Tuin

Geef je planten in het voorjaar een goede start

Planten in het voorjaar

Nu de vaste planten volop beginnen te groeien en je nieuwe planten hebt aangeplant, is het zeker geen overbodig werk, om ze een goede start te geven voor het bloeiseizoen, door hen de nodige verzorging en voedingsstoffen te geven.

Planten doen heel veel zelf en halen veel energie uit hun oorspronkelijke zaadjes en de grond waar ze staan, maar toch zijn er enkele basisbehoeften, die absoluut vervuld moeten zijn, om een mooie en gezonde plant te krijgen met een welige groei.

Een aantal van die broodnodige elementen die een plant nodig heeft om te groeien, zijn onder andere glucose; die glucose maakt de plant zelf aan, maar wij kunnen de aanmaak ervan op gang helpen door de plant te voorzien van water, kooldioxide en licht. Plant de planten dus op een licht en luchtig plaatsje en geef ze regelmatig water, als het te droog wordt.

Een gezonde plant neemt daarbij ook zuurstof op, zuurstof die ze in veelvoud afgeven, hetgeen dan weer goed is voor onze basisbehoeften.

Deze behoeften worden dus vooral door de plant zelf geregeld, maar daarnaast kunnen bepaalde toegevoegde stoffen, de plant nog een extra duwtje in de rug geven.

Zo is het belangrijk om de grond waarin de plant staat, te voorzien van voldoende ijzer en zouten (stikstof, fosfor, kalium, calcium, zwavel, magnesium), maar een teveel eraan kan ook nadelig werken; goed doseren is dus de boodschap. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met koper en zink, die kunnen afwijkingen aan planten teweegbrengen.

Kies dus de juiste bemestingsproducten om je planten die voeding te geven die ze echt nodig heeft.

Uiteraard is een goede verzorging van de planten minstens zo belangrijk dan de nodige voedingsstoffen.

Om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen tot bij de plant geraken, is een goede bewerking van de grond, een goede drainage en de juiste standplaats heel belangrijk.

Sommige planten gedijen beter op een warme staanplaats, terwijl andere juist beter groeien op een schaduwrijk plekje. Hou er dus ook rekening mee, dat je je planten niet zomaar van plaats verandert, zonder eerst na te gaan welk hun favoriet plaatsje is om te groeien. Ook de grondsoort en hoeveelheid licht is voor elke plant anders. Als je een mooie groei en bloei wilt, is het belangrijk om met deze elementen rekening te houden.

Gelukkig zijn de meeste planten vrij flexibel en passen zich makkelijk aan, aan veranderende omstandigheden, maar toch zijn er een aantal zaken die cruciaal zijn, voor het leven of sterven van je planten, namelijk: droogte, warmte of koude, wind, teveel of te weinig licht, te arme grond, te zware ondoorlaatbare grond.

Heel belangrijk daarbij is het gebruik van de juiste gereedschappen om de bodem op de juiste manier te bewerken, waardoor de planten de voeding optimaal kunnen opnemen.

Als je met die factoren rekening houdt en de juiste omstandigheden probeert te benaderen, zullen je planten je dankbaar zijn en je belonen met een prachtige bloei.

Bron artikel: https://www.bakker.com/nl-be/c/planten-en-hun-basisbehoefte

Close
/* ]]> */