grootte die je zelf wenst (al naargelang wat je in de zakken wilt steken) Hou rekening met het patroon, als je een bedrukte stof gekozen hebt, dat de lijnen verticaal lopen met de stof mee.

Knip je rechthoeken uit met het rolmes.

Stap 2: de schort naaien

Dit geldt voor alle rechthoeken:

Vouw de vier zijden om (1 à 2 cm) en strijk de zomen om.

Leg de rechthoeken bovenop mekaar, met de mooie zijde naar boven toe; Speld de zijden af en leg ze onder de naaimachine. Stik een zoom rondom.

Stap 3: de zakken naaien

Vouw nu de stof in de helft. Vouw het bovenste deel naar onder (ongeveer 15 centimeter) en terug een deel naar boven (8 centimeter). Zet de kanten vast met speldjes en naai vast met de naaimachine.

Zet nu speldjes op een gelijke afstand van mekaar, vanaf de zijkant gemeten (om de zakken te bepalen).

Waar de speldjes zitten naai je met de naaimachine een rechte verticale lijn naar beneden toe, tot op het einde van de stof. Begin en einde naai je dubbel.

Stap 4: de omslagband maken

Vouw de bovenkant van de stof om (een zestal centimeter voor een mooie boord) en naai de stof dicht.

Vouw nu op de reeds gevouwen boord, nog een fijnere boord van ongeveer 3 centimeter en naai de buitenzijde overlangs vast. Je hebt nu een ruimte waardoor je je aanknooplint kunt leiden.

Stap 5: het lint naaien

Neem de uiteinden van de bias tape en speld ze samen met de goede zijde tegen mekaar aan. Naai ze samen. De uiteinden doe je dubbel.

Steek het lint door de opening bovenaan van de schort en gebruik een fijn stokje om de stof doorheen de opening naar de andere zijde te krijgen; een grote veiligheidsspeld is hier ook geschikt voor.

Strijk het lint mooi recht en leg een doek over het geheel en strijk ook dat mooi effen en je schort is klaar!

Vul hem met je favoriete werktuigen en je kan aan de slag in de tuin!

 

Bron: https://www.onlinefabricstore.net/makersmill/how-to-make-a-garden-apron/

Close
/* ]]> */