Sommigen onder jullie hebben reeds een groentetuintje opgestart, maar velen onder ons hebben niet altijd de ruimte om een complete tuin aan te leggen.

Toch kun je je budget voor een groot deel verlagen door vanuit één aangekochte plant, een nieuwe plant te kweken, gewoon door het afval van de ene te hergebruiken als zaad voor de nieuwe plant.

Geen moeilijke technieken, geen uren wieden in de tuin…Nee, gewoon afval en…water/aarde.

Een groot aantal groenten leent zich voor deze techniek. Niet alleen handig voor mensen zonder tuin, maar ook een makkelijke manier voor mensen met een tuin, om nieuwe planten uit zetten, of om een moestuintje te starten.

Hieronder een lijstje van geschikte groenten en hoe je van nul terug één maakt :

1)Krulsla

Kan het makkelijker? Leg de blaadjes die je niet meer gebruikt gewoon in een schoteltje met water. Plaats het op een zonnige plaats en bestuif de blaadjes regelmatig met water. Na ongeveer 4 dagen zie je reeds nieuwe worteltjes vormen, gevolgd door nieuw blaadjes. Ongelooflijk toch! Als er voldoende wortels zijn, kan je ze planten in aarde.

2)Selder

Nog makkelijker is selder. Je snijdt gewoon de bodem van de selder af (die zou je anders gewoon weggooien). Leg hem in een potje met een beetje warm water. Zet het geheel zoveel mogelijk in direct zonlicht en na een week ongeveer, zal je nieuwe blaadjes zien ontspruiten vanuit de basis. Plant je groente dan in aarde, waar ze voluit kan groeien.

3)Limoengras

Maak je graag Oosterse gerechten en gebruik je daarbij vaak limoengras, maar is het soms moeilijk te vinden? Dan is dat probleem verleden tijd. Plaats de wortel van de plant die je niet meer gebruikt, in een glazen bokaal en bedek hem volledig met water. Zet de bokaal in de zon en na een week, verschijnen er nieuwe scheuten. Plant daarna in aarde.

4)Avocado

Avocado is een gevalletje apart. Bewaar de pit van de avocado, prik hem vast langs beide kanten met een cocktailprikker en leg hem bovenop een glaasje, gevuld met water. Zorg ervoor dat het water slechts de onderkant van de pit raakt. (zie foto). Bewaar het op een warme plaats, maar NIET in direct zonlicht en controleer dagelijks het waterpeil. (bijvullen als nodig). Na een zestal weken zal er zich een nieuwe stam vormen en wortels. Als de stam een 4tal cm is, knip je hem een stukje terug en pas als er nieuwe blaadjes ontstaan, kan je de plant in aarde planten, waarbij je de helft van de pit boven de grond laat.

5)Gember

Plaats een stukje van de gemberwortel in potgrond (met de juiste richting naar boven). Na een week ongeveer, zal zich een nieuwe wortel vormen en wat leuk is? Je kan hem direct opnieuw gebruiken!

6)Ananas

Je eigen ananas kweken? Ook dat kan super makkelijk. Snij de hoed van de ananas en leg hem in een kom met water (vastgehouden door cocktailprikkers), waarbij het water net de onderkant raakt. Ververs het water om de twee dagen en plaats hem in de zon. Na een week zullen zich nieuwe wortels vormen en verplant je hem in potgrond. Hou hem wel goed warm.

7)Look

Neem een teentje look van de bol, of enkele als je meer wilt en plant het in potgrond (met het puntig deel naar boven gericht). Plaats op een zonnige plaats. Als de scheuten verschijnen, knip je ze terug, waardoor er een nieuw teentje gevormd wordt. Je kan dit proces steeds opnieuw herhalen en zo steeds je eigen voorraadje look bij de hand hebben.

8)Pepers en paprika’s

Niets is makkelijker dan dit. Verzamel de pitjes en doe ze in potgrond. Hou ze warm en zonnig en al vrij snel zullen zich nieuwe plantjes vormen. Ook hier kan je eindeloos verder kweken.

9)Tomaten

Ook hier verzamel je de zaadjes van de plant. Reinig ze en laat drogen. Plant ze dan in potgrond en plaats ze op een zonnige plaats. Pas als de nieuwe scheuten enkele centimeters zijn, breng je ze buiten. Verschillende keren per week water geven.

10) Venkel

Hou een paar centimeters van de basis over en leg die in een bak met een kopje water. Plaats in direct zonlicht. De vensterbank is ideaal. Pas als de scheuten mooi sterk zijn, verplanten in potgrond.

Zo zie je maar dat je geen overschot van groenten hoeft te hebben, maar toch steeds een klein voorraadje van je favoriete groenten kan aanleggen.

Bron : http://www.diyncrafts.com/4732/repurpose/25-foods-can-re-grow-kitchen-scraps/2

Comments are closed.

Close