Exterieur

Gezelligheid troef: De Zweedse fakkel

Een laatste barbecue of een  drink met vrienden? Een mooie herfstdag, waar geen einde aan komt? Een leuk idee nodig om het gezellig te maken en nog even buiten te vertoeven? Dan is de Zweedse fakkel een origineel idee. Binnen letterlijk enkele minuten, kan je genieten van een sfeervol vuur.

De Zweedse fakkel is een rond blok hout, waarin verticale gleuven zijn gezaagd in de vorm van een kruis of ster. In het midden van de gleuven zit een aanmaakblokje (of een ander middel om het ontbranden te versnellen). Door het aanmaakblokje en de perfecte zuurstofaanvoer via de gleuven, ontbrandt de Zweedse fakkel snel, met als resultaat een rechtopstaand brandend blok hout.

Simpel, maar heel sfeervol. Eenmaal brandend heb je al gauw 2 tot 3 uur plezier van de fakkel. Ideaal als sfeermaker voor in de tuin.

Het mooie van de Zweedse fakkel is dat je geen vuurkorf nodig hebt. Maar wil je het toch veilig houden? Voorzichtigheid met vuur is te allen tijde geboden, dat spreekt vanzelf. Zorg er dan voor dat je op voorhand een kleine vuurplaats aanlegt, met stenen of zand (de fakkel kan op het eind uit mekaar vallen) en gebruik de fakkel niet bij zeer winderig weer. Hou er ook rekening mee, dat je de fakkel niet in de buurt van brandbare producten plaatst. Als je deze kleine voorschriften opvolgt, kan je genieten van een natuurlijk vuur, waar je met zijn allen gezellig rond kan vertoeven en je kan er zelfs een pannetje op warmen…

Wil je een Zweedse fakkel in actie zien? Volg dan volgende link :

http://www.woontrendz.nl/zweedse-fakkel/

Een kleine stap in de geschiedenis van de Zweedse fakkel :

De Zweedse fakkel is eigenlijk ontstaan vanuit een natuurlijke behoefte, namelijk : het warm krijgen. Tijdens de Dertienjarige oorlog verzonnen Zweedse soldaten deze manier voor het maken van vuur. Simpel en efficiënt en het voorkwam dat ze verre afstanden moesten afleggen om brandhout te halen.

Zelf maken?

De Zweedse fakkels zijn kant en klaar te koop in de handel of via het net, maar uiteraard kan er ook zelf eentje maken.

Je neemt gewoon een stuk “gedroogde” boomstam en zaagt hier verticaal gleuven in over de gehele doorsnede van het blok. Niet helemaal tot de onderkant uiteraard, want dat resulteert in meerdere kleine blokken voor in de open haard!

Gleuven gemaakt? Eén of meerdere aanmaakblokjes erin en klaar is je eigengemaakte Zweedse fakkel!

Hier vindt je nog een stappenplan, hoe je precies te werk gaat :

Benodigdheden :

  • Boomstam
  • Aanmaakblokje
  • Bijl
  • (ketting)zaag
  • Boormachine
  • Aansteker of lucifers

Stappen:

**Boomstam zagen

Om te beginnen heb je een boomstam nodig van ongeveer 25 cm. Als je zelf gaat zagen, zorg er dan voor dat de boomstammen recht worden afgezaagd, zodat ze stabiel rechtop kunnen staan zonder te wiebelen. Wees voorzichtig met zagen, zeker als je gebruik maakt van een kettingzaag!

Gebruik droog hout of laat het voldoende drogen tot dezelfde vochtigheidsgraad als haardhout (ongeveer 18%). Zo voorkom je rookontwikkeling.

**Boomstam doorboren

De eerste stap om van de boomstam een Zweedse fakkel te maken is het boren van een gat door het midden van de boomstam met een gatenboor. Dit werkt op dezelfde manier als het verwijderen van het klokhuis van een appel met een appelboor.

**Boomstam inzagen

Om van de boomstam een Zweedse fakkel te maken maak je diepe inkepingen in de boomstam in de vorm van een kruis. Dit kan met een kettingzaag of eventueel met een handzaag.

**Aanmaakblokje plaatsen

Voor gebruik plaats je een aanmaakblokje in het gat aan de bovenkant van de stam.

**Zweedse fakkel gebruiken

Je bent nu klaar om de Zweedse fakkel te gebruiken. Omdat je inkepingen heb gemaakt en de boomstam hebt doorboort, komt de verbranding goed op gang omdat er voldoende zuurstof bij het vuur kan komen. De Zweedse fakkel zal een paar uur branden, dit is afhankelijk van de wind. Waait het hard dan komt er meer zuurstof bij en dit zal de brandtijd verkorten. Ook de hoogte en dikte van de stam is een factor die de brandtijd bepaald.

Bron : http://www.hoedoe.nl/wonen-inrichten/tuinieren/hoe-maak-ik-een-zweedse-fakkel

Op volgende link vindt je naast een beschrijving, ook nog een leuk filmpje, om het proces visueel te maken.

http://www.een.be/programmas/groenland/zweedse-fakkel

Veel plezier !!!

call2action_post_mag

Download hier

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */