Cre-a-tief

Handige opbergstoel maken voor kleine tuintjes

opbergstoel

Als je een grote tuin hebt en een aangepast tuinhuis, dan heb je wellicht voldoende ruimte om materialen groot en klein op te bergen. Maar in een kleine tuin of op een terras of balkon, moet je creatief omspringen met opbergruimte. Teveel extra opbergboxen kan al snel een onverzorgde uitstraling geven aan je buitenruimte. Daarom is het de boodschap om verschillende functies te combineren.

Zo hadden we reeds een zetelbank, met verborgen opbergruimte en nu vonden we deze handige houten terrasstoelen, die elk op zich een compartiment bevatten waar je heel wat tuinspulletjes kwijt kan. Je kan op die manier zelfs een heel tuinsetje knutselen, met extra veel bergruimte. En daarenboven zijn ze super makkelijk te maken.

Wat heb je allemaal nodig voor deze handige opbergstoelen?

-Een stevige houten plantenbak (vierkant)

-Houtplanken voor het zitgedeelte en de achterkant (aangepast aan de grootte van de basis)

-Scharnieren (om de box te openen)

-Zaag(machine)

-Schroevendraaier en houtschroeven

-Houtlijm

 

Werkwijze:

*Neem de plantenbak en meet van links naar rechts, de breedte van de opening, helemaal van begin tot einde. Zo kan je bepalen hoe breed je zitgedeelte precies moet zijn en hoeveel planken je hiervoor nodig zult hebben en wat hun afmeting moet zijn.

*Zaag nu het aantal planken voor het zitgedeelte (neem vrij stevige planken) en zaag daarna de planken (hetzelfde aantal) voor de rugzijde, maar dan een fractie langer. (je kan dit snel uitproberen, door een plaat over de plantenbak te leggen en er even op te gaan zitten, om de hoogte van de achterkant te bepalen)

*Lijm de planken van het zitgedeelte samen met de houtlijm voor een stevige basis en doe daarna hetzelfde met de planken van de achterzijde. (zie foto) Je kan voor de rugzijde ook een gesloten vlak kiezen, dan wordt het nog makkelijker om de planken te lijmen.

*Hou de gelijmde planken samen met een klem tijdens het drogingsproces, voor een strakkere uitstraling achteraf en een betere stevigheid.

*De zijkanten van het zitgedeelte werk je mooi af met een tweetal planken, die je vastschroeft aan de basis. Het geeft ook meer stevigheid aan het geheel.

*De achterzijde is optioneel, maar wel mooi.

*Je lijmde reeds de planken samen. Om het geheel te bevestigen op de basis, heb je wellicht een tweede paar handen nodig, die de rugzijde vasthoudt terwijl jij deze vastschroeft aan de basis. Omdat de planken enkel aan de onderkant van de basis worden vastgeschroefd, is het belangrijk dat je stevige planken gebruikt. (om te vermijden dat de bovenkant afbreekt, als je ertegen leunt)

*Aan de binnenkant van het zitgedeelte, bevestig je nu scharnieren, omdat dit deel ook functioneert als deksel en je het op die manier makkelijk kunt openen.

*Als afwerking kan je de stoel(en) verven in een kleur naar wens (wit geeft bijvoorbeeld een echt strandgevoel), of je kan een houtbescherming aanbrengen die bij de rest van de tuinmeubelen past.

Et voilà, jouw persoonlijke zit/opbergruimte!!

https://www.wayfair.co.uk/ideas-and-advice/diy-garden-chair-with-hidden-storage-S8670.html

Close
/* ]]> */