Exterieur

Vijveronderhoud: Geef je vijver een goede start voor de zomer

vijveronderhoud

Niet enkel de tuin, maar ook de vijver en het vijver leven heeft een degelijk vijveronderhoud nodig in de maanden mei en juni.

Zo vlak voor de zomermaanden is het belangrijk om de vijver de nodige verzorging te geven, om te vermijden dat hij in de zomer uitgroeit tot een wilde zwemplas in de tuin.

Zo groeien de waterplanten net als de vaste planten in de tuin, supersnel en moeten ze in banden gehouden worden, met andere woorden, gesnoeid worden; niet alleen bevordert het een gezonde groei, de planten blijven ook tamelijk beperkt op die manier. En ook hier geld: uitgebloeide bloemen verwijderen, geeft een mooiere bloei.

Terwijl je de planten snoeit, is het ook aan te raden ze te controleren op beestjes, met name bladluizen, die deze warmere periode wel kunnen smaken om het jonge groen aan te vallen.

Omdat in deze periode de zonnestralen al sterk kunnen zijn, zorgen ze ook voor een grotere verdamping van het water. In deze maand en in de zomermaanden die komen, zal je dan ook regelmatig het waterpeil moeten meten en water bijvoegen waar nodig.

De grootste vijand van je vijver in deze periode, zijn algen en andere groene smurrie, die je vijver helemaal in beslag kunnen nemen. Als je in het voorjaar reeds aan de slag ging om dit te verwijderen, zal je nu minder werk hebben; zoniet, kan het gebeuren dat je de algen niet meer handmatig kunt verwijderen en je een speciaal product moet gebruiken om de klus te klaren. Toch is het geen overbodige luxe dit zeker te doen, want algen en kroos nemen heel wat levensbelangrijke zuurstof weg uit het water.

Plaats daarom ook voldoende zuurstofrijke planten in de vijver en maak gebruik van een goede kwaliteitsvolle filter.

Een ander element dat je hiervoor kan toevoegen is een fonteintje; de constante beweging zorgt eveneens voor meer zuurstof in het water en het creëert een ontspannende atmosfeer.

Let erop dat wanneer de vissen weer tot leven komen, ook de rovers terug paraat zijn. Als je een levende tuin hebt, bescherm de vissen dan tegen de reigers die uit zijn op een lekker hapje; haal het net uit of plant hoge planten aan de waterkant om de beestjes te ontmoedigen.

Voeder de vissen net voldoende om te vermijden dat de vijver troebel wordt. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Blijf je vijver de zomer door goed controleren, op die manier kan je beginnende problemen sneller aanpakken.

Bron: https://www.floralux.be/nl/tuinkalender/juni

Close
/* ]]> */