We kunnen het niet genoeg zeggen: planten in huis zijn goed voor de gezondheid en ons mentale welzijn, maar tuinieren is niet voor iedereen weggelegd.

Toch zijn veel planten in de woning niet voor iedereen een haalbare kaart. Heel wat mensen wonen namelijk in kleine woongelegenheden in de stad, waardoor de beschikbare vloerruimte die ze kunnen gebruiken om potten met planten neer te zetten, eerder beperkt tot zeer schaars is, daarom wordt functioneel tuinieren belangrijk.

Daarnaast hebben planten natuurlijke lichtinval nodig, waardoor ze best aan of in de buurt van een raam neergezet worden. ook dat is vaak een probleem, omdat je niet altijd beschikt over vensterbanken, waar je je favoriete plant kunt neerzetten en zodat je functioneel kan tuinieren. Net zo met kruiden: je wilt graag een klein kruidentuintje aanleggen in huis, waar je altijd je kruiden bij de hand hebt bij het koken. je hebt wel licht, maar geen ruimte om al die kleine potjes te plaatsen en je keuken is helemaal niet naar het licht gericht. Daar vonden twee slimme jongens een oplossing voor.

Ze bedachten dat je nooit genoeg ruimte op de grond hebt, maar steeds voldoende plaats aan het plafond!

En zo is het ook: een vloerruimte is snel gevuld, maar meestal heb je een zee aan mogelijkheden aan het plafond. En dat is dan ook net wat de twee deden: ze draaiden de wereld op zijn kop en bedachten een systeem waarbij je planten omgekeerd kunt laten groeien.

Nu kennen we reeds de zogenoemde luchtplantjes, die je ook gewoon omgekeerd kunt laten hangen, maar zij hebben dan ook geen nood aan water en voeding.

Maar wat met gewone planten en kruiden, die wel degelijk hun wekelijkse watertoevoer en voeding nodig hebben om te overleven?

De twee bedachten daarvoor een ingenieus systeem Boskke (hetgeen kleine jungle betekent), dat ervoor zorgt dat er geen aarde en water naar beneden lekt, wat voor een slordige boel zou zorgen.

Nee, ze creëerden een theepot principe sluiting in combinatie met daarboven een reservoir, dat geleidelijk water toevoegt aan de grond, waardoor er geen water doorheen kan sijpelen.

verticale planten
De planten worden dus voldoende gevoed, maar voelen ze zich ook thuis daarboven, zo…op hun hoofd?

Wel, blijkbaar is het zo, dat wanneer planten hun basisbehoeften bevredigd zien, ze geen al te hoge eisen stellen aan de manier waarop ze moeten wonen. Water, voeding en licht zijn absolute musts, maar of ze die nu ‘omgekeerd’ ontvangen, maakt planten blijkbaar niet zoveel uit.

Ideaal dus, als je wilt genieten van je favoriete plantjes in een te kleine ruimte.
Zijn alle planten geschikt?

In principe wel, zolang je maar rekening houdt met de volwassen grootte en het aantal wortels die ze vormen; kies bij voorkeur planten die weinig wortels vormen. Daarnaast zijn er planten die graag water vasthouden in hun bloemkern; die zijn natuurlijk minder geschikt, omdat het water slechts tot de wortels komt.

Geef je kleine jungle een plaatsje dat geschikt is om het gewicht te dragen, waar voldoende lichtinval is en waar de plantjes ongestoord kunnen floreren.

Zo kan je ze onder andere hangen in een hoek van de kamer en daar een focuspunt van maken.

Voor kruiden kan je de plantjes gewoon mooi op een rijtje hangen net boven het aanrecht als je daar voldoende ruimte hebt. Op die manier kan je onmiddellijk die kruiden afsnijden die je nodig hebt.

Maar de hangende plantjes kunnen ook gewoon gebruikt worden om het midden van de tafel op te fleuren en zo een heel speciaal centerpiece te worden.
Wordt het niet moeilijk om de plantjes water te geven en hoeveel maal moet er water gegeven worden?

Het systeem is zo gebouwd, dat je enkel moet voorzien dat je regelmatig het reservoir bovenaan bijvult; de wortels halen zelf het nodige water eruit. Soms zal je dus meer moeten bijvullen, soms minder. Maar ook hier is het afhankelijk van het soort plantje dat erin huist. Zo moeten vetplantjes bijvoorbeeld veel minder bijgevuld worden.

Heeft je plant extra voeding nodig?

Dan kan je gewoon op dezelfde manier als het water, vloeibare voeding toevoegen in het reservoir.Op deze manier wordt het toch voor iedereen mogelijk om een groene oase thuis te creëren, zonder verlies van ruimte.Het systeem kan in zijn geheel aangekocht worden, het enige wat je nog moet doen is je plantjes uitkiezen.

plantenhanger

Je komt alles te weten over dit nieuwe binnenhuis tuinieren, op:

http://www.boskke.com/

Comments are closed.

Close