Binnenkort is het weer Kerstmis en Oudejaarsavond. Tijd om samen met familie en vrienden rond de tafel te zitten en te genieten van gezellig samenzijn.

Daar hoort een mooi gedekte tafel bij, waarbij we vaak het mooiste servies uit de kast halen om onze gasten extra in de watten te leggen.

Geen papieren servetten, maar elegante stoffen exemplaren, afgewerkt met originele servetringen.

Je kan servetringen aankopen, maar nog leuker wordt het als je je eigen toets eraan kan geven, door zelf servetringen te maken.

In het voorbeeld dat we voor jullie uitkozen, kan heel het gezin hieraan meewerken, om de vormpjes te kneden.

servetringen

Wat heb je allemaal nodig voor dit projectje?

  • Zelfdrogende klei
  • Uitsteekvormen
  • Cocktailprikker
  • Bakje water
  • deegroller/fondantroller
  • voorwerpen met reliëf (lintjes, stickers, belletjes, etc)
  • Lint of touw
  • Servetten

Werkwijze:

*Om te beginnen, kneed je de klei tot hij soepel aanvoelt.

*Maak nu een bal met de klei en rol hem vervolgens uit op een plaat, tot een dikte van ongeveer vier millimeter dik.

*Nu ga je met de verschillende voorwerpen die je verzameld hebt, een reliëf maken op de klei; dat kan gelijk wat zijn, gebruik hier je fantasie. Doe dit over de totale kleilaag en maak één reliëf per uitsteekvormpje.

*Nu steek je de vormpjes uit. Je kan verschillende vormen gebruiken, of één vorm kiezen voor al je servetringen. Hier werden enkel stervormen gebruikt.

*Haal de klei voorzichtig uit de vormpjes en snij de randjes mooi bij tot je een rechte vorm krijgt.

*Omdat je straks de kleisterren omheen je servet moet knopen, kan je best een gaatje voorzien, waardoor je een lintje kan vlechten. Maak het gaatje nu, vooraleer de klei hard is. Gebruik hiervoor een cocktailprikker of een satéstokje. Maak het gaatje groot genoeg om er een sierlint doorheen te krijgen.

*Laat nu de vormen goed opdrogen en uitharden.

*Als laatste vlecht je een mooi sierlint door het gaatje een knoop je het lint rond de servet, met als originele afwerking, jouw zelfgemaakte kerstster.

Als je wilt, kan je er nog een takje groen of een andere accessoire bij verwerken, als extra feestelijke noot.

Klaar!

Met dank aan de makers van dit originele projectje:

http://www.fulltimemama.nl/2015/12/diy-servetringen-maken/

servetring maken

Heb je helemaal geen tijd om op voorhand deze servetringen te maken en wil je toch graag een feestelijke servetafwerking?

Spaar dan nu reeds kurken van champagne of cava flessen en dan kan je er op het moment zelf, het volgende mee doen, wat je onmiddellijk in de feeststemming brengt:

Het enige wat je naast de kurken nog nodig hebt, is een rolletje feestelijk sierlint (met ijzerdraadje binnenin) en je servetten uiteraard.

Plaats gewoon op elke servet een mooie kurk en bindt hem vast met het sierlint rond de servet. Maak van het lint een mooie strik (door het ijzerdraadje blijft de strik mooi bol staan) en je feestelijke servetring is klaar!

Wie bedacht dit slimme ideetje? Zie:

http://ongewoonlekker.com/diy-een-lekker-kerstig-servetje/

Opmerking plaatsen

Close